Имунолог др Срђа Јанковић одговара на пет питања која муче све родитеље у Србији

26 марта, 2020

Корона вирус представља неизбежну тему последњих недеља, која свакако дотиче и најмлађе. Родитељи су забринути, питања и недоумица је много, па за портал Жена др Срђа Јанковић, имунолог у Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“, даје одговоре на пет кључних питања која у овом тренутку муче све родитеље у Србији.

др Срђа Јанковић

Како ојачати деци имунитет и заштитити их сад?

Нажалост, не постоји средство за „јачање имунитета“ које би спречило инфекцију корона вирусом. Због тога је веома важно спроводити превентивне мере како се не би дозволило да деца дођу у контакт са вирусом. Разуме се, на снази остају све препоруке педијатара о здравој исхрани и начину живота, али је важно да будемо свесни да то није специфична заштита нити јемство.

Како препознати знаке корона вируса код деце и какву улогу деца имају у његовом преношењу? Шта је до сада познато?

Најчешћи симптоми инфекције новим корона вирусом (САРС-ЦоВ-2) су повишена телесна температура, сув кашаљ и цурење из носа. Међутим, није могуће разликовати инфекцију поменутим вирусом од инфекција другим вирусима само на основу симптома. Утолико је важније да се предузме све да особе које имају симптоме инфекција дисајних путева (како деца, тако и одрасли) не пренесу вирус другима. Деца свакако могу да буду преносиоци корона вируса уколико се њиме инфицирају. Ипак, ово последње никако не треба помешати с питањем колико популација деце релативно доприноси свеукупном преношењу вируса на датом месту у дато време, што зависи од читавог низа чинилаца.

Како заштитити бебе од корона вируса и јесу ли оне у опасности?

Бебе, као и деца уопште, нису у посебној опасности, али је опрез свакако неопходан. Заштита је иста као и за све остале – избегавање контаката на првом месту. То конкретно значи да се мора избегавати посећивање беба и мале деце, а родитељи, ако је икако могуће, треба да избегавају контакте с људима, нарочито с већим бројем људи. Пожељно је да свој посао, по могућности, обављају од куће.

Како разговарати са децом о овој теми без панике и шта треба да знају, а да их не оптеретимо превише информацијама?

Најбоље је искрено рећи деци како ствари стоје јер она одлично осећају неискреност и тако нешто би имало за исход губитак поверења. Ипак, информације се детету морају саопштити тако да буде у стању да их у потпуности разуме и прихвати, као и да не буду застрашујуће, што зависи пре свега од узраста, али и од индивидуалних особина сваког детета. Најважније је пронаћи равнотежу између пружања увида у ствари какве јесу и потребе да се детету у исти мах пренесе и порука ведрине и оптимизма. Ова последња је, наравно, веома битна за благостање детета.

Овако изгледа процедура дијагнозе корона вируса у Србији: Ево како се спроводи изолација ако је један члан домаћинства заражен
Шта од лекова у кућној апотеци родитељи треба да имају у овом тренутку?

Посебно опремање кућне апотеке није сврсисходно у борби против корона вируса. Потребно је пре свега слушати савете и препоруке лекара и не узимати никакве лекове на своју руку. Осим тога, не очекује се никакав поремећај снабдевања апотека нити ограничавање њихове доступности, истиче на крају др Срђа Јанковић, имунолог у Универзитетској дечјој клиници „Тиршова“.

Биљана Стефановић

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама