Истина о успаванкама

12 децембра, 2019

Успаванке нису нешто ново: постоје хиљадама година и потичу из различитих култура. Веома су популарне јер нема ништа боље за спавање и умирење беба, чак ни док су још у материци. Зашто бебе толико воле успаванке?

Бебе почињу да развијају своја чула и осећаје још док су код маме у стомаку, како физичка тако и лимбичког система (односно оног који контролише емоције). Беба је у стању да чује и препозна гласове својих родитеља већ од 20. недеље трудноће, а такође може препознати и музичке или амбијенталне звуке који је опуштају.Замислите ако комбинујете обоје: мелодична успаванка коју пева глас родитеља не значи само опуштање, већ одражава љубав и заштиту детета.

Успаванке не служе само умирењу беба, већ су и добро оруђе за препознавање и јачање везе између бебе и родитеља. Ако се дете уплаши, нешто га заболи или се налази у окружењу где се осећа несигурно и узнемирено, успаванка коју му певају родитељи чини га мирнијим и јача осећај сигурности.

Ефекти успаванке, коју називамо и нуна,, настају захваљујући њеном мирном, глатком и монотоном ритму, баш као што је звук протока крви и откуцаји срца мајке које је беба слушала у стомаку. Према истраживањима, откуцаји срца и дисање код беба се смањују током слушања успаванке, што им помаже да заспе. Успаванка би требало да буде готово шапутање ако су бебе млађе од 6 месеци, јер су им бубне опне веома осетљиве. Ако желите да успавате бебу, полако спуштајте глас све тише и тише певајући, све док се песма не претвори у шапат. Биће право задовољство када видите како беба спава након што сте певали врло тихо. Уживајте у овом тренутку!

Вања Курјаков, специјалиста педијатар

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама