Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu: Deca koja „vise“ ispred TV imaju visok pritisak i gojazna su, a kada se tome dodaju IGRICE..

Možda zvuči kao nemoguće, ali naučnici su došli do saznanja da deca, bez obzira na to što imaju malo godina i nemaju drugih zdravstvenih problema, mogu da dobiju povišen krvni pritisak ukoliko mnogo vremena provode ispred TV.

Foto: Canva

Stručnjaci kažu da to čak nema veze ni sa gojaznošću, koja generalno može da bude u vezi sa poremećajem pritiska.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu sproveli su studiju među 111 dečaka i devojčica kako bi ispitali ovu povezanost. Ispostavilo se da je kod mališana koji više od tri sata dnevno provode ispred TV sistolni krvni pritisak do 7 mm Hg viši u odnosu na one koji samo desetak minuta dnevno u proseku gledaju televiziju.

Više od tri sata ispred TV donosi gojaznost.

– To je navika koja dugoročno ostavlja posledice po zdravlje – ističe dr Džo Ajzenman, jedan od vođa istraživanja. – Zbog toga je obaveza roditelja da, zarad srca mališana, ograniče vreme provedeno ispred ekrana na maksimalna dva sata uz obaveznih sat vremena intenzivne fizičke aktivnosti koja će ga pokrenuti i “prodrmati”.

Situacija je dodatno pogoršana otkako su mobilni telefoni postali sastavni deo života dece, čime je njihovo zdravlje još ugroženije. To naročito važi za male internet zavisnike, koji dan započinju otvaranjem aplikacija, a završavaju ga dovršavajući još jednu video-igricu u nizu. Stručnjaci apeluju da time ne “troše” samo svoje oči, već opšte zdravlje.

Izvor: Novosti