Ментално јака деца никада не раде ОВИХ 7 ствари – кажу психолози

.Ако желите да ваша деца успеју у животу, научите их да буду ментално јаки, тврди психотерапеут Ејми Морин.

Ментално јака деца су припремљена да се самоуверено носе са изазовима и већа је вероватноћа да су развила отпорност да се опораве од неуспеха, показују истраживања.

mentalno-jaka-deca-dečak-žuta-bluza-raketa-kutija-ideja-mašta
Canva.com

Изградња менталне снаге ваше деце почиње обраћањем пажње на то како мисле, осећају се и понашају. Затим, посветите време и стрпљење да се решите лоших навика и ојачате добре све док не постану природне. Будите ту за њих када се боре и не успеју, тако да можете да им помогнете да процене где су погрешили, али и да их бодрите да покушавају све док не постигну успех.

„Када забрљају, потребна им је помоћ да схвате: Како да научим из ове грешке? Или: Како могу да урадим боље? уместо да мисле: Па, да, није ово за мене. – и да одустану.

Ево 7 ствари које ментално јака деца никад не раде:

1. Ментално јака деца не избегавају изазове

Деца се често плаше да пробају нове ствари, као што је играње новог спорта или инструмента, јер не верују да ће бити добра у томе. Можда покушају нешто једном и одмах одустану ако им не иде добро од почетка.

Међутим, када покушавају да ураде тешке ствари то их може отворити ка новим вештинама и понудити им важне лекције о суочавању са неуспехом. Научите своју децу да се не крију од неуспеха. Помозите им да именују своја осећања, на пример, да признају колико је фрустрирајуће борити се са нечим новим.

Такође можете похвалити дететов труд. Ако га похвалите само када добије петицу на тесту или када постигне победнички гол у фудбалу, можда ће бити мање вероватно да ће испробати нове активности ако се одмах не истакне.

Побрините се да знају да сте импресионирани тиме што се труде и боре.

2. Не крију своје грешке

Страх од признања грешке може натерати децу да троше непотребну енергију покушавајући да је прикрију. Морају да схвате да је у реду да праве грешке и да могу да уложе више енергије у учење од њих уместо да их крију.

Требало би да желите да ваша деца уче из својих грешака, тако да могу да развију нове вештине и да расту као појединци, уместо да се фокусирају само на казну, каже Морин. Она предлаже да будете отворенији за разговоре о грешкама са својом децом и да их питате како мисле да могу научити из погрешних корака. Затим, када признају да су урадили нешто погрешно, „похвалите их што су поштени… уместо да се само љутите на њих због онога што вам признају“, каже Морин.

3. Не жале себе

Ако ваше дете доживи неуспех, дозволите му да изрази своја осећања туге како би прихватило разочарање и наставило даље. Колико год било примамљиво одмах развеселити дете, такође не желите да одбаците његова осећања.

У реду је пустити децу да буду тужна неко време. Међутим, ово би требало да буде само привремено стање ума. Не желите да се заглаве у том циклусу, где почну да преувеличавају колико је то лоше и почну да предвиђају да никада неће успети.

Укључите се ако ваше дете почне да говори претерано негативно, са хиперболичним фразама као што су „„Ја сам најглупље дете на свету“ или „Никада нећу моћи да успем“, каже Морин. Питајте га шта би рекло пријатељу који је имао исту кризу самопоуздања.

Деца заиста брзо кажу: „Па, рекла бих свом пријатељу да само учи и да ће следећи пут боље проћи на тесту.“

Деца обично могу сама да дођу до решења.

4. Не понашају се као да их није брига

Постоји разлика између тога да се понашате чврсто и да будете ментално јаки.

Родитељи понекад помешају емоционални стрес са недостатаком менталне чврстине па саветују своју децу да не дозволе да их ствари толико узнемиравају. Али то само додатно закопава њихове проблеме, уместо да им помаже да реше оно што их мучи на здрав начин.

И то је нешто што могу научити гледајући вас. „Важно је да деца знају да и ви имате осећања или се борите са одређеним стварима“, каже Морин.

Психотерапеут Ејми Морин предлаже вежбу која ће помоћи вашој деци да разликују корисне емоције од штетних, како би могли да обрате више пажње на прве. Нека се запитају: да ли је оно што тренутно осећам пријатељ или непријатељ?

5. Не понижавају друге људе да би се осећали боље

Омаловажавање других људи да бисте се осећали боље је класичан знак ниског самопоштовања. Ако чујете да ваше дете понижава другу децу, седните да разговарате с њим и покушајте да дођете до корена ти негативних осећања. Можда је тужно због нечег другог или се раније осрамотило и жели да осрамоти неког другог како би одвратило пажњу од сосптвених осећања.

Затим му помозите да схвати како је могло другачије да реши ситуацију.

„Морамо их научити да размишљају тако да постоји много начина да реше проблем поред прве идеје која им падне на памет“, каже Морин.

6. Не подлежу лако притиску вршњака

Притисак вршњака је непопуларан с разлогом: тешко је слушати тај унутрашњи глас који вам говори: „Ово је лоша идеја“.

Покушајте да играте улоге са својом децом да бисте им омогућили да стекну самопоуздање. Вежбајте шта би радили у ситуацијама када их неко наговара да раде нешто што заправо не желе.

Психотерапеут Морин нуди неке примере шта деца могу да кажу у тим ситуацијама:

„Не хвала.“

„Не радим то.“

„Не занима ме.“

Деца много пута постану плен вршњака притисак само зато што нису сигурни шта да кажу или како да се извуку из тога.

7. Не осећају се да имају право на све

За изградњу менталне снаге је веома важно да научите да осећате и изразите захвалност за добре ствари у животу. Уједно може побољшати самопоуздање и смањити стрес.

Код деце која осећају да имају право на све мање је вероватно да ће се трудити како би добили оно што желе. Родитељи могу да се супротставе том „осећају права“ тако што неће дати деци све. Уместо тога похвалиће их за труд и направити систем „награда“ за уложен напор.

„Смислите неколико понашања које желите да видите сваки дан, а ако деца то ураде, добију жетон или два. И онда могу да тргују својим жетонима, било да иду у биоскоп или да им набаве патике које заиста желе.“

Систем помаже да подсети децу на разлике између онога што им „треба“ и онога што „желе“ и за шта би требало да науче да раде, додаје Морин.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.