Istraživanja: Krpene umesto skupocenih lutaka

Istraživanje je pokazalo da mališani obožavaju kreativne stvarčice od kojih mogu nešto da naprave, a ne gotove skupocene predmete.

Dok deci uporno kupujete nove skupe igračke i “gadžete”, misleći da će ih obradovati i okupirati njihove misli, trebalo bi da znate da se oni zapravo najviše raduju jednostavnim poklonima. Istraživanje kompanije “Klarks” je pokazalo da mališani obožavaju kreativne stvarčice od kojih mogu nešto da naprave, a ne gotove skupocene predmete. Na osnovu studije koju su sproveli, stručnjaci su napravili “spisak od 100 stvari koje moraš da uradiš pre desete godine”, na kojem su se, između ostalog, našli – pravljenje krpenih lutaka, kreiranje herbarijuma, snimanje i pisanje pesama. Istraživači su zaključili da su to sitnice koje prijaju deci nižeg uzrasta, jer uspevaju da ih razdrmaju i zadrže njihovu pažnju, dok sa modernim igračkama ne znaju šta da rade duže od pet minuta.
Na listi obožavanih igara su se našli i penjanje na drvo, pravljenje iglua u snegu, posmatranje smene godišnjih doba u prirodi…
Izvor: Novosti