Из угла учитеља: Где греше родитељи?

Имам ту срећу да радим као учитељ у комбинованом одељењу у сеоској школи. Знам, многи ће рећи да то баш и није нека срећа, али ако се промени угао гледања то има много више предности него недостатака.

Foto: Canva

Као млада сам силно желела да радим у градској школи, жељна доказивања, успеха и пуна планова за будућност. Наравно, без политичке позадине то није било могуће, а ја нисам била ничија.

Убрзо сам још тад схватила да учитеља не формира средина, већ његов приступ раду, жеља за напредовањем и љубав према деци. Рад у таквој средини са мањим бројем ученика ми даје могућност да се сваком детету посветим максимално.

Када се осврнем уназад иза мене су бројне генерације младих успешних људи. Неки од њих су већ остварени у улози родитеља, неки су своју срећу потражили изван граница ове земље, неки су завршили факултет, постдипломске студије, неки од њих докторат. Неки сада студирају, неки су средњошколци, а неки се ове године спремају за малу матуру.

Међутим, размењујући искуства са колегама не само из окружења, већ и шире дошла сам до закључка шта је то што би поједини родитељи требали да коригују или да избегавају.

Ако баш имате потребу да причате лоше о нама, немојте то радити пред децом

Уколико нисте задовољни нашим радом или имате неку примедбу или опаску, реците нам без устручавања. Нисмо ни ми безгрешни. Увек смо спремни на сваки вид сарадње. Немојте лоше говорити о учитељу пред дететом. Не, само зато што ћете нарушити наш ауторитет, већ ћете детету несвесно послати поруку да је у реду трачарити о некоме, уместо да га научите да је ружно „говорити иза леђа.“

Не шаљите децу у школу са налакираним ноктима и са тетоважама из жвакаћих гума

Постоје неке норме понашања и лепо је када их сви поштујемо и када их се придржавамо. Знам да мале девојчице воле налакиране нокте и да им то представља задовољство. Али молимо Вас, не шаљите их са налакираним ноктима у школу. У школи се трудимо да формирамо и поштујемо друштвене и моралне норме, а тиме нам не помажете. Ако сте већ за викенд дозволили детету да залепи тетоважу из жваке, онда је обавезно одстраните пре него наступи нова радна недеља.

Немојте радити домаћи задатак уместо њих

Знамо да сте претрпани послом и да Вам често недостаје време за себе. Желим да верујем да баш из тог разлога урадите домаћи задатак уместо детета, јер то је уштеда времена. Молимо Вас немојте то радити. Верујем да Вам је једноставније и брже да Ви урадите задатак, уместо да му објасните ако је нешто нејасно. Боље га пошаљите у школу без урађеног задатка (уколико не уме да уради, а не зато што му се не ради). Ту смо ми да објаснимо.

Foto: Canva
Не дозволите да Ваше дете контролни задатак ради под пресијом

Дете не треба да има страх од школе, већ школу треба да доживљава као другу кућу. Ако у грчу ради контролни задатак мислећи на оцену и Ваша очекивања, неће успети да да свој максимум. Не дозволите да Ваше дете има страх од оцене. Уместо тога научите га да је – „Успех производ рада, а неуспех производ нерада.“ Много важније од тога је да га научите да ни једну оцену, ни једну лошу ситуације не сакрије од Вас, да не прећути.

Не постоји проблем који се искреношћу не може решити.

Зато, драги родитељи, уместо да хистерично вичете и претите детету уколико оцена не испуни Ваша очекивања, много је боље да му пред полазак у школу кажете – „Желим ти срећу и пуну концентрацију на часу. Не размишљај о оцени, већ само о задатку.“ Уосталом и Ви сте продуктивнији и ефикаснији када не радите под пресијом, размислите о томе.

Немојте писати састав уместо детета

Ако сте се пронашли у овим редовима, сигурно покушавате да нађете оправдање за своје поступке. Нема га, верујте! Тиме што ћете уместо детета написати састав, нисте му помогли ни најмање. Не сеците им крила, јер су предодређени за лет! Уместо да пишете састав, покушајте да развијете код детета љубав према читању. Знам, тешко је, посебно сада када је мобилна технологија узела примат. Али није немогуће. Будите модел понашања свом детету. Читањем, дете богати речник, повећава фонд речи а самим тим ће боље писати саставе.

Ако се „упецате“ на тврдњу да дете једноставно нема талента за писање, одмах знајте да сте на погрешном путу. Пронађите на интернету саставе сличног типа, дајте им САМО да прочитају, па искључите рачунар и нека дете напише само.

И још нешто…

Од огромне важности је да ви, родитељи квалитетно проводите време са својом децом. Деца од Вас уче, посматрају Вас. Уколико се Ваше речи не подударају са Вашим поступцима, дете ће бити збуњено, неће знати шта је исправно а шта не.

Ми, учитељи смо увек ту да Вам помогнемо и изађемо Вам у сусрет. Само заједничким радом можемо то мало, нејако биће обликовати, али не према нашим жељама и неоствареним амбицијама, већ према његовом потенцијалу и личним афинитетима. Ово увек имајте на уму!

Аутор: Славица Бијелић