Избегните ових 10 грешака и сачувајте живот свом детету

Драги родитељи, без обзира на то у ком ауто-седишту возите вашег малишана, знајте да ће оно своју функцију у потпуности обавити искључиво ако се користи правилно. Ово је 10 најчешћих грешака које родитељи праве, те уколико их избегнете, можете спасти живот свом детету.
10-najcescih-gresakaГРЕШКА 1: Постављање детета у крило
Свако ко мисли да је приликом вожње аутомобилом дете најсигурније у његовом наручју, у потпуној је заблуди. Чак и најситније дете ће приликом судара бити истргнуто из вашег наручја од силе удара.
ГРЕШКА 2: Везивање истим појасем
Чак и у случају када родитељ веже појас заједно са дететом, он их обоје излаже ризику јер ће приликом судара крупније тело смрвити мање. Такође, сигурносни појас може бити постављен у лош положај.
ГРЕШКА 3: Сигурносни појас детета није довољно чврсто везан
Увек проверите да ли је сигурносни појас на дечјем ауто-седишту правилно везан и да није превише лабав.
ГРЕШКА 4: Дете у носиљци на задњем седишту
Поставили сте носиљку с детом на задње седиште? То НИКАДА не треба чинити. У случају фронталног судара силе ће повући бебу унапред и избацити је из носиљке.
ГРЕШКА 5: Некоришћење сигурносних појасева ауто- седишта или избегавање коришћења сигурносних појасева ауто-седишта
Ставити дете у ауто-седиште, а при том га не везати сигурносним појасевима ауто- седишта исто је као и возити га ван седишта. Јер у случају судара, чак и при најмањим брзинама, дете неће остати заштићено, што може резултирати смртним исходом.
ГРЕШКА 6: Активиран предњи ваздушни јастук
Дечја ауто-седишта никада не треба постављати на предње седиште возила ако је предњи ваздушни јастук активиран, јер тада у случају судара може доћи до озбиљног повређивања. Поставите дечје ауто-седиште на сувозачево седиште возила само уколико је ваздушни јастук деактивиран!
ГРЕШКА 7: Ауто-седиште групе 0+ монтирано у смеру вожње
Уколико монтирате дечје ауто-седиште групе 0+ у смеру вожње, у случају судара можете имати озбиљне последице чак и са фаталним исходом. Наиме, код фронталног судара у тој позицији детету се може сломити врат, јер је дечја глава и даље несразмерно велика у односу на тело. Из тог разлога су ауто-седишта групе 0+, без изузетака, дизајнирана за постављање у смеру супротном од смера вожње.
ГРЕШКА 8: Погрешно постављено ауто-седиште
Ваше дете може бити изложено ризику од смртног исхода уколико ауто-седиште није правилно постављено, појас није правилно везан или није довољно затегнут. Генерално, што је дечје седиште боље причвршћено за седиште возила, обезбеђује се већа заштита.
ГРЕШКА 9: Неправилна употреба
Уколико је на дечјем седишту вршена било каква модификација, нпр. у текстилним или покретним деловима, сигурност вашег детета више није загарантована. Делови који недостају такође могу узроковати фаталне последице. Довољно је да недостаје само један шраф па да се седиште поломи приликом судара.
ГРЕШКА 10: Лоше одржавано седиште
Дечје седиште није погодно за висину и тежину детета, или је застарело и садржи микропукотине које нису видљиве голим оком, што је често случај са већ коришћеним ауто-седиштима.
Више о безбедној вожњи и ауто-седиштима прочитајте на www.auto-sedista.rs