Izgovor kod dece – u kom uzrastu koji glas

25 decembra, 2020

U kom uzrastu bi dete trebalo odvesti logopedu ako ne izgovara određeni glas? Ovo je pitanje koje često muči roditelje, a mnogi kao da se plaše da će požuriti kod logopeda, pa čekaju predugo. Nikad nije kasno jer izgovor glasova može se ispraviti i kod odraslih ljudi, ali je ranija intervencija bolja iz više razloga – lakše se koriguje izgovor, a dete ne gubi samopouzdanje zbog toga što ne može da izgovori neki glas koji njegovi vršnjaci bez problema izgovaraju.

Foto: Canva

Ono što je važno da roditelji znaju jeste da se ne usvajaju svi glasovi u isto vreme.

Glasovi jednostavnije akustične strukture za koje nisu potrebni složeni pokreti govornih organa usvajaju se prvi. U nastavku navodimo okvirni redosled i uzrast usvajanja glasova kod dece, logopeda Kristine Tomić.

Do tri i po godine

Sve samoglasnike – a, e, i, o, u;

Deset suglasnika – p, b, m, t, j, v, f, h, k, g.

Od tri i po do četiri i po godine

Glasovi s, z, c, nj, lj, l.

Od četiri i po do pet i po godina

Složeni glasovi š, ž, č, ć, dž, đ, r.

Ako sa pet godina primetite sa vaše dete ne usvaja glas R, nije rano da posetite logopeda jer sa usvajanjem ovog glasa može ići sporije. Svakako se ne treba čekati da dete napuni šest da biste otišli u prvu posetu logopedu. Sve se ovo, naravno, odnosi na decu urednog intelektualnog razvoja, bez smetnji. Ako primetite značajnija odstupanja, logično je da ćete logopeda posetiti i mnogo ranije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama