Изокренута учионица у настави књижевности

 
Започните читалачку револуцију:
Изокрените своју учионицу употребом блогова
Да ли деца заиста читају? То је питање вредно нашег размишљања. У доба када бројни „ометачи“ доприносе да читаоци све више оклевају пред књигом, човек се мора запитати колико наши ученици уопште читају.
uciteljica (1)
Постоје докази који оправдавају наш страх . Грант Вигинс је недавно објавио истраживање о једној типичној америчкој средњој школи. Установљено је да је предмет Енглески језик најмање омиљен међу ченицима, и што је још горе, они презиру читање! Ево шта су неки од њих рекли о томе :
„Иако су све те књиге, како кажу, класика, оне су веома незанимљиве. Скоро свако од мојих школских другова признаје да никада не чита књиге јер су толико болно досадне . . . Такође, ако есеји, које морамо да пишемо, нису написани тачно онако како наставник воли, скоро је загарантовано да ћемо добити лоше оцене. Никад не добијамо прилику да нешто напишемо онако како бисмо сами желели, јер је све тако укалупљено и строго одређено. На тим часовима нема никакве слободе. Све у свему, ти часови су права беда.“
„Не свидја ми се настава енглеског језика и књижевности јер ме те књиге које читамо уопште не занимају. Зато ми је и прилично тешко да их читам све одреда. Радије бих читала када бих сама могла да бирам које књиге желим да читам уместо да их други бирају за мене .“
„Нема никакве користи од читања тих старих књига и измишљања неких глупих осец́ања која би, као, требало да проистекну из читања, када ништа од тога нема смисла и књига је, просто речено, глупа.“ (више…)