Израчунајте своје бодове

6 новембра, 2013

(или: Како у десет корака постати странац рођеном детету)

Предуслов за ову игру је да сте просветни радник. Сваки корак носи по 5 бодова у стручном усавршавању.

Корак први: Купити сопствени компјутер за сопствени новац који сте зарадили радећи у просвети. (Олакшавајућа околност је ако сте новац добили на лутрији или вам га је добавила златна рибица коју сте упецали док сте имали времена за пецање. )

Позитивна страна: Док сте ви за својим компјутером, деца се играју на свом и радују се што им не сметате да играју игрице.


Корак други: Написати : глобални план, оперативни план, план стручног усавршавања.

Пошто не стижете да кувате ручак и бавите се досадним припремањем доручка и вечере, деца задовољна поручују пицу новцем који добијају од бабе и деде.

Корак трећи: Написати портфолио у којем хвалите себе као успешног просветног радника.

Нуспојава: За то време деца носе гардеробу наопачке, да би имала нешто чисто на себи, јер нема ко да укључи веш машину.

Корак четврти: Исписати досијее ученика, профиле и анфасе истих, урадити ИОП за оне којима је то потребно.

Препорука: У међувремену, бацити око на фотографије рођене деце, тек да не заборавите како изгледају.

Корак пети: Купити штампач и папир, па штампати неколико стотина страница потребног материјала. Избацити цртеже ваше деце, годинама брижљиво чуване, јер нема места и за једно и друго. Приоритет имају школска деца.

Олакшавајућа околност: Вашој деци то не смета, јер им даје за право да побацају и своје школске књиге да би вам направили места.

Корак шести: Пошто већина оног што сте написали није довољно добро за интерне и екстерне евалуаторе, пишете све поново.

Ваша су деца у међувремену научила да ваше старе кожне јакне употребе као материјал за пасуљ, јер је папагај поједен прекјуче.

Позитивна страна: Деца су вам постала креативна и самостална.

Корак седми: Појачавате сарадњу са родитељима својих ђака, позивате их да присуствују часовима. За све то користите свој лични телефон, надајући се да неће бити искључен пре него што позовете све које сте наумили да зовете.

Нуспојава: Не успевате да одете на родитељски састанак код рођеног детета.

Олакшавајућа околност: Тамо ионако не бисте чули нешто корисно, пошто свакако немате времена да помогнете својој деци која су попустила у својој школи.

Позитивна страна: Нећете се траумирати што се за ваше дете ради ИОП.

Корак осми: У свој портфолио бележите да сте успешно обавили све што се од вас захтева.

Олакшавајућа околност: Успешно сте обавили све што се од вас захтева.

Нуспојава: Деца вам се не јављају кад долазе и одлазе.

Корак девети: Састављате контролне задатке на 459 нивоа, да бисте сваком ђаку посебно приступили.

За то време, ћерка је приступила некој секти, а син постао млада нада партије из које је ваш министар.

Олакшавајућа околност: Ћерка меси колачиће у секти, син више не довлачи девојкеу кућу.

Корак десети: Сетили сте се да имате децу. Позвали сте их да проведете вече у кругу породице.

Изненађење: Ћерка вам је у петом месецу трудноће, син се пријавио у Легију странаца, и уопште не личе на слике које држите поред свог компјутера.

Олакшавајућа околност: Ћерка се удаје и ни она ни син неће бити више вама на терету.

Нуспојава: Остаје вам брачни партнер који још увек не схвата да му се обраћате са ,,срце”, ,,љубави” и ,,душо” само зато што сте у међувремену заборавили како се зове.

НАПОМЕНА: Уколико су у кући два просветна радника, бодови се рачунају дупло и цео процес је за 70 % краћи.

Aутор: Ивана Бошњак Бошњак

Извор:dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


41 коментара на "Израчунајте своје бодове

 1. Анонимни каже:

  Najgore od svega je to sto ovo nije daleko od istine..

 2. Мирјана каже:

  Жалосно но вистинито!

 3. Tamara каже:

  Da li ćemo i dalje da jadikujemo jedni drugima i tešimo se ili ćemo se ujediniti i preduzeti nešto što će nas spasiti gore opisane situacije?

 4. Marija каже:

  Ispade da je prosveta jedina profesija. Hocete mi reci da nastavnik koji radi u prepodnevnoj smeni dodje kuci u 5 popodne i onda radi i kuci!? Postoji gomila drugih profesija gde je bas tako i koje su mnogo napornije. Prestanite da kukate, jesu male plate, ali spram efektivnog rada, taman je! pozdrav

  1. maja каже:

   Draga Marija,ne znam da li vi imate decu,ali ja imam dvoje male dece i prosvetni sam radnik. Kad radim u prvoj smeni dodjem kuci u 14h ili 15h a kad radim u drugoj u 16h ili u 17h. Usput pokupim decu koja su produzenim boravcima u vrticu i u skoli,ili kod baba i deda,muz radi do ”mraka”. Kad dodjemo kuci vreme je veceri,ne rucku… Spremi materijal za sutra,uradi sa cerkom domaci,ispeglaj za sutra,ako stignem skuvam ”veceru” za sutra. O dodatnim sportovima da ne pricam…i oko ponoci padnem u krvet da bih ujutru bila nasmejana za roditelje tudje dece dok su moja rodjema deca zeljna MOG osmeha i ljubavi koju se svim silama trudim da im pruzim u sest popodne!!! DA,mala mi je plata obzirom koliko osmeha poklanjamo tudjoj a ne svojoj deci!!!

  2. Jelisaveta каже:

   Marija, sram Vas bilo! Za neobavestenu gospodju, ima dosta nastavnika koji iz prve smene dolaze kuci u 17h. Ne stanuju svi u gradu u krugu dvojke! Ono sto neko ne zna, ne vidi, ne porzivljava ne sme ni da komentarise! To je elementarna kultura. U ovom clanku niko nije pljuvao po drugim profesijama da bi se javio neko zloban koji vidi samo nastavnickih 5 casova provedenih u skoli. U poslednje vreme i vise od toga.A bas bih rado da cujem koje su to profesije koje posao donose kuci?

  3. Hanna каже:

   “jesu male plate, ali spram efektivnog rada, taman je! ” http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif

   1. Данијела Ивановски каже:

    Да таман нам је то доста да имамо да купимо конопац, шта ће нам више. А колико ефективно Ви радите са личном децом?

  4. Анонимни каже:

   Ima i drugih profesija, ali oni završe posao na poslu, a mi radimo i kod kuće…..

  5. voodoosica каже:

   Jao, Marija, Marija… oprošteno ti je. Biser ti je ovaj ‘efektivni rad’, izraz ti je baš ‘taman’, a i procena. U obrazovno-vaspitnom radu se koristi izraz ‘neposredan rad’, a to je nastava, u prevodu, tek da znaš, a ona je samo deo radne liste opisa poslova 40-časovne radne nedelje, koja često broji na desetine sati prekovremenog rada, koji ne mogu da se naplate. Nismo mi krivi što ti radiš na nekom šalteru, pa si ogorčena. Ako, pak, ne radiš na šalteru, nema potrebe za takvim komentarima. I dok ti budeš brčkala noge na moru u nekoj predsezoni, mi, sa ‘taman’ platama godišnji odmor MORAMO ceo da koristimo u jeku sezone, jula meseca, u skladu sa standardom i cenama. Veliki pozdrav!

  6. Veselin каже:

   Postovana Marija,
   niko ovde ne pominje malu platu, vec sistem u kojem POKUSAVAMO da budemo nastavnici-profesori. Svakodnevno nam se namece sve vise obaveza koje se ticu samo administracije i birokratijae, u skolama smo najmanje predavaci.Zbog takvog sistema u kojem radimo najvise trpe oni zbog kojih postojimo i bavimo se ovim poslom-deca! Kako stvari stoje nasa profesija sve vise podseca na administrativne radnike, a to nam je nametnuto. Takve obaveze “propisuju” oni koji sede u nadleznom ministarstvu i nikada nisu usli u ucionicu i osetili atmosferu ucionice i potrebe dece.

  7. vesna каже:

   taman…..bez prestan da se misli, shtampa…dodeka navecer ne s epadne od umor…plus troshkovi od sopstven zdep…slabo ste informirani

  8. Ana каже:

   Ja bih tebe poslala u školu samo na nedelju dana, pa da vidim da li bi tako pričala.

 5. Marina каже:

  Marija, ako i sama nisi prosvetni radnik, suzdrzi se komentara! U 70% slucajeva u drugim profesijama ces nakon isteka radnog vremena, okaciti torbicu na rame i otici kuci da zavrsavas radne obaveze i da budes sa decom, ne razmisljajuci o poslu kod kuce. A prosvetari pogotovo ucitelji koji savesno rade svoj posao moraju da pisu pripreme za casove. Da bi deci bilo zanimljivo na casovima, i da se ne bi “smarali” pored mora zanimljivijih stvari koje pronalaze na svom racunaru.Moramo da izmisljamo i osmisljavamo sve i svasta kako bi odrzali njihovu paznju. Ja se ne secam da su se za nas toliko zalagali ucitelji, nego smo ucili i bez svih animacija. Kad osmislis pripreme onda moras da sredis hamere, stampas nastavne listice, sve o trosku ucitelja, Ako je problem sa nekim ucenikom, zovi roditelja o svom trosku. Ali ne kazem, svako bira zanimanje koje mu odgovara. Zato bih zamolila sve koji ne rade u prosveti i ne razumeju i nemaju dovoljno empatije, da cute! Pozdrav!

 6. Ana каже:

  Eto, kako god se okrene: malo radimo. Sad smeta i kad kukamo! Pa bar je to dozvoljeno u državi gde svi kukaju i za manje! Treba uvideti apsurdnost sve ove papirologije: nije dosta što zatrpavamo đake preobimnim i nepotrebnim informacijama (jer se plan i program mora sprovesti do slovca!), već sad moramo da zapostavimo i privatni život da bi forma bila ispoštovana!!!
  Većina stanovništva u Srbiji gladuje, nema ni za osnovne životne potrebe (uključujući i prosvretu), deca nam se bodu noževima po školskim dvorištima, one koje izvedemo na pravi put nemaju posla da mogu da ostanu na njemu… a nama se nameću tvrđave od papira. Zašto, da ne bi lovili vertenjače? Sit gladnom ne veruje.
  Ostavite nam barem ironiju, nekako je lakše kad se smejemo sopstvenoj muci- makar i kiselo

 7. jeca каже:

  e pa ja sam super mama i nastavnik!!! Uzivam u svom poslu i nije mi nista tesko a i da se ne lazemo imamo mi kada da radimo sve ovo

  1. Анонимни каже:

   Zavisi draga koliko putuješ na posao. Ako ti je potrebno do posla i nazad 5 sati dnevno onda ne uživaš. Zavisi takođe u kojoj školi radiš, ako je srednja tehnička sigurno ne uživaš, osam ako ti je tata direktor.

  2. Mira каже:

   Draga Jeco, zavisi koliko putuješ na posao. Ako provodiš u putu 5 sati dnevno, sigurno ne uživaš. Zavisi u kojoj školi radiš, ako je u pitanju srednja tehnička, ne možeš baš da uživaš, osim ako ti je tata direktor.

  3. uciteljica каже:

   Jesi li sigurna da si u svemu tome super? Kada stigneš da sve to obaviš? Nije reč o tome,već da li trba da trošimo dragoceno vreme i materijal na nepotrbne stvari!

 8. ivana каже:

  Ko nije ušao u učionicu i ne poznaje današnji prosvetni sistem nema prava da kritikuje.Danas svi tesko zive i snalaze se kako znaju i umeju. A najglupje je generalizovati stvari i reći ovi su ovakvi, a oni onakvi,jer u svakoj vrsti zanimanja ima raaaznih ljudi, to je normalno. A da ne zaboravim taj famozni letnji raspust: Za neupućene prosvetni radnici imaju godišnji odmor kao i svi koji rade, ali ga prosvetni radnici moraju iskoristiti u julu, a ne po potrebi, a u avgust je vecim delom radan Sto se tiče vikenda, pa ni sud,ni opstina,ni zdravstvo, nijedna drzavna ustanova ne radi vikendom, a ne samo prosvetni radnici. I manite se da napadamo jedni druge, zato nam tako i ide, jer najlakse je pljuvati darugog, a lepo se kaze : Ko vidi slamku za drugim, ne vidi gredu za sobom.!

  1. Анонимни каже:

   У томе је управо поента целе приче. Некоме одговара да се међусобно гложимо, завидимо и нападамо. Зато нам тако иде. Неко узима милионе, а ограничене особе завиде онима који имају коју стотину већу плату.

 9. Nalina каже:

  Hahahhahahahahahahhhhhahahaaha……Jako dobar tekst. Prosvetnim radnicima je jasno o čemu se govori, neprosvetnim ili neprosvećenim nije , niti će ikada biti. Sve se može kad se hoće, ovo kao odgovor @jeca , ali ni to niko ne osporava, da ne volimo ovo da radimo , ne bismo bili prosvetari gde je sve postalo važnije od nastave i rada s decom. Svi mi stignemo i da kuvamo , i da spremamo i da se brinemo o sopstvenoj deci, ali pri tome moramo da mislimo na 250 komada druge dece( ovo iz perspektive englezare koja radi u 10 odeljenja), i još da zadovoljimo želje i potrebe ljudi koji su završili u komisijama za nekakvu evaluaciju na osnovu pripadnosti odr. strankama , a ne na osnovu stručnih kvalifikacija… Zar je važnije da znamo koliko pravilnika ima u školi od držanja časa i kvalitete istog? Danas nam je eksterna izašla iz zgrade, a pre toga dve nedelje ljudi nisu stigli kvalitetno da se spremaju za nastavu niti da pogledaju domaći sopstvene dece jer nam od ocene zavisi buduće finansiranje.
  Ostavite se, neupućeni, guranja nosa u tuđe poslove , radite svoje, a mi prosvetari – dosta više kuknjave, radimo naše.

 10. marko каже:

  Jos nam na sve ovo nedostaje i par roditelja kao gospodja Marija, koji su ubedjeni da mi nista ne radimo i imamo raspust 5 meseci, da na poslu samo sedimo, a kad nam se ne dopada strajkujemo, da decu treba da im vaspitavamo SAMO MI ( a da su oni kao roditelji duzni samo da im kupe najnoviji model mobilnog koji moze da im pomogne i u prepisivanju, pc kako bi ih skinuli s vrata i mogli da sede za drugim i citaju ”novosti” sa fb…) i sl.
  Naravno da postoje i druge profesije, a bas bih voleo da znam sta ste Vi Marija, po profesiji kad mozete da date ovako ”pametan” komentar. Pozdrav!

 11. daki каже:

  Ne obraćam se sa srce , ljubavi…ne obraćam se uopšte ..nemam kad ni to! Kupili smo lepu tablu i lepimo stikere sa porukama i računima ….dečija soba je sada moja radna! Moj suprug ima lep komentar kada se nađemo u društvu prijatelja ” imama ženu studenta ” 🙂

 12. ivana каже:

  ODLICAN TEKST,POSTO I MI VASPITACI SPADAMO U ISTO MINISTARSTVO MOGU RECI DA SA MANJIM IZMENAMA TEKST VAZI I ZA NAS…SVE JE NAPISAMO KRATKO I JASNO…IMA JEDNA IZREKA-KAD STE KOD FRIZERKE VIDELI FRIZURU-MISLIM DA SE OVO MOZE RECI I ZA VECINU PROSVETARA…LEK JE 1 SECANJE NA OVU IZEKU SVAKI DAN I TO U TRENUCIMA KAD VAS DECA VUKU ZA NOGU DA SE IGRATE,DRUZITE A VI IH ODBIJATE DA BI ZAVRSILI POSAO KOJI STE DONELI KUCI

 13. Mira каже:

  Smejala sam se dok sam čitala tekst, a tužno je koliko se ova priča poklapa sa mojim životom.

 14. jeca каже:

  Normalno da je tesko ukoliko se putuje ,meni treba svega 15 min do posla ,radim u osnovnoj skoli gde su uslovi fenomenalni,imam u ucionici sve sto mi je potrebno,lap top,video bim.. Deca su ok,neka vise neka manje,sve u svemu nekada me bas oraspoloze.Ali sigurna sam i da je mojim kolegama tesko koji rade u vise skola ili rade u tehnickoj kako je neko vec pomenuo,samo mislim da sve zavisi u kakvom okruzenju radite i kakvi su uslovi za rad.Dok sam radila u 4 skole stalno sam bila umorna i iscrpljena

 15. pokahontas каже:

  Ja radim u jaslicama sa decom uzrasta do tri godine i sve gore napisano važi i za nas! Bukvalno sve! Plače mi se od muke! A, od nas traže da zaboravimo negu, da smo uopšte medicinske sestre da su to jako mala deca- bebe i da beležimo, beležimo do besvesti….. A, onda evaluacija i naravno plan akcije za dalje. Tu je i potrebno konstantno stručno usavršavanje i samovrednovanje u svim mogućim i e mogućim oblastima, pa iop za decu- jaslence, pa roditelji na adaptaciji, pa roditelji drže aktivnosti deci…..TUGA, ČEMER I JAD!http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif

 16. lisica каже:

  Tekst se u potpunosti poklapao sa mojim zivotom do septembra ove 2013 kada sam shvatila da koliko god pisala i nosila posao kuci nesto bi uvek falilo. E pa drage kolege ja sam resila da se kod kuce igram sa svojom decom, a posao nece nigde pobeci niti ce ga neko drugi uraditi.

 17. Анонимни каже:

  I kao što reče neko na nekom forumu,od kad su “PEPSI” službe preuzele glavnu reč u školama, sve je to postalo baš ovako. E pa sad, na par godina do penzije,sa dvadeset godina staža u prosveti, mene takav način rada NE ZANIMA. I to ne zato što nemam vremena.A i deca su već otišla kojekuda Jednostavno,svrha uzduž i popreko sabiranih kolona, pisanih priprema na način kako se to traži, besmisleni seminari za jedan bod..sakupljanje bodova za produžetak licence koju,gle čuda,još nismo ni dobili..e to za mene nema nikakvog smisla i ne pristajem na to.

 18. Lana каже:

  Prvo moram reci zanimljiv tekst. E, sad, citajuci komentare dosla sam do zakljucka da zaista preterujete u nekim stvarima. To se odnosi na radno vreme i vase zalbe na donosenje posla kuci. E pa dragi moji prosvetni radnici idite svaki dan na posao u 8 i odlazite sa njega u 16h i dok ste tamo radite sve sto treba da se uradi, ne gubite vreme na ispijanje kafa i ogovaranje koleginica, roditelja, direktora…pa mozda nece biti potrebe da posao nosite kuci. Zao mi je, ali ja ne mogu da imam razumevanja za taj deo vaseg posla. Veliki broj ljudi danas radi od 8 do 16h (one koji rade po 12 sati za mizernu platu necu ni da spominjem) i ne nose svoj posao kuci jer to nije moguce (posao im je, na primer, vezan za firmine kompijutere) i svi oni obave ono sto se od njih zahteva u toku radnog vremena jer znaju da u suprotnom posao nece biti obavljen na vreme sto moze da dovede do posledica (smanjenje plate, otkaz…). Vi znate da gomilu stvari mozete uraditi i kod kuce pa se mnogo lezernije ponasate prema poslu koji vas ceka. Milion puta sam u zbornici videla prizor nastavnici i ucitelji, cavrljaju, piju kafu, telefoniraju, a samo nekoliko njih sa nosevima u dnevniku i papirima. Isto tako, milion puta na odmoru nisam videla dezurnog nastavnika. I vi imate dusu i trebate odmor, znam, ali ajde malo skratite te pauze i dok ste na poslu radite, pa mozda necete morati da toliko papirologije vucete kuci i vasa deca nece morati da trpe. Izvinite, ali malo mi je muka da citam vise o vasem teskom poslu. Istina je da svaki deseti prosvetni radnik svoj posao u ucionici radi kako treba (ovo kazem iz svog i iskustva ljudu oko sebe). I sad, vas 90 se uporno slepa uz onih 10 i prica o teskom poslu, losim uslovima, maloj plati itd. I naravno, ajmo malo, svake nove skolske godine, da strajkujemo, da se bunimo i kukamo. Mene samo interesuje dokle vise? Vecina ljudi radi 8 ili 12 sati dnevno, najcesce rade i subotom, za male plate, ako imaju srece imaju 2 nedelje godisnjeg, na bolovanje ne smeju ni da pomisle i da ne nabrajam dalje. Veliki broj pomenutih ljudi ima fakultetsku diplomu, ali rade bilo kakve poslove jer nisu u situaciji da biraju. E sad, ja znam da vi radite sa nasom decom i to jeste veoma vazno, pa samim tim ocekujete ne znam kakve plate i uslove, a s druge strane imate zavrsenu visu ili fakultet i svako dalje usavrsavanje za vas je problem, gubljenje vremena itd. Pri tom svoj posao precesto radite lose. I onda vam smetaju kritike, kazete da ne komentarisemo ako nismo radili u prosveti. A ja vama kazem budite na poslu svaki dan 8 sati i pocnite da radite svoj posao u skoli, pa necete morati da ga nosite kuci, i organizujte svoje vreme pa vasa deca nece morati da trpe. I jos nesto, ne kukajte ako niste radili van prosvete!

  1. Jelena каже:

   Nemoguće je sve naše poslove odraditi u školi zbog nedostatka prostora i uslova za rad… Evo probaću da objasnim stavku po stavku po strukturi 40-časovne radne nedelje:
   – 20 časova redovne nastave (to je ok)
   – 2 časa odeljenjskog starešine (jedan je bukvalno čas, a ostatak vremena ode na individualne razgovore sa učenicima i to je recimo ok)
   – 1 čas dopunske nastave (pošto predajem više od jednog predmeta, moram da odvojim još jedan čas viška) 1h više…
   – 1 čas dodatne nastave (ne znam kako ostali, ali ja sa svojim takmičarima provodim bar 3 sata nedeljno, što je 4 časa) 3h više…
   – 10h pripreme za nastavu (hajde da računam da sam debil, pa ne umem da spakujem sve u 10h nedeljno i da je to dovoljno)
   – 1h stručnog usavršavanja (e ovo ne umem da sračunam na nedeljnom nivou… recimo ove godine smo kolega i ja potrošili 20h za pripremu nekog izlaganja i prisustvovali konferenciji 11h To je 31h podeljeno na, npr. 16 nedelja … ) 1h više…
   – 2h rada u stučnim organima škole (svake nedelje ima bar 1 sastanak od bar sat vremena, a kada je tromesečje, to je celodnevni posao, mislim da je ok, pod uslovom da se sastanci ne oduže…)
   – 2h dežurstva (to je ok)
   – 1h vođenja dokumentacije i saradnje s roditeljima (e, ovo je hit! 1h je dovoljan samo za vođenje redovne dokumentacije, svaki razgovor sa roditeljima je ekstra vreme, kao i dokumentacija vezana za kraj i početak školske godine) recimo 3h više…
   – poslovi koji mi ne pišu u strukturi, jer bi bilo više od 40h: priprema i realizacija popravnih i razrednih ispita, poslovi po nalogu direktora, stručno usavršavanje u ustanovi (priprema, realizacija i prisustvo raznim obukama, oglednim i uglednim časovima, realizacija međupredmetnih korelacija, …) ukupno oko 3h više…
   E, da saberem: 1+3+1+3+3=11h rada više! Nedeljno. Nije strašno – samo 2h više dnevno 😉
   Naravno, postoje kolege kojima niko ne sme da da starešinstvo, koji ne sede ni na jednom sastanku, ne drže dopunsku i dodatnu, ne menjaju godinama način predavanja, pa im za pripremu treba duplo manje sati, ne dežuraju i ne usavršavaju se. Za njih, naravno, važi da imaju 3 meseca odmora i 5h posla dnevno. Ali ja ne razumem kako mogu tako da žive sa samim sobom 🙁

  2. Анонимни каже:

   Баш овако говоре они који појма немају шта је посао просветног радника, а задојени оним што у медијима и по улици већ годинама говоре о нама. Откуд идеја да се испијају кафе и оговара? Па кад, питам се? Кад уђем на час ја радим од почетка до краја часа. Немам времена да пијем кафу и лакирам нокте. Одмор траје пет минута, таман колико да заменим дневнике. Велики одмор је 20 мин и зашто да га не искористим да доручкујем? Да сте слушали о чему говоре ти наставници које сте виђали “милион пута” у зборници? Понекад велики одмор подсећа на седницу одељењског већа. У којој сте ви то школи, Лана, видели ове примере, баш ме интересује?
   Ко није радио са децом не зна какав је то притисак. Стрес на крају школске године, нарочито ако сте одељ. старешина ученицима осмог разреда, не може да се пореди ни са једним другим. Само за то је неопходан дугачак годишњи одмор. Али, наравно, наша необавештена јавност мисли да нама годишњи одмор траје колико и деци распуст. Зимски проводимо радећи са ученицима који имају јединице и са онима који су за додатну наставу и секције и за то се посебно припремамо. Имамо одмора колико и било ко други у овој земљи око новогодишњих празника. Летњи нам почиње најраније 28. јуна, а завршава се почетком августа. Већ годинама нигде нисмо отишли за време летњег распуста, јер су нам аранжмани у сезони прескупи.
   Одакле вам право да судите о томе ко ради посао како треба, а ко не? И одакле идеја да само 10 % ради свој посао? У мојој школи то није тако. И не ради се о томе да папирологију носимо кући. Због папирологије остајемо у школи дуже него што је потребно, а оно што треба да радимо, а то су припреме (то није папирологија већ озбиљан, захтеван посао) и стручно усавршавање (које не подразумева само слушање понекад потпуно бесмислених семинара, већ много више од тога) и треба да радимо код куће јер захтевају много више пажње и концентрације.
   Што се више враћам на ваш текст све мање имам снаге и воље да одговарам на све ове бесмислице које сте овде навели. Саме предрасуде.
   Сматрам овај ваш коментар изузетно увредљивим.

   1. olga каже:

    Marko, anonimni,i ostali, svaka vama čast što se objašnjavate sa Lanom, Marijom i njima sličnima. Ponavljam, svaka čast, ima nade, do nekog mozga možda i stigne. Ja sam što reko Đole Balašević- od ljudi ruke digo, što zbog sebe, što zbog njih. Evo jedna smešna situacija, sretne mene školska koja nije završila ni osnovnu i kaže- Pa Olga ,što vi štrajkujete, pa je l znaš da ja berem pečurke za 100 dinara na sat? Eto, šta da vam kažem, oni bi da se porede s nama. Al ponavljam,treba objasniti,možda do nekog i stigne. Niko od mojih kolega, prosvetara tuđe poslove ne komentariše, jer gledaju svoja posla, a eto neko uvek gleda tuđa i misli da je u pravu.

  3. privrednjak каже:

   Ja sam radila u privredi, a sada sam ponovo u skoli. Rad u kancelariji ima svojih prednosti, kada te zaboli glava stavis papire u sto i nastavis drugi put, kada imas stomacnih problema odes kuci ,,, Posao sam ponekad, ali zaista ponekad donosila kuci. Danas kada radim u prosveti ja nemam elementarne uslove da pripreme za cas uradim u skoli, a kamo li nesto drugo. Imam kasetu u koju kada stavim vezbanke ne ostane prostora ni za sta drugo. U skoli nema prostorije – kancelarije u kojoj bi imao uslove za rad. Moj suprug komentarise da kad bi svi radli kao ja…http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif

 19. Васпитачица и мајка каже:

  Када сам присуствовала на једном од предавања, где су све време помињали бодове, била сам збуњена. Све ми је било јасно како то функционише али нико није помињао квалитет стручних сусрета, сврха је да ……ах да сврха су бодовиhttp://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif. Друга асоцијација на бодове биле су ми деведесете године где су се појављивале разне фирме са мотом: “Переш зубе- бодови”! Урадићемо ми све то, скупићемо бодове………мало шта ће се променити, осим закона у ком ће стајати- мењамо начин бодовања.

 20. dragana каже:

  nemam vremena da pišem komentar, moram da pišem pripreme – ha ha – ko razume, shvatiće

 21. Svitac каже:

  ODLIČNO
  hahahaaa

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама