Јапанци се баве дететом од рођења, развијајући му прво десну страну мозга, па постепено уводећи игре за развој леве стране

Да би израсло у генија, родитељи морају да се баве дететом од рођења, развијајући му прво десну страну мозга, па постепено уводећи игре за развој леве – гласи метод чувеног јапанског професора Макота Шичиде, који има успешну примену у више од десет земаља света.


Родитељима се препоручује да са децом почну да раде код куће што пре и то кроз следеће форме:

* Песмица

Важно је да се детету посвети време за развијање ума увек у исто доба дана и то тако што се крене са омиљеном песмом. Јапанац саветује да је певате док држите малишана у крилу, окренутог ка вама, док у позадини све време свира нека лагана музика.

* Дисање

Потребно је да дете научи да правилно дише, тако што вежба како да одува папирнату пчелицу или лептирића. После неког времена може почети да дува „у празно“.

* Вежба „енергетска кугла“

Претварајте се да између дланова имате куглу коју обликујете као грудву снега, па је, тако замишљену, баците. Поновите то и правите се да пијете енергију из руку.

* Сугестија

Са осмехом на лицу детету тихо говорите: „Ти си посебан“, „Ти волиш“, „Можеш све“.

* Машта

Тренирајте његову машту, сањарите са њим, причајући му бајку коју ће он да доврши, да доцрта боју неког призора или име неке особе из те приче.

* Телепатија

Седите близу детета и замислите неки облик и боју, затим му кажите „Замишљам један круг, које је боје?“. Тако се вежба телепатија.

* Интуиција

Реците му да погађа у којој руци или испод чега се налази нешто, како бисте му покренули интуитивни нерв.

* Гимнастика за очи

Узмите звонце и померајте га горе-доле, лево-десно док звоните, а малишан нека га испрати окицама.

* Игра картама

Узмите што више картица са различитим сликама. Показујте детету карте брзо, не дуже од секунде, довољно да изговорите шта је на којој. Ова брзина ће активирати десну страну мозга, а изговарање онога што је на картици укључује и леву, па се оне синхронизују.

* Фотографско памћење

У ову сврху су вам потребне слике које се мало разликују једна од друге. На секунд прикажите детету једну од њих, а онда обе и питајте га шта је видео.

* Певајте

На крају учења, можете поново да отпевате омиљену песму. Вежбајте укупно 30-40 минута дневно, а остатак времена пустите дете да се игра.

Проучавање бројева, слова и друге активности које стимулишу прерани развој леве стране мозга оставите за узраст од 3-4 године. Научите га да игра игре улога са различитим играчкама, што развија машту која је врло корисна. Сањарите са њим, замишљајући како ћете отићи на море или у зоолошки врт. Користите једноставне реченице да опишете шта ћете радити и шта ћете видети. Научите га да једе и црта са обе руке.

Извор: Новости