Ранг београдских гимназија: Које су најпопуларније, а у које нико неће

 
Трећа, Прва и Четрнаеста београдска гимназија ове године су изазвале највеће интересовање престоничких малих матураната, док су се Лазаревачка, Земунска и Обреновачка гимназија налазиле на самом зачељу листе жеља, показује ранг листе са уписа у београдске гимназије.
Да би се уписали у Трећу београдску гимназију, малим матурантима је ове године требало најмање 93,6 бодова, што је мање него прошле године. Одмах за њом следе Прва са 90 и Четрнаеста и Девета са 89 бодова.
Девета гимназија, годинама уназад најтраженија на Новом Београду, више није тако доминантна у односу на “комшијску” Десету гимназију, која уједно представља и највеће позитивно изненађење.
У анализи Форума београдских гимназија разлог за успон Десете проналази се пре свега у увођењу двојезичног, српско-енглеског одељења.
“Десета је пре две године увела двојезично одељење на енглеском језику. Велики број ученика жели да наставу похађа и на енглеском језику, али места има само за њих 30. Остали, који нису успели, “завршили” су на општем смеру у Десетој гимназији, и тако поправили “крвну слику” те школе”, наводи се на сајту Форума.
492464_upis-foto-forum-beogradskih-gimnazija_lb
Ранг листа београдских гимназија (КЛИКНИ ЗА УВЕЋАЊЕ)
Чак четири “рубне” гимназије – у Лазаревцу, Обреновцу, Младеновцу и Земуну – нису уписале довољан број ученика у првом кругу. Број бодова је био врло низак, али упркос томе ученици се у овим општинама одлучују за средње стручне школе.
На попуњеност гимназија, поред локације, интересовања локалног становништва и квалитета наставе, такође утиче и “гравитација”, односно склоност средњошколаца одређеном делу града.
“Четврта, Спортска, Осма и Дванаеста гимназија налазе се у јако “проблематичној” области Београда – на Дедињу, Душановцу и Вождовцу. То су гимназије које су “довољно близу” центра, али истовремено и “недовољно далеко” , а при томе немају ни довољно становништва. Не иду им у прилог ни гравитација, ни географија, ни демографија. Исто тако, Земунска и Седма имају негативну гравитацију – потенцијални ђаци им “беже” ка центру Београда, а Лазаревачка, Обреновачка и Младеновачка имају проблем мањег места и слабог интересовања за гимназију”, наводи се у анализи Форума.
М.Јовићевић
Извор: blic.rs