Rang beogradskih gimnazija: Koje su najpopularnije, a u koje niko neće

11 maja, 2015

 
Treća, Prva i Četrnaesta beogradska gimnazija ove godine su izazvale najveće interesovanje prestoničkih malih maturanata, dok su se Lazarevačka, Zemunska i Obrenovačka gimnazija nalazile na samom začelju liste želja, pokazuje rang liste sa upisa u beogradske gimnazije.
Da bi se upisali u Treću beogradsku gimnaziju, malim maturantima je ove godine trebalo najmanje 93,6 bodova, što je manje nego prošle godine. Odmah za njom slede Prva sa 90 i Četrnaesta i Deveta sa 89 bodova.
Deveta gimnazija, godinama unazad najtraženija na Novom Beogradu, više nije tako dominantna u odnosu na “komšijsku” Desetu gimnaziju, koja ujedno predstavlja i najveće pozitivno iznenađenje.
U analizi Foruma beogradskih gimnazija razlog za uspon Desete pronalazi se pre svega u uvođenju dvojezičnog, srpsko-engleskog odeljenja.
“Deseta je pre dve godine uvela dvojezično odeljenje na engleskom jeziku. Veliki broj učenika želi da nastavu pohađa i na engleskom jeziku, ali mesta ima samo za njih 30. Ostali, koji nisu uspeli, “završili” su na opštem smeru u Desetoj gimnaziji, i tako popravili “krvnu sliku” te škole”, navodi se na sajtu Foruma.
492464_upis-foto-forum-beogradskih-gimnazija_lb
Rang lista beogradskih gimnazija (KLIKNI ZA UVEĆANJE)
Čak četiri “rubne” gimnazije – u Lazarevcu, Obrenovcu, Mladenovcu i Zemunu – nisu upisale dovoljan broj učenika u prvom krugu. Broj bodova je bio vrlo nizak, ali uprkos tome učenici se u ovim opštinama odlučuju za srednje stručne škole.
Na popunjenost gimnazija, pored lokacije, interesovanja lokalnog stanovništva i kvaliteta nastave, takođe utiče i “gravitacija”, odnosno sklonost srednjoškolaca određenom delu grada.
“Četvrta, Sportska, Osma i Dvanaesta gimnazija nalaze se u jako “problematičnoj” oblasti Beograda – na Dedinju, Dušanovcu i Voždovcu. To su gimnazije koje su “dovoljno blizu” centra, ali istovremeno i “nedovoljno daleko” , a pri tome nemaju ni dovoljno stanovništva. Ne idu im u prilog ni gravitacija, ni geografija, ni demografija. Isto tako, Zemunska i Sedma imaju negativnu gravitaciju – potencijalni đaci im “beže” ka centru Beograda, a Lazarevačka, Obrenovačka i Mladenovačka imaju problem manjeg mesta i slabog interesovanja za gimnaziju”, navodi se u analizi Foruma.
M.Jovićević
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama