Japanci se bave detetom od rođenja, razvijajući mu prvo desnu stranu mozga, pa postepeno uvodeći igre za razvoj leve strane

Da bi izraslo u genija, roditelji moraju da se bave detetom od rođenja, razvijajući mu prvo desnu stranu mozga, pa postepeno uvodeći igre za razvoj leve – glasi metod čuvenog japanskog profesora Makota Šičide, koji ima uspešnu primenu u više od deset zemalja sveta.


Roditeljima se preporučuje da sa decom počnu da rade kod kuće što pre i to kroz sledeće forme:

* Pesmica

Važno je da se detetu posveti vreme za razvijanje uma uvek u isto doba dana i to tako što se krene sa omiljenom pesmom. Japanac savetuje da je pevate dok držite mališana u krilu, okrenutog ka vama, dok u pozadini sve vreme svira neka lagana muzika.

* Disanje

Potrebno je da dete nauči da pravilno diše, tako što vežba kako da oduva papirnatu pčelicu ili leptirića. Posle nekog vremena može početi da duva „u prazno“.

* Vežba „energetska kugla“

Pretvarajte se da između dlanova imate kuglu koju oblikujete kao grudvu snega, pa je, tako zamišljenu, bacite. Ponovite to i pravite se da pijete energiju iz ruku.

* Sugestija

Sa osmehom na licu detetu tiho govorite: „Ti si poseban“, „Ti voliš“, „Možeš sve“.

* Mašta

Trenirajte njegovu maštu, sanjarite sa njim, pričajući mu bajku koju će on da dovrši, da docrta boju nekog prizora ili ime neke osobe iz te priče.

* Telepatija

Sedite blizu deteta i zamislite neki oblik i boju, zatim mu kažite „Zamišljam jedan krug, koje je boje?“. Tako se vežba telepatija.

* Intuicija

Recite mu da pogađa u kojoj ruci ili ispod čega se nalazi nešto, kako biste mu pokrenuli intuitivni nerv.

* Gimnastika za oči

Uzmite zvonce i pomerajte ga gore-dole, levo-desno dok zvonite, a mališan neka ga isprati okicama.

* Igra kartama

Uzmite što više kartica sa različitim slikama. Pokazujte detetu karte brzo, ne duže od sekunde, dovoljno da izgovorite šta je na kojoj. Ova brzina će aktivirati desnu stranu mozga, a izgovaranje onoga što je na kartici uključuje i levu, pa se one sinhronizuju.

* Fotografsko pamćenje

U ovu svrhu su vam potrebne slike koje se malo razlikuju jedna od druge. Na sekund prikažite detetu jednu od njih, a onda obe i pitajte ga šta je video.

* Pevajte

Na kraju učenja, možete ponovo da otpevate omiljenu pesmu. Vežbajte ukupno 30-40 minuta dnevno, a ostatak vremena pustite dete da se igra.

Proučavanje brojeva, slova i druge aktivnosti koje stimulišu prerani razvoj leve strane mozga ostavite za uzrast od 3-4 godine. Naučite ga da igra igre uloga sa različitim igračkama, što razvija maštu koja je vrlo korisna. Sanjarite sa njim, zamišljajući kako ćete otići na more ili u zoološki vrt. Koristite jednostavne rečenice da opišete šta ćete raditi i šta ćete videti. Naučite ga da jede i crta sa obe ruke.

Izvor: Novosti