Да ли је ваше дете размажено или самоуверено?

10 јула, 2016

Бити родитељ детета са ставом није увек једноставно. Иако је одлично то што ваше дете има своја уверења, жеље и не боји се причати о њима наглас, његов начин доласка до остварења истих може бити лош. Ипак, деца која изражавају своја осећања наглас, нису увек размажена деришта без дисциплине. Много је њих која су самоуверена и која се не боје заузети за своја права. Овде су кључне разлике између самоуверене и размажене деце. Њихово понашање може бити веома слично, али битно је уочити разлике.
dete
Како вам се обраћају
Понекад је веома тешко схватити разлику између детета које износи свој став и које се понаша размажено. То постаје јасно, када схватите начин њиховог изражавања.
Размажено: Она изражавају своје мисли, без имало поштовања за друге и не допуштају да ико други дође до речи.
Самоуверено: Она отворено исказују своја искрена мишљења, чак иако су то она која не желите чути. Износе чињенице без намере да буду некултурна.
Како доживљавају победе
Без обзира је ли ваше дете самоуверено или размажено, оно жели да побеђује. Ипак, начин на који доживљавају победе је различит.
Размажено: Ова деца очекују побједу, јер не знају другачије. Она се не припремају да једном изгубе и мисле да за победу није потребно залагање.
Самоуверено: Очекују победу, јер су уверена у своје способности да је остваре. Не боје се изазова и дају свој максимум, како би дошла до победе.
Шта очекују како би добила оно што желе
Сва деца јасно исказују своје жеље, али начини на које долазе до њиховог остварења су различити.
Размажено: Ова деца мисле да је довољно изрећи своје жеље, како би их остварили. Мисле да ће ако наставе вршити притисак на родитеље, пре или касније, добити оно што желе.
Самоуверено: Она неће само јасно изнијети своје жеље, већ ће самостално радити на њиховом остварењу. Она то не очекују од других већ од себе, али уз њихову подршку. Другим речима, она ће заслужити оно што требају добити.
Како се изражавају
И једна и друга су гласна, али ова бука приликом њиховог излагања (често вишим тоном) разликује се на неколико начина.
Размажено: Вриште и деру се, док не добију шта желе. Расплакаће се ако је потребно, како би исказала фрустрацију у том моменту и постигла циљ.
Самоуверено: Спремна су да се свађају, али чак и ако се почну дерати, служиће се само речима, како би се изразила.
Како изражавају неслагање
Свако диете ће доћи у фазу када је разочарано, јер нешто није по његовом. Иако се у потпуности не слажу са вашом изјавом или ставом, она то раде на другачије начине.
Размажено: Она показују незадовољство пркосећи родитељима. Све што кажете користе против вас, често на некултуран и увредљив начин.
Самоуверено: Уместо пркошења, она износе став неслагања. Питаће зашто је то тако, схватајући да су родитељи ауторитет и да су у праву.
Изливи беса
Сви изливи бијеса су једнаки и узроковани чињеницом да дете није задовољно нечим. Међутим, разлика је у томе како ће изливи изгледати.
Размажено: Она се понашају као да вас нема у просторији, привлаче пажњу и деру се са намером да постигну оно што желе.
Самоуверено: Она јасно износе ставове, јер чврсто верују у своје мишљење и не боје се другима то ставити до знања.
Јесте ли препознали своје дете у некој од ових изјава? Да ли смо нешто прескочили?
 
Извор: lolamagazin.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама