Jerotić: Samo kada čovek ima svoje „Ja“, može drugome da kaže „Ti“

25 decembra, 2016

Samo kada čovek ima svoje „Ja“, može drugome da kaže „Ti“, a onda i jedan i drugi su „Mi“. Čovek se rađa kao individua, a postaje ličnost. Ceo život je put od individue do ličnosti, poručio je akademik Vladeta Jerotić na predavanju „Ja – Ti – Mi“

– Bog stvara čoveka da bi dovršio „stvaranje“ i tu počinje „ti“. „Ja“ ćemo razvijati na unutrašnji i spoljašnji način, tokom celog života, polako uobličavajući neki svoj svet. „Ja“ treba da se razvija i ostane dosledno, kao kada je neko godinama radikal, godinama demokrata, ali ume u svakom trenutku da objasni zašto – rekao je Jerotić i dodao da je svaki čovek verujući.– Svako u nešto veruje. Šta čoveka čini istinitim, dobrim i lepim? Sveto trojstvo. To je suština života. Međutim, čovek nije dobro biće. Čovek je po prirodi rđav. Psiholozi su došli do otkrića da se čovek rađa i kao dobar i kao zao. To naše „ja“ mora stalno da se razvija. Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori. Nema stajanja u mestu, tako nešto ne postoji. Čovek je progresivno i regresivno biće. Čovek se plaši sebe, a ima razloga i da se plaši, jer u sebi nosi i dobro i zlo. Boga i đavola – objasnio je akademik.
– Imamo prirodno „mi“ – pripadanje čoporu. Čovek je biće zajedništva. Gde je sada to „ja“. Oni koji se pridružuju gomili, uvek su jači. Rat je najbolji primer za to. Imate plemenite ljude koji ne bi ruku digli na svog psa, a kamoli čoveka, a u ratu jedni druge ubijaju. Ne možeš činiti zlo drugome, a da ti se to ne vrati kao bumerang, nemoguće je. Čovek je i dobro i loše biće. A šta će dominirati, to zavisi najviše od roditelja, ali i od države u kojoj živimo. Zato svima treba dati uslove da se obrazuju – poručio je Jerotić.
Vladeta Jerotić
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama