Jeротић: Постоје људи који не би повредили ни животињу, а у рату убијају. То је зато што човек у себи носи и добро и зло

25 децембра, 2016

Само када човек има своје „Ја“, може другоме да каже „Ти“, а онда и један и други су „Ми“. Човек се рађа као индивидуа, а постаје личност. Цео живот је пут од индивидуе до личности, поручио је академик Владета Јеротић на предавању „Ја – Ти – Ми“.

– Бог ствара човека да би довршио „стварање“ и ту почиње „ти“. „Ја“ ћемо развијати на унутрашњи и спољашњи начин, током целог живота, полако уобличавајући неки свој свет. „Ја“ треба да се развија и остане доследно, као када је неко годинама радикал, годинама демократа, али уме у сваком тренутку да објасни зашто – рекао је Јеротић и додао да је сваки човек верујући.

– Свако у нешто верује. Шта човека чини истинитим, добрим и лепим? Свето тројство. То је суштина живота. Међутим, човек није добро биће. Човек је по природи рђав. Психолози су дошли до открића да се човек рађа и као добар и као зао. То наше „ја“ мора стално да се развија. Ако не постанемо бољи, постаћемо гори. Нема стајања у месту, тако нешто не постоји. Човек је прогресивно и регресивно биће. Човек се плаши себе, а има разлога и да се плаши, јер у себи носи и добро и зло. Бога и ђавола – објаснио је академик.

– Имамо природно „ми“ – припадање чопору. Човек је биће заједништва. Где је сада то „ја“. Они који се придружују гомили, увек су јачи. Рат је најбољи пример за то. Имате племените људе који не би руку дигли на свог пса, а камоли човека, а у рату једни друге убијају. Не можеш чинити зло другоме, а да ти се то не врати као бумеранг, немогуће је. Човек је и добро и лоше биће. А шта ће доминирати, то зависи највише од родитеља, али и од државе у којој живимо. Зато свима треба дати услове да се образују. – поручио је Јеротић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама