Jerotić: Zašto dete uvek radi ono što mu je zabranjeno

1 aprila, 2016

„Roditelji se pitaju zašto dete uvek, kad bi mu otac ili majka rekli, recimo, nemoj to raditi, ili nemoj to jesti; ili evo ja sad moram da izađem, a imaš u sobi puno igračaka, ali pazi, ova igračka može da ti donese neku nevolju; ili imaš puno voća raznovrsnog, al’ nemoj baš ovo voće, biće ti loše – zašto dete uvek, ali baš uvek uradi to što ste mu zabranili? Zašto baš TO, kad roditelj kaže NE?

Čovek oseća stalnu potrebu da se zabrana krši, da se granice ispitaju, da se uradi baš ono što ne bi trebalo, kako bi se proverilo zašto je to zabranjeno.

Ali ako je roditelj to rekao u punoj ljubavi, ostajem pri tome, dete će poslušati. Ako je roditelj rekao ‘nemoj to da radiš’, u ljubavi, bez trunke neke želje da ga dete posluša po svaku cenu, tada dete neće uraditi ništa loše. Tada to neće biti izazov za njega da ne posluša jer će osetiti ljubav sa kojom se od njega to traži.”

Vladeta Jerotić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Jerotić: Zašto dete uvek radi ono što mu je zabranjeno

 1. dada kaže:

  Ne slazem se. Nemoguce je stvoriti toliko idealnu atmosferu….a ljubav roditelja prema detetu je jedina sigurnsma

  1. Sandra kaže:

   U pravu si potpunom! Bas TO sto se pokaze prstom i jeste nesto naglaseno, mi smo deci govori bas to je zdravo a za drugo nisu ni obracali paznju! Ljubav je to! Ponekad branimo ono sto je njima najzanimljivije, ako je to bas opasno pa nadjite zajedno drugu zanimaciju pa ce onu zaboraviti! Covek se nauci tek kad deca porastu i kad shvatis da su ustvari bili mali i da se i ne secaju sta je tad bilo dobro a sta ne kad sam im vikom pokusala to objasniti…

 2. Ja kaže:

  Istina! Kod nas to bas tako, a znam i one kod kojih je drugacije. Mogla bih da dodam da je razlika i u tome sto roditelji cesto nemaju vremena za objasnjenja ili ne umeju da objasne zasto nesto ne moze. Ustvari frka krace traje ako se mesto naredjivackog tona, sedne pored deteta na par sekundi i objasni mu se.

 3. Mira Milosevic kaže:

  Nas divni Jerotic, topla i samim zivotom nadahnuta dusa, govori o sustini, pa zakljucuje da samo u ljubavi i iz ljubavi mozemo vaspitno delovati na dete, na odraslog. No, namece se pitanje, kako postici to tako cesto pominjano stanje ljubavi iz koga bi smo delovali i imali rezultate. Nikako, ukoliko zivimo u uslovima autoritarnosti, sto je najjaca prepreka duhovnoj vertikali i rastu coveka od ljubavi do Ljubavi sa velikim Lj. Jer autoritarnost nas zavodi, pa tesko pravimo razliku izmedju kazne i jasnog pravila, zasticivanja i prezasticivanja, praznog verbalizma i humanog ljudskog razgovora, nagradjivanja i obaveze i tako dalje.
  Stoga smatram potrebnim naglasiti da
  je sam Prof. Jerotic, postovalac rada i dela Prof. Milice Novkovic i zagovornik njene ideje Izvornog vaspitanja, koje dete zadrzava na samom Izvoru, a odraslog vraca istom. Te da je to put do ljubavi, odnosno Ljubavi sa velikim Lj na kome nece biti vaspitnih zamki niti dilema.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama