Još jedan razlog da maloj deci ne dajete tablete i pametne telefone

26 februara, 2021

Svakodnevno korišćenje uređaja sa ekranom osetljivim na dodir mališanima smanjuje vreme spavanja, tvrde naučnici sa Londonskog univerziteta i Kraljevskog koledža u Engleskoj. Članak o  istraživanju objavljen je u časopisu “Scientific Reports”.

Autori ovog članka sproveli su onlajn istraživanje roditelja dece uzrasta od 6 do 36 meseci. Ispitanici je trebalo da prate prosečnu dužinu dnevnog i noćnog sna deteta. Takođe su prijavili koliko je detetu vremena trebalo da zaspi i koliko se često budilo noću.

Među ispitanicima koji su korisnici mobilnih uređaja i tableta, njih 75% dozvoljavalo je deci mlađoj od tri godine da ih koriste (ukupno 715 dece u ispitivanju). Pokazalo se da su deca koja su više vremena provodila gledajući u tablet i pametnim telefonom skratila vreme noćnog sna.

Iako su tokom dana relativno normalno spavali, ukupna količina sna je bila manja. Pri tome svaki sat korišćenja uređaja smanjuje san za prosečno 15,6 minuta. Takođe se primećuje da deca koja koriste ekrane na dodir imaju poteškoće sa uspostavljanjem sna, pa se pretpostavlja da otud i kraće spavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama