Још један разлог да малој деци не дајете таблете и паметне телефоне

26 фебруара, 2021

Свакодневно коришћење уређаја са екраном осетљивим на додир малишанима смањује време спавања, тврде научници са Лондонског универзитета и Краљевског колеџа у Енглеској. Чланак о  истраживању објављен је у часопису “Scientific Reports”.

Аутори овог чланка спровели су онлајн истраживање родитеља деце узраста од 6 до 36 месеци. Испитаници је требало да прате просечну дужину дневног и ноћног сна детета. Такође су пријавили колико је детету времена требало да заспи и колико се често будило ноћу.

Међу испитаницима који су корисници мобилних уређаја и таблета, њих 75% дозвољавало је деци млађој од три године да их користе (укупно 715 деце у испитивању). Показало се да су деца која су више времена проводила гледајући у таблет и паметним телефоном скратила време ноћног сна.

Иако су током дана релативно нормално спавали, укупна количина сна је била мања. При томе сваки сат коришћења уређаја смањује сан за просечно 15,6 минута. Такође се примећује да деца која користе екране на додир имају потешкоће са успостављањем сна, па се претпоставља да отуд и краће спавање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама