Јован Мемедовић: Водите децу у паркове, а не у шопинг!

22 јануара, 2022

Јован Мемедовић о емисији “Сасвим природно”, искуствима, постулатима новинарства…

Један је од највећих авантуриста међу колегама, који нам кроз своје репортаже доноси најнеобичније приче из свих крајева света. Као аутор култне емисије “Сасвим природно” Јован Мемедовић упознаје нас са животом и преживљавањем у дивљини, али са људима чија је свакодневица по много чему другачија од ове наше. Мемедовић каже да има још много прича које нису испричане, јер је свет огроман, иако га ова глобализација и технологија привидно праве малим.

– Много је предела, људи, њихових прича. Ове године ћу сигурно отпутовати негде ван земље, јер људи то воле да виде и треба донети искуства и примере других, али ја пре свега видим много тога неиспричаног и у нашој земљи. Толико је тема које треба да се обраде, којих ми новинари треба да се ухватимо и приближимо их гледаоцима тако да то буде гледљиво, да држи пажњу, а да буде корисно и пре свега истинито.

– Дошао сам на идеју када више нисам видео смисао у хватању рибе из забаве и у снимању тога. Риболов због хране и преживљавања је нешто друго и то је већ “сасвим природна” прича. Нову идеју сам морао да развијам у оквиру новог пројекта и тако је настала моја емисија. У њој сам могао све да радим дубље, да теме буду пре свега едукативне и шире, и да, иако их све повезује природа и природан начин живота, опет буду разнолике.

* Ваша реченица “Родитељи, ваша деца болују од недостатка природе…” много пута је цитирана. Шта сте њоме хтели да нам поручите?

– Да своје дете следећи пут поведете у неки парк, а не у тржни центар. Мислим да је јасно шта та реченица поручује, само није јасно како то спровести, како децу вратити природи. То мора да се ради систематски, да буде проткано и кроз институције, али опет сви ми треба да почнемо од себе и своје деце. Не будимо лењи, јер ако успемо да дете вежемо за природу, да оно схвати своје место и одговорност, онда смо га извели на прави пут.

* Сличних ТВ формата као што је емисија “Сасвим природно” на домаћим телевизијама готово да нема, шта мислите због чега?
– Документарне емисије траже да истражујете, да припремите, пишете текст, путујете, говорите у камеру, комуницирате са људима, испратите постпродукцију. Друга ствар је да многи иду обрнутим редоследом и нису свесни да иде прво идеја, велики рад, па тек онда новац.
* Који су то постулати новинарства због којих вреди бити део ове професије?

– Одговорност и част. Одговорност је велика, јер својим радом учествујемо у обликовању друштва, а тако нешто је чиста привилегија и част.
ВРАЋАЊЕ НА СЕЛО

* ДА ли је ваша кампања “враћања на село” до сада донела неке резулатате? Има ли изгледа да ће се ту ствари мало променити?

– Моја лична кампања (смех) није довољна да би се ту видели резултати. Много је ствари које утичу на то да ли ће се људи окретати на другу страну и бирати село уместо града. Али колико год то мало вероватно деловало сада, мислим да је повратак неминован. Немамо где осим назад.
МНОГО ЈЕ СИТНИХ ЗАДОВОЉСТАВА

* КАДА вам претекне времена, где највише волите да га проведете, која ситна задовољства увек могу да вас орасположе?

– Увек у природи. Сваки слободан тренутак проводим у својој брвнари, а лети и у шатору. Ситних задовољстава има много јер их препознајем и ценим више него икада пре.

Извор:  Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама