Педагог Снежана Голић: 10 заблуда о раду васпитачица

20 јануара, 2018

Желим да вам укажем да на путу осамостаљивања постоје препреке, о које се скоро сви саплету. То није за осуду, али мање боли ако знаш за њих па се припремиш да их прескочиш.


Ништа теже него свој центар света уклопити у мозаик једнаких делова – једнако важних, једнако лепих, једнако симпатичних и харизматичних.

Први мозаик у који се уклапа дете, а и ми у улози родитеља – је вртић. И сами васпитачи, педагози и учитељи… када су у улози родитеља “гутају кнедле” које се служе топле уз прве дане боравка у неком колективу.

Желим да вам укажем да на путу осамостаљивања постоје препреке, о које се скоро сви саплету. То није за осуду, али мање боли ако знаш за њих па се припремиш да их прескочиш. Мапа препрека је у тексту.

…Мој цео свет , дајем теби васпитачице. И ја замишљам шта ви тамо радите….

Заблуда бр.1

Хм…да те доообро погледам, васпитачице! Зашто тако гледаш? Зашто ћутиш? Зашто причаш? Зашто трепћеш? Све то сада мени, мами, важно је јако и сигурна сам да има везе са мојим дететом.

Истина: У највећем броју случајева расположење васпитачице се не може проценити на вратима собе за 2 минута док је иза чека још пуно деце. Нема потребе да “читате измедју редова”, уколико има потребе – биће вам речено.

Заблуда бр.2

Зашто је тако кратко рекла да је све ок? Сигурно се бар нешто смешно, слатко или какво било десило данас за 6 сати. Немогуће да није! А ја желим да знам све, па ја сам му мама. Тако брзо расту.

Истина: Већина деце одлази кућама у истом периоду дана. Двадесеторо деце пута 3 минута = 60 минута на вратима. Пуно да се деци не посвети пажња – слажете се?

Затражите индивидуални разговор уколико осећате потребу за детаљима.

Заблуда бр.3 

Како није приметила да му је мајица мокра?

Види се из авиона!

Истина: 20 деце, 40 рукица, 20 уста, 40 образа, 20 не(упасаних) поткошља и бар 20 пертли , 10 девојчица – 10 фризура… прање руку пре и после јела за 4 оброка = 8 пута. Четири оброка + списак образовних садржаја и наравно, преобување и излазак на свеж ваздух.
Морају и могу оне све то да испрате – за то су се школовале !

Истина: Учите дете да препозна и каже када је мокро, да се преобује, упаше, не брише руке о панталоне, издува нос и не ослањајте се за све на 4 руке и 2 васпитачице.

Оне ће нешто стићи – нешто неће, јер уз позив васпитачице не добијају никакве супермоћи.

Заблуда бр.4.

Мом детету се не спава у 11х и како је могуће да НЕЋЕ то спавање да помере мало?? Па да – једва чекају да их стрпају у кревет!
Истина: Нека деца су у вртићу од 6 х , устала су у 5 х и њихова права су заштићена при утврдјивању ритма дневних активности. Нутриционисти препоручују одмор пре ручка. Када се све узме у обзир, ипак најмање проблема ствара дневни одмор у 11х и због тога, иако се увек изнова анализирају могућности, то време остаје непромењено у већини установа.

Заблуда бр 5.

вртиц без играцакаЕво , ова мала не да мом детету да седне поред ње. Безобразница неваспитана! Ето, то су те трауме из детињства! Сада ће моје дете бити тужно цео дан, зато и не воли вртић. Ја га разумем. Страшно, страшно…

Истина: Деца имају свој поглед на другарство, међусобно поштовање и начин комуникације. Они још увек уче о емоцијама тудјим и својим. Ту нема “машни” у које се увијају све негативне информације. Деци то засмета у тренутку, али они се не вређају, већ иду даље и траже своје место под сунцем. Добра вест: нема лицемерја. То нису трауме!

Заблуда бр.6

Како то мисли – не може га хранити???

Истина: Колико траје оброк 20 деце уколико ће их оне хранити? Радите код куће на осамостаљивању СВАКОДНЕВНО!

Заблуда бр.7

вртициКако нисте видели зашто га је ујео и ко је први почео??? Како се саплео и пао???

Истина: Није могуће у потпуности исконтролисати ни понашање само једног детета. Ако будете искрени – признаћете да то код куће често не успевате. Оне имају само по 2 ока.

Заблуда бр.8.

Моје дете је осетљивије од осталих. А и мало, само мало, је нама важније да буде у првом реду за сликање, него осталим родитељима. Може ли да седи поред вас у аутобусу? Позоришту? Увек? Борим се за своје дете.

Истина: Свакоме је групна слика једнако важна успомена. Деца се и ту по мало боре за своје место. Или не – што је потпуно у реду. Важно је да се дете на слици види- то јесте одговорност фотографа. Слично је и на приредби. Ове године је мала улога – следеће велика… опустите се и не тражите доказе квалитета развоја на приредби. Уколико свакодневно чујете: све је било у реду – ви сте срећан родитељ.

Поента групних обилазака и излета је осамостаљивање. Ако желите одраслу особу на пола метра од детета – мисија није успела. Будите мирни – у таквим ситуацијама већима васпитача реагује и на дечју мимику, а камоли захтев . Сви ми знамо за малене слатке страхове одвајања од топлог породичног гнезда и ту смо за децу. Сву, а не само за децу чији је родитељ то захтевао.

Заблуда бр.9 

Њих у вртићу баш брига и дозвољавају да долазе болесна деца, супер им је када је мање деце присутно.

Истина: Моле по 1000 пута родитеље да не доводе болесну децу, али пуно лекара даје “бланко” потврде (без датума, па родитељи сами попуњавају како им одговара). Затим , тешко је при преузимању деце одмах све приметити. Васпитачице немају супер – имунитет , па се ни најмање не радују вирусима.

Заблуда бр.10

Сад ћеш ти у вртић, па ће те они тамо средити. Ја ћу ићи “линијом мањег отпора” јер ми је тешко да те гледам незадовољног/незадовољну.

Истина: Неће. То је пре свега ваш задатак и одговорност.Васпитачи су подршка, ваша продужена рука, ваши пријатељи и заљубљеници у свој посао , али нису суперјунаци са супернапитком.

Васпитачи од вас не очекују да будете савршени, као ни да ваша деца буду без грешке. Ништа нормалније нема од збуњеног родитеља и детета које испитује границе свуда око себе. Ми смо ваши пријатељи и од свих занимања на свету одабрали смо да се бавимо децом. То није случајно.

А највећа помоћ која постоји је реалан родитељ и због тога обуј и туђе ципеле, драги родитељу…

Добродошли у вртић!

Пише: Снежана Голић, педагог

Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


11 коментара на "Педагог Снежана Голић: 10 заблуда о раду васпитачица

 1. Micka каже:

  Ovo je najbolji tekst koji sam ikada procitala. Svaka cast koleginice.

 2. Coka каже:

  Divan i realan tekst, preporucila bih svakom da procita!

 3. Душан каже:

  Браво свака част. Жели вам моја супруга незапослени специјални педагог већ 10 година.

 4. Biljana каже:

  Hvala Bogu da neko obrazlozi rad vaspitaca a ujedni da ukaze i roditeljima sta bi trbalo da urade.Svaka cast! Malo je ovakvih tekstova.Hvala.Vasitac sa 36 god. radnig staza.

 5. Ivana каже:

  Jedna vaspitačica na dvadesetoro dece?! Ehh… Srbijo!

  1. Jelena каже:

   20 je u jaslicama, u vaspitnim grupama je po 30.

  2. Marija каже:

   Bas sam htela da kažem… Mogle bi i tri vaspitačice na 27 u nasoj grupici

 6. Ljilja каже:

  Ovo je najbolji tekst koji sam procitala,cela istina o radu vaspitacica,sve pohvale i uspesan dalji rad. Tekst treba da procitaju svi roditelji.

 7. LJILJA каже:

  Ovo je najbolji i istiniti tekst koji sam procitala,o radu vaspitacica,sve pohvale za vaspitacice i uspeha u daljem radu. Ovaj tekst treba da procita svaki roditelj.

 8. Jelena Pantovic каже:

  Svaka cast za tekst!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама