Јован Мемедовић: Водите децу у паркове, а не у шопинг!

Јован Мемедовић о емисији „Сасвим природно“, искуствима, постулатима новинарства…

Један је од највећих авантуриста међу колегама, који нам кроз своје репортаже доноси најнеобичније приче из свих крајева света. Као аутор култне емисије „Сасвим природно“ Јован Мемедовић упознаје нас са животом и преживљавањем у дивљини, али са људима чија је свакодневица по много чему другачија од ове наше. Мемедовић каже да има још много прича које нису испричане, јер је свет огроман, иако га ова глобализација и технологија привидно праве малим.

Ваша реченица „Родитељи, ваша деца болују од недостатка природе…“ много пута је цитирана. Шта сте њоме хтели да нам поручите?

– Да своје дете следећи пут поведете у неки парк, а не у тржни центар. Мислим да је јасно шта та реченица поручује, само није јасно како то спровести, како децу вратити природи. То мора да се ради систематски, да буде проткано и кроз институције, али опет сви ми треба да почнемо од себе и своје деце. Не будимо лењи, јер ако успемо да дете вежемо за природу, да оно схвати своје место и одговорност, онда смо га извели на прави пут.

Сличних ТВ формата као што је емисија „Сасвим природно“ на домаћим телевизијама готово да нема, шта мислите због чега?

– Документарне емисије траже да истражујете, да припремите, пишете текст, путујете, говорите у камеру, комуницирате са људима, испратите постпродукцију. Друга ствар је да многи иду обрнутим редоследом и нису свесни да иде прво идеја, велики рад, па тек онда новац.

Да ли је ваша кампања „враћања на село“ до сада донела неке резултате? Има ли изгледа да ће се ту ствари мало променити?

– Моја лична кампања (смех) није довољна да би се ту видели резултати. Много је ствари које утичу на то да ли ће се људи окретати на другу страну и бирати село уместо града. Али колико год то мало вероватно деловало сада, мислим да је повратак неминован. Немамо где осим назад.

Више на: Novosti.rs