Jovan Memedović: Vodite decu u parkove, a ne u šoping!

Jovan Memedović o emisiji „Sasvim prirodno“, iskustvima, postulatima novinarstva…

Jedan je od najvećih avanturista među kolegama, koji nam kroz svoje reportaže donosi najneobičnije priče iz svih krajeva sveta. Kao autor kultne emisije „Sasvim prirodno“ Jovan Memedović upoznaje nas sa životom i preživljavanjem u divljini, ali sa ljudima čija je svakodnevica po mnogo čemu drugačija od ove naše. Memedović kaže da ima još mnogo priča koje nisu ispričane, jer je svet ogroman, iako ga ova globalizacija i tehnologija prividno prave malim.

Vaša rečenica „Roditelji, vaša deca boluju od nedostatka prirode…“ mnogo puta je citirana. Šta ste njome hteli da nam poručite?

– Da svoje dete sledeći put povedete u neki park, a ne u tržni centar. Mislim da je jasno šta ta rečenica poručuje, samo nije jasno kako to sprovesti, kako decu vratiti prirodi. To mora da se radi sistematski, da bude protkano i kroz institucije, ali opet svi mi treba da počnemo od sebe i svoje dece. Ne budimo lenji, jer ako uspemo da dete vežemo za prirodu, da ono shvati svoje mesto i odgovornost, onda smo ga izveli na pravi put.

Sličnih TV formata kao što je emisija „Sasvim prirodno“ na domaćim televizijama gotovo da nema, šta mislite zbog čega?

– Dokumentarne emisije traže da istražujete, da pripremite, pišete tekst, putujete, govorite u kameru, komunicirate sa ljudima, ispratite postprodukciju. Druga stvar je da mnogi idu obrnutim redosledom i nisu svesni da ide prvo ideja, veliki rad, pa tek onda novac.

Da li je vaša kampanja „vraćanja na selo“ do sada donela neke rezultate? Ima li izgleda da će se tu stvari malo promeniti?

– Moja lična kampanja (smeh) nije dovoljna da bi se tu videli rezultati. Mnogo je stvari koje utiču na to da li će se ljudi okretati na drugu stranu i birati selo umesto grada. Ali koliko god to malo verovatno delovalo sada, mislim da je povratak neminovan. Nemamo gde osim nazad.

Više na: Novosti.rs