Кад дете не говори, а разуме (о дисхармоничном развоју)

28 јуна, 2020

Друго питање на које одговарамо у оквиру рубрике Питајте логопеда тиче се кашњења у проговарању.

Ево шта каже забринута мама.

Питање

Поштовани, мој дечак има 20 месеци, зна да опонаша звукове животиња, говори неколико речи (мама, тата, баба, деда, хвала, дај, да и не). Када му нешто треба само показује прстом, неће да изговори. Ја онда одбијам да му додам то што тражи док ми не изговори шта жели, али не вреди, показује упорно, и на крају почне да плаче, а да изговори неће. Све ме савршено разуме, и све послуша кад му кажем, једини је проблем тај што неће да прича.

Како да поступим да бих му помогла да почне да говори?

Одговор логопеда

Родитељи често стичу утисак да деца која касне у проговарању, а немају сметње у другим сегментима развоја и имају релативно нормалну комуникацију невербалним путем (јер дете извршава налоге), верују да њихово дете неће да говори са намером, а да то није последица неког проблема. Међутим, врло је могуће да је то дете управо наишло на одређену тешкоћу у развоју и да је потребно открити шта је узрок оваквог понашања да би се лакше подстакао његов развој.

Нама ово личи на дисхармоничан развој, што значи да је дете у неким областима напредније, у другим прати узраст, а у неким касни. Оваква деца често моторно буду спретнија од вршњака. Интелектуална постигнућа одговарају бистром и паметном детету. Родитељи их описују као децу која добро памте и брзо уче.

Ипак, и поред свих наведених потенцијала, говор касни. Разумљиво је да оваква ситуација веома збуњује родитеље. Они, верујући да их дете разуме, задају комплексне задатке. Али дете то ипак језички не може да испрати. Дешава се да дете разуме сложеније исказе и да их интелектуално може подржати, али је са продукцијом далеко испод тог нивоа. Из тог разлога су овакви услови неподобни за проговарање. Ми саветујемо да поједноставите реченице које упућујете свом детету. Ако желите, можете погледати видео на нашем блогу, управо на тему тога како се обраћати детету које је тек у фази проговарања.

Саветујемо да се консултујете са логопедом. Захваљујући новим технологијама, а у условима епидемије, треба да знате да постоји могућност и онлајн терапија.

Ивана Аврамовић, логопед

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама