Kad je nosić duže zapušen, nastaje otitis

11 maja, 2018

Zapušen nosić kod beba najčešće prouzrokuju virusi koji se nesmetano razmnožavaju u bebinoj nosnoj sluznici. Kako imaju slab imunitet, tako veoma mali broj virusa bebama vrlo brzo može da zapuši nosić.

Zapušen nosić
– Iako u početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić može da se pretvori u dosadan problem, koji ponekad zna i nepotrebno da se iskomplikuje. Starija deca uglavnom sama umeju da se izbore s ovim problemom, ali bebama je neophodna pomoć roditelja. Kad im je zapušen nos, teško sisaju, uznemirene su i loše spavaju – kaže dr Goran Vukomanović, pedijatar.
Zato bebama nosić treba čistiti pre svakog obroka, a nikada posle podoja, jer to može da izazove bljuckanje i povraćanje. Umesto raznih sprejova, najbolje je da koristite stari dobri fiziološki rastvor. Sekret iz nosića izvlačite pumpicom koja ima sisaljku ili onu s kruškicom.
– Čak iako izvučete minimalnu količinu sekreta, bebi ćete pomoći. Ovaj postupak bebama zna da bude vrlo neprijatan, pa je zato najbolje da to zajedno rade oba roditelja – savetuje doktor Vukomanović.
Kako se pravilno čisti
• Za svaku nozdrvu ne treba vam više od jednog mililitra fiziološkog rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra.
• Bebi okrenite glavu u stranu jer ćete tako izbeći nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika. To može da izazove nepotreban kašalj i zagrcnjavanje bebe.
Zapaljenje srednjeg uha javlja se kad je bebama nosić zapušen duže vreme. Dete je plačljivo, uznemireno i loše jede, pa zato što pre treba posetiti lekara

ZAPALJENJE SREDNJEG UHA JAVLJA SE KAD JE BEBAMA NOSIĆ ZAPUŠEN DUŽE VREME. DETE JE PLAČLJIVO, UZNEMIRENO I LOŠE JEDE, PA ZATO ŠTO PRE TREBA POSETITI LEKARA

• Ako je beba okrenuta u levu stranu, ispirajte desnu nozdrvu i obrnuto. Fiziološki rastvor iz šprica nežno i lagano sipajte u nosić.
• Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nozdrve.
• U slučaju da se beba zagrcne, podignite je i polako okrenite na stomak sa glavom blago pognutom nadole. Za nekoliko trenutaka vratiće se u normalno stanje.
Zbog bolova u uhu dete loše jede
Ako je bebama nosić zapušen duže vreme, mogu da se jave i posledice u vidu zapaljenja srednjeg uha i bolova u grlu, kaže naš sagovornik. Izvodni kanali srednjeg uha ili Eustahijeve tube otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo nosić zapušen, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba.
– Dete koje ima zapaljenje srednjeg uha plačljivo je, uznemireno, loše jede, a često i jaukne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom jer lekar jedino tako može jasno da vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi – objašnjava naš sagovornik i dodaje da deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uhu bez zapaljenja srednjeg uha.
To se dešava zato što se često formira pritisak na bubne opne, naročito tokom gutanja hrane i duvanja nosa.
Foto: SHUTTERSTOCK
Izvor: Blic žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama