Kasno progovaranje kod dece – istine i zablude

novembar 20, 2016

 
Nivo jezičkog razvoja dvogodišnjeg deteta je ispod očekivanog u odnosu na norme. Šta u tom slučaju? Baba kaže: ,, i tata mu/joj je kasnije progovorio’’.Najbolja prijateljica kaže: ,, dečaci su lenji, mali je još’’. Tata je na internetu pronašao podatak da je i Ajnštajn kasno progovorio, tek posle treće godine i da je nerado govorio sve do devete. A komšinica ne može da se nakaje što je svog sina logopedu odvela tek sa dve i po godine i što je njegov jezički razvoj praktično tek tada poče. Ko je od njih u pravu?
dsc_0496-1-1024x678
Veoma je verovatno da svako govori istinu, ali u Vašem konkretnom slučaju najbolje bi bilo da odgovore na sva pitanja koja Vas zbunjuju ili muče potražite od logopeda. Iskusan logoped će znati da objektivno proceni trenutno stanje i da vam ukaže na sve što biste mogli da uradite kako biste svom detetu pomogli da što jednostavnije prevaziđe eventualne poteškoće.

Pročitajte i Razvoj inteligencije kroz govor

Šta je najvaznije za procenu razvoja govora kod male dece ?
Najvažnije je proceniti da li dete ima :
– potrebu za komunikacijom i kako je ostvaruje. Potreba za interakcijom je najvažnija. Dete mora imati – -potrebu za razmenom i potrebu za drugima da bi se komunikaija i jezik razvijali.
-adekvatnu pažnju. Pod adekvatnom pažnjom se podrazumeva da dete zadrži intersovanje dovoljno dugo na nekom sadržaju, da može da preusmeri pažnju sa jednog sadržaja na drugi i da ostvaruje zajedničku pažnju sa drugima (roditeljima u ranom uzrastu). Nije dobro ako se dete može igrati samo, ako mu samo odredjeni sadržaji mogu držati pažnju, ako može beskrajno dugo da se zanima jednom igračkom, ako mu svaka igračka dosadi jako brzo.
-kontakt pogledom
-pokazivanje prstom
-adekvatne emocionalne reakcije
Izostanak govora ce svakako otežati kontak ali ako dete ima potrebu za razmenom ono će se truditi da to nadoknadi gestom. Pre verbalne produkcije razvija se razumevanje. Dobro razumevanje govora nije garancija da će se razviti verbalna produkcija ali je svakako bolja prognoza ako je prisutno. Neophodno je obratiti pažnju na igru. Oko druge godine se javlja simbolička igra.

Prpčitajte i Kako prepoznati govorno – jezički poremećaj

Značaj igre za razvoj govora kod dece
Kada očekujemo da beba počne da se igra? Bebina igra počinje radovanjem i prepoznavanjem majčinog glasa. Glasa a ne lika, jer je majčinom glasu jos intrauterino bila izložena. Zato se beba, kao što znate, umiruje u majčinom zagrljaju, slušajući njen glas, otkucaje srca, osećajući miris njene kože… Ovo je inicijalna kapisla koju treba pravilno upotrebiti. Šta je to simbolička igra i zašto je ona važna? Takozvane igre kaobajagi, osim što razvijaju dečiju maštu, predstavljaju neophodnu kariku u razvoju deteta. Imaju podsticajnu funkciju na razvoj emocija, kognicije, jezika i socijalizacije. Šta je potrebno obezbediti detetu za pravilan razvoj igre, koji ga vodi ka uspešnoj i sposobnoj ličnosti? Potrebno je obezbediti mu vaše vreme, strpljenje, punu pažnju i ljubav.
Na najranijem uzrastu igra je vrlo jednostavna ali izuzetno važna. Kroz igru malo dete otkriva i upoznaje svet oko sebe i odnose u njemu. Najpre se raduje majčinom glasu i liku. Počinje da ga diferencira od drugih osoba, predmeta i zvukova. To ga pokreće na akciju. Beba se trudi da svojim ponašanjem zadrži i produži interakciju. Kasnije nauči i kako da započne kontakt. Od izuzetnog je značaja da na najranijem uzrastu detetu privlače pažnju ljudi a ne predmeti kao i da se više raduje poznatim osobama, najpre roditeljima. Pored ovoga dete počinje da otkriva svoje telo. Uživa igrajući se svojim rukam, prstima, nogama…a kasnije i glasom. Otkriva kako može da modulira glas pokretanjem govornih organa. Vokalna igra je prvi stadijum u razvoju govora, ali komunikacija započinje ranije. Igra predmetima počinje posmatranjem i osluškivanjem zvukova a zatim se prelazi na manipulisanje. Raduje se kada dohvati igračku, ispituje strukturu, u oralnoj fazi je stavlja u usta, zatim je zagleda, osluskuje, dodiruje… Kasnije ispituje mogućnost kretanja. Baca sve i ispituje zvuke koji nastaju i posmatra kretanje predmeta. U ovoj fazi je važno da beba ima potrebu da igru podeli sa drugima (najpre roditeljima a kasnije i drugim poznatim osobama).

Pročitajte i Kako razviti dobre navike u učenju kod dece?

Oko druge godine se javlja simbolička igra koja se sve više i više usložnjava. Deca se igraju takozvanih kaobajagi igara, u kojima imitiraju svakodnevne radnje, dogadjaje i doživljaje. Preuzimaju uloge roditelja, vaspitača, starije braće, sestra…. Ova vrsta igre ima višestruki značaj za pravilan razvoj ličnosti deteta. Ona daje puno prostora deci da se emocionalno izraze i u slučajevima kada jezički nivo razvoja nije u skladu sa komunikativnim potrebama deteta. Dete koje ima potrebu za komunikacijom, ideju i sadržaj koji želi da izrazi, a nedostaje mu govor kao sredstvo komunikacije, simboličkom igrom se trudi da zadovolji potrebu.
Savremeno društvo je ponudilo široku lepezu zabavnih sadržaja. 24h dostupni Baby TV , crtaći, kopmjuterske igrice, pesmice i interesantni video-klipovi, izobilje najrazličitijih igračaka sa prevelikim brojem funkcija ( svetle, pište, čitaju bajke, pevaju pesme, podučavaju jezike, slova, matematiku…. ). Ako roditelj sve od navedenog uspe da obezbedi detetu, na prvi pogled bi se moglo učiniti da treba da bude zadovoljan. Ali moramo da napomenemo da malom detetu nista od navedenog nije potrebno. Čak može da bude izrazito štetno po njegov razvoj. Malom detetu je potreban saigrač, partner u igri i odnosima. Mamin glas, dodir, pogled i osmeh su nezamenjivi. Za pravilan razvoj detetu je potreban bliski kontakt i razmena emocija koje pokreću dalju komunikaciju, saznavanje, vode ka socijalizaciji i omogućavaju detetu da stekne osećaj sigurnosti.
Ako se osnovni elementi govora nisu razvili do druge godine svakako se treba javiti logopedu radi detaljne procene. U zavisnosti od razvijenosti drugih funkcija koje su u vezi sa razvojem govora, logoped će napraviti plan i dati Vam savet za preduzimanje daljih intervencija.
 
Izvor: logopediavramovic.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama