Касно проговарање код деце – истине и заблуде

20 новембра, 2016

 
Ниво језичког развоја двогодишњег детета је испод очекиваног у односу на норме. Шта у том случају? Баба каже: ,, и тата му/јој је касније проговорио’’.Најбоља пријатељица каже: ,, дечаци су лењи, мали је још’’. Тата је на интернету пронашао податак да је и Ајнштајн касно проговорио, тек после треће године и да је нерадо говорио све до девете. А комшиница не може да се накаје што је свог сина логопеду одвела тек са две и по године и што је његов језички развој практично тек тада поче. Ко је од њих у праву?
dsc_0496-1-1024x678
Веома је вероватно да свако говори истину, али у Вашем конкретном случају најбоље би било да одговоре на сва питања која Вас збуњују или муче потражите од логопеда. Искусан логопед ће знати да објективно процени тренутно стање и да вам укаже на све што бисте могли да урадите како бисте свом детету помогли да што једноставније превазиђе евентуалне потешкоће.

Прочитајте и Развој интелигенције кроз говор

Шта је највазније за процену развоја говора код мале деце ?
Најважније је проценити да ли дете има :
– потребу за комуникацијом и како је остварује. Потреба за интеракцијом је најважнија. Дете мора имати – -потребу за разменом и потребу за другима да би се комуникаија и језик развијали.
-адекватну пажњу. Под адекватном пажњом се подразумева да дете задржи интерсовање довољно дуго на неком садржају, да може да преусмери пажњу са једног садржаја на други и да остварује заједничку пажњу са другима (родитељима у раном узрасту). Није добро ако се дете може играти само, ако му само одредјени садржаји могу држати пажњу, ако може бескрајно дуго да се занима једном играчком, ако му свака играчка досади јако брзо.
-контакт погледом
-показивање прстом
-адекватне емоционалне реакције
Изостанак говора це свакако отежати контак али ако дете има потребу за разменом оно ће се трудити да то надокнади гестом. Пре вербалне продукције развија се разумевање. Добро разумевање говора није гаранција да ће се развити вербална продукција али је свакако боља прогноза ако је присутно. Неопходно је обратити пажњу на игру. Око друге године се јавља симболичка игра.

Прпчитајте и Како препознати говорно – језички поремећај

Значај игре за развој говора код деце
Када очекујемо да беба почне да се игра? Бебина игра почиње радовањем и препознавањем мајчиног гласа. Гласа а не лика, јер је мајчином гласу јос интраутерино била изложена. Зато се беба, као што знате, умирује у мајчином загрљају, слушајући њен глас, откуцаје срца, осећајући мирис њене коже… Ово је иницијална каписла коју треба правилно употребити. Шта је то симболичка игра и зашто је она важна? Такозване игре каобајаги, осим што развијају дечију машту, представљају неопходну карику у развоју детета. Имају подстицајну функцију на развој емоција, когниције, језика и социјализације. Шта је потребно обезбедити детету за правилан развој игре, који га води ка успешној и способној личности? Потребно је обезбедити му ваше време, стрпљење, пуну пажњу и љубав.
На најранијем узрасту игра је врло једноставна али изузетно важна. Кроз игру мало дете открива и упознаје свет око себе и односе у њему. Најпре се радује мајчином гласу и лику. Почиње да га диференцира од других особа, предмета и звукова. То га покреће на акцију. Беба се труди да својим понашањем задржи и продужи интеракцију. Касније научи и како да започне контакт. Од изузетног је значаја да на најранијем узрасту детету привлаче пажњу људи а не предмети као и да се више радује познатим особама, најпре родитељима. Поред овога дете почиње да открива своје тело. Ужива играјући се својим рукам, прстима, ногама…а касније и гласом. Открива како може да модулира глас покретањем говорних органа. Вокална игра је први стадијум у развоју говора, али комуникација започиње раније. Игра предметима почиње посматрањем и ослушкивањем звукова а затим се прелази на манипулисање. Радује се када дохвати играчку, испитује структуру, у оралној фази је ставља у уста, затим је загледа, ослускује, додирује… Касније испитује могућност кретања. Баца све и испитује звуке који настају и посматра кретање предмета. У овој фази је важно да беба има потребу да игру подели са другима (најпре родитељима а касније и другим познатим особама).

Прочитајте и Како развити добре навике у учењу код деце?

Око друге године се јавља симболичка игра која се све више и више усложњава. Деца се играју такозваних каобајаги игара, у којима имитирају свакодневне радње, догадјаје и доживљаје. Преузимају улоге родитеља, васпитача, старије браће, сестра…. Ова врста игре има вишеструки значај за правилан развој личности детета. Она даје пуно простора деци да се емоционално изразе и у случајевима када језички ниво развоја није у складу са комуникативним потребама детета. Дете које има потребу за комуникацијом, идеју и садржај који жели да изрази, а недостаје му говор као средство комуникације, симболичком игром се труди да задовољи потребу.
Савремено друштво је понудило широку лепезу забавних садржаја. 24х доступни Бабy ТВ , цртаћи, копмјутерске игрице, песмице и интересантни видео-клипови, изобиље најразличитијих играчака са превеликим бројем функција ( светле, пиште, читају бајке, певају песме, подучавају језике, слова, математику…. ). Ако родитељ све од наведеног успе да обезбеди детету, на први поглед би се могло учинити да треба да буде задовољан. Али морамо да напоменемо да малом детету ниста од наведеног није потребно. Чак може да буде изразито штетно по његов развој. Малом детету је потребан саиграч, партнер у игри и односима. Мамин глас, додир, поглед и осмех су незамењиви. За правилан развој детету је потребан блиски контакт и размена емоција које покрећу даљу комуникацију, сазнавање, воде ка социјализацији и омогућавају детету да стекне осећај сигурности.
Ако се основни елементи говора нису развили до друге године свакако се треба јавити логопеду ради детаљне процене. У зависности од развијености других функција које су у вези са развојем говора, логопед ће направити план и дати Вам савет за предузимање даљих интервенција.
 
Извор: logopediavramovic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама