Kad mama i tata drugačije vaspitavaju

oktobar 26, 2017

Kad mama i tata imaju drugačije pristupe roditeljstvu, deca mogu biti zbunjena, ali mogu i lako da iskoriste takvu situaciju, zato se potrudite da sa partnerom nađete zajednički jezik po pitanju roditeljstva. Jedan od roditelja je blag, a drugi strog. Jedan je striktan po pitanju novca, dok je drugi roditelj potpuno opušten. Kako roditelji da prevaziđu razlike u stavovima i spreče da njihova deca ne zauzmu stav „zavadi pa vladaj“?

Maloj deci su svakako potrebne jasne i nedvosmislene smernice za ponašanje. Jako je važno da roditelji sa različitim stavovima prevaziđu svoje razlike i pregovaraju oko svog međusobnog odnosa kao i odnosa sa decom. Uobičajeno je da postoji određeni stepen konkurencije, čak i u najzdravijim roditeljskim odnosima i ako roditelji ne pripaze, deca mogu da postanu jako dobra u eksploataciji ove situacije.

Manipulacija

Važno je da znate da će sva deca da pokušaju da izmanipulišu situaciju u svoju korist u nekom trenutku, ali to ne znači da su loša. Manipulacija je, u stvari, jasna poruka da je dete zbunjeno i da traži jasne granice. Ne samo da su deci potrebne granice, već ona ponekad moraju i da ih testiraju. To roditelje, koji su popustljiviji, tera da se i sami pozabave granicama i jasno ih definišu.

Važno je da roditelj ne bude dogmatičan u svom pristupu i vidi i prednosti drugog načina vaspitanja. Kad roditelji imaju različite stavove, važno je da izađu pred dete sa samo jednim gledištem, da deca ne bi iskoristila njihovo neslaganje u mišljenju.

Podsticajno roditeljstvo

Uvek bi trebalo imati na umu da bi roditelji trebalo da podržavaju jedno drugo pred decom. Roditelji, koji se otvoreno ne slažu i međusobno podrivaju u disciplinskim pitanjima, stvaraju neprijatnu situaciju za decu. To može otvoriti vrata manipulaciji i neprijatnoj atmosferi u kući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama