Кад млада задржи своје и дода младожењино презиме – како се правилно пише?

4 априла, 2022

Тренд задржавања девојачког презимена након удаје све је заступљенији, али је одлука да се на своје дода и презиме изабраника још чешћа.

Традиција промене презимена дубоко је укорењена у нашем друштву и већини жена то не представља проблем. Што је сасвим у реду.

Foto: Canva

Али и осећај да се, на неки начин, одрицањем од презимена које су вам родитељи по рођењу дали, одричете дела свог идентитета, сасвим је легитиман, као и жеља да презиме задржите и додате мужевљево.

У том случају је важно и да знате како да своја два презимена – старо и ново, пишете правилно.

Када удајом жена свом презимену дода мужевљево, прво се пише девојачко па онда оно које је удајом добила. Између ова два презимена се не пише цртица. Ово је правило које се појављује у Правопису из 2010. године. Дакле, није Марија Ивић-Станковић, већ Марија Ивић Станковић.

За разлику од мушких презимена, женска презимена која се завршавају на -ић или на -о не мењају се по падежима. Господине Петровићу, али госпођо Петровић.

Често кажемо, на пример: Изјавила је Петровић, Поповић није потписала итд., односно презиме које означава особу женског пола употребљавамо самостално. Међутим, то није језички правилно јер су ове именице (Петровић, Поповић и сл.) мушког рода. Такође, ни реченице где пол није наглашен, на пример: Стиже Поповић, нису препоручљиве, иако су језички исправне, јер не доносе информацију о полу особе о којој говоримо. Зато уз презиме треба употребљавати реч која ће назначити да говоримо о особи женског пола; то може бити титула, занимање, име итд: Госпођа Поповић стиже. (Писменица)

Дакле, ако сте планирале да удајом додате још једно презиме, спремите се за мало више посла приликом потписивања и за стално понављање службеницима да се ваша презимена пишу без цртице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Кад млада задржи своје и дода младожењино презиме – како се правилно пише?

 1. Ana Popovic-Jovic каже:

  Zakonski imate pravo kako hocete,nezavisno od pravopisa.
  Kako se potpisete u maticnu knjigu tako se potpisujete i za sve ostalo.Ako je u maticnoj knjizi sa crticom onda ide crtica i u licnu kartu i na sve ostalo sto potpisujete.Licnu kartu kad ocitate stoji crtica izmedju prezimena.

  1. Vladimir каже:

   Da li ste sigurni što se tiče pravopisa? Mislite da bi ljudi trebalo da slušaju nekog ko sam sa pravopisom ne stoji najbolje? Znate li šta je ovo: ščćž? A razmak posle znaka interpuncije? Strašno je kako svako uzima za pravo da se bavi strvarima koje ni sam ne poznaje.

 2. Marija каже:

  Ovo sto ste napisali je cista glupost. Zena se sama opredeljuje prilikom dodavanja prezimena da li ce biti sa crtom ili bez.. ukoliko ima crtu izmedju onda mora da pise uvek oba a ako nema crtu validno je i kada se potpise samo sa jednim prezimenom..

  1. Vladimir каже:

   Znate li šta je ovo: ščćž? Strašno je kako svako uzima za pravo da se bavi strvarima koje ni sam ne poznaje.

 3. Владимир каже:

  Разјасните још мало.

  Ако је пре 2010. правило било да се пише са цртицом, да ли онда то и даље остаје као правило за жене које су се пре тога удале? Да ли постоји размак између презимена и цртице или не? Девојачкић-Мужић или Девојачкић – Мужић?

  Да ли је правилно писати како захтева у правопис или како је заведено у званичним документима?

 4. Jelena каже:

  Apsolutno netačno. Žena moze sama da odluči koji redosled prezimena zeli, što i matočar predočava kao opcije.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама