Kako jednostavno naučiti đake kad se rečca ne piše odvojeno, a kad spojeno

4 januara, 2022

Tuđe nećemo, svoje ne damo!

U ovoj poznatoj paroli, o čijoj poruci nećemo raspravljati, može se zapaziti da je u jednom slučaju rečca ne napisana spojeno (nećemo), a u drugom odvojeno (ne damo). U oba slučaja, kako već znamo i osećamo, to se izgovara izjedna, kao jedna izgovorena celina. Ako tome dodamo još i druge reči (imenice, zamenice, prideve ili priloge) uz koje takođe može doći ne, onda se moramo vrlo često zamisliti kako se ta rečca piše. Reklo bi se: Ni manje reči, ni većeg problema pri pisanju! Kako se, onda, snaći u toj zavrzlami, kako izbeći pogrešno pisanje?

Foto: Canva

U stvari, tu velike zavrzlame nema. Treba znati da se problem može javiti samo pri pisanju te rečce uz glagolske oblike, a tu se ona piše uvek odvojeno, uz samo nekoliko izuzetaka koje nije teško naučiti. To su: nemam, neću, nemoj i nisam (sa ni). Tako je, naravno, i u ostalim licima: nemam, nemaš, nema, nemamo, nemate, nemaju; neću, nećeš, neće, nećemo, nećete, neće; nemoj, nemojmo, nemojte; nisam, nisi, nije, nismo, niste, nisu.

Pročitajte i: Praistorija ili preistorija?

Dovitljivi učenici odavno su već smislili priču kako lakše da zapamte te izuzetke. Ta priča glasi: Nemam para, nemoj mi tražiti, nisam ti dužan, neću ti vratiti.

U svim drugim slučajevima ne se piše odvojeno od glagola: ne znam, ne dam, ne smem, ne mogu itd. Jednostavno, zar ne? A ipak, mnogi u tome greše, pa dobijaju slabe ocene. Zato, ne igrajte se vatrom i ne pišite u takvim slučajevima rečcu ne spojeno!

Drukčije se rečca ne ponaša uz imenice, zamenice, prideve ili priloge. Uz te se reči prosto lepi. Piše se znam – ne znam, ali: znanje – neznanje, znanac – neznanac, znatan – neznatan i tako redom.

Problem su, dakle, samo glagoli. A i tu, kako smo videli, ne bi trebalo da bude problema. Jer, pravilo je prosto. Samo ga se treba setiti i stalno ponavljati. Čak i kad otkidate latice cveta i govorite: voli me – ne voli me, voli me – ne voli me…

– Idite molim vas! – reći ćete. – Kome je u takvim prilikama do gramatike?!

Odlomak iz knjige Zanimljiva gramatika, Milan Šipka, izdavač Prometej.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama