Кад родитељи “обаве посао” како треба: 10 сигурних знакова да сте добро васпитани

11 децембра, 2019

Светски дан доброте обилежава се 13. новембра, а да ли ће неко бити добар човек, зависи и од доброг кућног васпитања. То је сложен процес којем сваки родитељ мора да посвети пуно пажње. Да ли су ваши родитељи у томе били ревносни?

Сазнајте из ових 10 сигурних знакова који откривају да сте добро васпитани.

1. Знате да је стрпљење врлина – Не морате све да добијете одмах и сада. Свесни сте колико је узречица ”стрпљен – спасен” истинита. Одрасли које родитељи нису учили стрпљењу у јавности могу да се понашају горе од лепо васпитаног трогодишњака. Рецимо, када морају да чекају свој ред у продавници, па покушавају да се прогурају пре него што дођу на ред.

2. Увек мислите на друге – Док разговарате с другима у кругу људи, померате се како би особа која стоји иза вас могла да се укључи у круг и разговор. Притом, не упадате другима у реч и не говорите без паузе дуже од два минута.

3. Свесни сте своје околине – Када излазите с паркинга и видите да неко чека да се упаркира на то место, пожурите како би та особа што краће чекала.

4. Кажете “молим” и “хвала” – Ни за једно дете не постоји изговор за неотесаност. Стручњаци истичу да родитељи морају да буду свесни разлике између стидљивости и непристојности, те да престану да смишљају оправдања за непристојну децу. Дете мора да се научи да каже “молим” и “хвала”, без да га родитељ упозори на то.

5. Не тражите од других људи потврду сопствене вредности – Лоше васпитани људи раде добре ствари искључиво из разлога да би се касније тиме хвалили. Добро васпитани јуди помоћи ће некоме и никоме неће рећи за то. Њихова намера је да помогну, а не да придобију пажњу.

6. Увек устанете старијој особи или трудници – У јавном превозу или чекаоници ви знате да је пристојно своје место да уступите старијој особи или трудници. И увек то чините.

7. Не отежавате другима њихов посао – У продавници сте и одлучили сте да вам нешто што сте узели ипак не треба? Вратићете тај артикал на његово место, а не негде успут где је вама најзгодније.

8. Емпатични сте – То значи да умете да се замислите у кожи других, што је данас постало реткост. За емпатију су потребне и имагинација и морална чврстина која особи даје способност самоиспитивања и процењивања сопствене улоге у одређеној ситуацији.

9. Поштујете старије – Старијима од себе обраћате се с “ви” или “госпођо” или “господине”. То би требало да буде део основног бонтона, али многима и он недостаје.

10. Знате да признате сопствену грешку – И знате када нисте у праву. И знате с другима мирно да се сложите да се не слажете, без препуцавања, расправљања, викања и свађања. Признаћете сопствену грешку и насмејати се томе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама