Када дете треба правилно да изговара гласове Р и Л?

11 јануара, 2017
Прве речи и проговарање деце су највеће радости сваког родитеља. Склони смо да уживамо у њиховом милом гласу и симпатичном, тепавом изговору. Како време одмиче и изговор вашег малишана постаје све чистији. Родитељи се запитају када је време да дете правилно изговара гласове Р и Л.
Спонтани развој артикулације се завршава око четвртог рођендана. То значи да до тада дете треба правилно да изговара све гласове, стога и гласове Р и Л. Препоручује се процена артикулације са три године, како би се уочила евентуална одступања и на време започела стимулација правилног изговора или корекција артикулационих сметњи. Није свака неправилна форма изговора гласа нужно артикулациони поремећај. Постоје разлике у форми које су мања или већа препрека развоју коректне форме. То значи да није сваки неправилно изговорен глас разлог за логопедски третман, али јесте разлог за логопедску процену. Само логопед има специфична знања на основу којих вас може исправно посаветовати у вашем конкретном случају. Да ли це виба постати риба или тава трава без третмана зависи од узраста детета и стања артикулације других гласова, зато немојте имати дилему када је посета логопеду у питању.
Некада ће бити довољно да добијете савет на који начин ви можете помоћи детету на путу до правилног изговора. Логопед ће најпре радити вежбе логомоторике са вашим дететом, а затим ће му показати положај говорних органа за изговор конкретног гласа, на пример Р или Л. Систематично ће водити третман, ви ћете вежбати заједно са дететом по добијеним препорукама све док се не постигне спонтана употреба коректног гласа. Логопедским вежбама се свакако може кориговати изговор али од времена започињања третмана као и од времена утврђивања неправилног изговора зависи исход и дужина третмана. Што се раније започне логопедски третман он краће траје. Што је краћи период утврђивања навике неправилног изговора, лакше је разградити ту навику.
Запамтите: Препоручујемо да са три године урадите контролни логопедски преглед. После четврте године дете треба да изговара правилно све гласове. Уколико са четири године дете неки глас не изговара правилно, време је за логопедски третман.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама