Prehlade ne dolaze od hladnog vremena već toplog doma

23 maja, 2021

Čini se da su uprkos svim ovim savetima tek retki spremni da poslušaju šta o prehladama stvarno misle pedijatri i medicinska struka

ISTINA doduše jeste da je promenljivo, kišovito doba vreme u kojem su prehlade  učestalije nego leti, nauka zapravo nema pravi odgovor zašto je to tako osim što se zna da neki virusi, poput virusa koji uzrokuju gripu, više vole hladniji period. Naravno, ne možemo zanemariti  činjenicu da se prehlade povezane s hladnim vremenom i hladnim vazduhom zaista mogu povezati s učestalijim prehladama, ali samo da se zna – čak se i u toplijim krajevima beleži znatan broj prehlada  u hladnijem razdoblju.

Razlog, takođe, leži i u naglim promenama vremena kada ljudski organizam nema toliko vremena za adekvatno prilagođavanje spoljašnjim promenama , ali sve su to prilično sporadični slučajevi koji se još uvek ne mogu do kraja objasniti, baš kao što se nisu dali objasniti ni u istoriji kada još nije postojalo saznanje o virusima.

Zato problemi sezonskih prehlada, odnosno povećanog broja prehlađene dece i ljudi ima veze s hladnim vremenom, ali ne toliko u vidu hladnog i vlažnog vazduha već toplog doma.

Odtud stižu mini epidemije koje su tako uobičajene u ovo doba i koje su stvarni “krivac” što velika većina dece šmrca, cure im nosići, kašljucaju – ne od hladnog vazduha već virusa koji kruže vazduha u zatvorenim prostorima. Posebno u prostorima u kojima boravi veći broj dece koja još ne znaju da se zaštite barem u onom osnovnom obliku – da ne prilaze drugim šmrcavcima, da stave ruku na nos i usta kada kašlju i kišu, da redovito peru ruke i nikako ne stavljaju u usta stvari koje nisu “čiste”.

Dakle – problem jesenskih infekcija disajnih puteva leži upravo u ustajalom, a ne svežem vazduhu i zato je užasno važno redovno provetravati prostoriju u kojoj deca borave, više i češće boraviti na tom svežem vazduhu, jer tu leži prava blagodat čak i za nosiće koji već danima cure s obzirom da će svež vazduh i vanjske mikrobakterije pomoći zalečiti sluzokože te tako brže zaustaviti curenje nosa, ublažiti kašalj i dobro pročistiti disajne puteve.

A iako ovo nije prvi put da pišemo o tome da deca u sezoni prehlada moraju biti što više vani, po broju dece koja se zaista viđaju vani, čini se da su tek retki spremni da poslušaju ovaj vredan savjet pedijatara i medicinske struke.

Sve samo da se ne boravite  u zabarakadiranim prostorima u kojima virusi tako lako skaču s jednog na drugoga.

Izvor:index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama