Прехладе не долазе од хладног времена већ топлог дома

23 маја, 2021

Чини се да су упркос свим овим саветима тек ретки спремни да послушају шта о прехладама стварно мисле педијатри и медицинска струка

ИСТИНА додуше јестe да је променљиво, кишовито доба време у којем су прехладе  учесталије него лети, наука заправо нема прави одговор зашто је то тако осим што се зна да неки вируси, попут вируса који узрокују грипу, више воле хладнији период. Наравно, не можемо занемарити  чињеницу да се прехладе повезане с хладним временом и хладним ваздухом заиста могу повезати с учесталијим прехладама, али само да се зна – чак се и у топлијим крајевима бележи знатан број прехлада  у хладнијем раздобљу.

Разлог, такође, лежи и у наглим променама времена када људски организам нема толико времена за адекватно прилагођавање спољашњим променама , али све су то прилично спорадични случајеви који се још увек не могу до краја објаснити, баш као што се нису дали објаснити ни у историји када још није постојало сазнање о вирусима.

Зато проблеми сезонских прехлада, односно повећаног броја прехлађене деце и људи има везе с хладним временом, али не толико у виду хладног и влажног ваздуха већ топлог дома.

Одтуд стижу мини епидемије које су тако уобичајене у ово доба и које су стварни “кривац” што велика већина деце шмрца, цуре им носићи, кашљуцају – не од хладног ваздуха већ вируса који круже ваздуха у затвореним просторима. Посебно у просторима у којима борави већи број деце која још не знају да се заштите барем у оном основном облику – да не прилазе другим шмрцавцима, да ставе руку на нос и уста када кашљу и кишу, да редовито перу руке и никако не стављају у уста ствари које нису “чисте”.

Дакле – проблем јесенских инфекција дисајних путева лежи управо у устајалом, а не свежем ваздуху и зато је ужасно важно редовно проветравати просторију у којој деца бораве, више и чешће боравити на том свежем ваздуху, јер ту лежи права благодат чак и за носиће који већ данима цуре с обзиром да ће свеж ваздух и вањске микробактерије помоћи залечити слузокоже те тако брже зауставити цурење носа, ублажити кашаљ и добро прочистити дисајне путеве.

А иако ово није први пут да пишемо о томе да деца у сезони прехлада морају бити што више вани, по броју деце која се заиста виђају вани, чини се да су тек ретки спремни да послушају овај вредан савјет педијатара и медицинске струке.

Све само да се не боравите  у забаракадираним просторима у којима вируси тако лако скачу с једног на другога.

Извор:index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама