Како одабрати диоптријске наочаре за децу – реч офталмолога

Кратковидност код деце је у последњој деценији постала честа појава. Веома је важно да родитељи у потпуности буду упућени са свим детаљима у вези кратковидности и дечјих диоптријских наочара како би се њихови малишани што једноставније и безболније навикли на помагало које ће постати саставни део њихових живота.

Ако ваше дете добије дијагнозу миопије, односно кратковидности, то значи да су му предмети које гледа са одређене дистанце, замагљени. Кратковидност се углавном може погоршати током детињства и адолесценције, али се, на сву срећу, може кориговати помоћу диоптријских наочара за децу. Уколико ваш малишан на време почне да носи диоптријске наочаре за децу и носи их редовно, а диоптрија је прецизно одређена, вид детета не би требало да се погоршава.

Foto: Canva
Шта узрокује кратковидност код деце?

Ако ваше дете има миопију то значи да му је очна јабучица нешто дужа од нормалног и да се зраци светлости који омогућавају да видимо слике фокусирају испред мрежњаче, а требало би да се фокусирају директно на мрежњачи. Када се то деси, предмети које деца гледају са одређене удаљености нису оштри, већ су замагљени.

Мултифокална контактна сочива, диоптријске наочаре за децу или капи за очи које прописује офталмолог, могу успорити прогресију миопије код деце. С друге стране, стављање капи клинцима може бити неугодно, могу постати осетљиви на светлост или могу осетити свраб или неугодност.

Како знати да ли су дечије диоптријске наочаре идеално решење за проблеме са видом?

Проблеми с видом, код деце, најчешће почињу између шесте и 12. године живота, а брига о виду је веома важна ствар током школовања и зато је децу потребно редовно водити на прегледе. Осим ако дете баш жели да носи дечије диоптријске наочаре, што је ретко, ваше дете вам највероватније неће само рећи да има проблем са видом. Управо зато морате пратити симптоме који указују на то да су му потребне дечије диоптријске наочаре, а неки од њих су следећи:

 • Дете држи књигу, таблет или свеску близу лица
 • Седи близу телевизора
 • Шкиљи или затвара једно око када чита
 • Жали се на главобоље
 • Сузе му/јој очи
 • Често трља очи рукама

Ако дете напрасно попусти у школи или постане лошије у ваншколским активностима, узрок томе може бити погоршање вида. Уколико пита учитељицу да седи ближе табли, то такође може бити један од знакова који упућује на кратковидност и потребу да се носе дечије наочаре за вид.

Ако приметите неке од ових симптома обавезно закажите преглед код офталмолога јер је јако важно да се кратковидност третира што пре како вид не би утицао на квалитет живота вашег детета. Кад су деца у питању, лекар ће највероватније, за корекцију вида, прво прописати диоптријске наочаре за децу. Иако су и контактна сочива сасвим сигурна за децу, препоручују се касније, кад родитељ процени да је дете довољно зрело да их само ставља и одржава.

Како одабрати најбоље диоптријске наочаре за децу?

Кад су у питању дечје наочаре за вид потребно је обратити пажњу на неколико важних ствари. Куповина дечијих наочара може бити веома изазовна јер је важно да купите оно што задовољава медицинске и сигурносне стандарде, али и да се вашем детету свиђају. Пре него што кренете у куповину добро се припремите, откријте шта је то што ваше дете жели, али и које су дечје наочаре за вид по препоруци стручњака најбоље и покушајте да помирите те две ствари.

Већина оптика има веома велики избор диоптријских оквира за децу, а управо то некад може бити збуњујуће јер већина родитеља купи онај који се детету највише свидео изгледом, а то није увек најбоља опција.

Стога, када купујете дечје диоптријске наочаре водите рачуна о неколико веома важних фактора:

 • Дебљина оквира за дечје диоптријске наочаре. То је сигурно један од најважнијих фактора које је потребно да имате у виду пре куповине оквира. Пре него што почнете да тражите оквире за дечије наочаре за вид, упознајте оптичара са диоптријом и дебљином стакала које дете треба да носи. Уколико су у питању дебља стакла, бирајте мање оквире, јер ће на тај начин стакла изгледати визуелно тања.
 • Нека дечје диоптријске наочаре буду модерне и у тренду. Не гледају баш сва деца благонаклоно на ношење наочара и зато је веома важно да се детету оквири свиде како би лакше превазишло чињеницу да мора да их носи. Немојте се фокусирати само на једнобојне и неутралне оквире већ детету покажите и оне шареније моделе. С друге стране, једнобојни оквири за дечије диоптријске наочаре у неким јарким бојама попут црвене или наранџасте могу улепшати лице детета и имати позитиван ефекат да показују своје наочаре с поносом, а не да стално буду свесни како их носе, у смислу терета.
 • Тип коже и облик лица утичу на то које ћете диоптријске наочаре за децу изабрати. Детаљи на које такође треба да обратите пажњу јесу и тип коже вашег детета и наравно – облик лица. На пример, смеђе нијансе оквира, метални оквири и тиркизне нијансе се савршено слажу са топлијим тоновима коже. Исто тако, вероватно ћете наићи и на занимљиве оквире за дечје наочаре за вид који пашу различитим облицима лица. У сваком случају важно је да дете проба што више стилова и облика пре него што се одлучи за онај један савршени.
 • Материјал од којег су направљене дечје диоптријске наочаре. Кад је у питању материјал који се препоручује кад је реч о мањој деци, пластика је и даље број један, посебно уколико садржи ТР90 материјал – пластику направљену по швајцарској технологији која омогућује супер-флексибилне оквире који су веома отпорни и не губе облик. Исто тако топла препорука стручњака јесте да бирате хиполаергене материјале. Великом броју родитеља се свиђа идеја оквира за дечје наочаре направљених од чисте гуме јер су потпуно флексибилни, али након кратког времена може се десити да стакла почну испадати, као и да током топлијих дана оквир губи свој првобитни облик, што није баш сјајна опција.
 • Мост који савршено пријања. Оквир за диоптријске наочаре почива на носу и мора добро да пријања, да не клизи и да не жуља јер у супротном деца могу имати проблема са видом. Дакле, диоптријске наочаре за децу не смеју да клизе с носа, али исто тако, мост не сме бити превише уско постављен како наочаре не би биле неудобне. Идеална опција је одабрати оквир који има подесиви мост како би дете само прилагођавало наочаре за вид док их носи. Исто тако, како мост стоји на носу може имати утицај и на то како дечје диоптријске наочаре изгледају на лицу.
 • Закривљеност ручкица. Део ручкица који је благо закривљен иза ушију деци омогућава удобност ношења наочара, а поред тога пружа им сигурност да им диоптријске наочаре неће падати. И зато је веома важно да ручкице прилагодите тако да буду закривљене како би деца несметано могла да буду деца, да безбрижно трче и играју се без бојазни да ће им наочаре испасти. Постоји и опција трака које повезују једну и другу ручкицу око главе, али то је намењено мањој деци.

Како одабрати права стакла за дечје наочаре за вид?

Када је реч о материјалима од којих су направљена стакла за дечје диоптријске наочаре, најбоље је да се посаветујете са оптичарима који ће вам препоручити оно што је најбоље за ваше дете. Оно на шта треба да обратите пажњу јесте да су стакла за диоптријске наочаре за децу направљена од материјала који је отпоран на ударце те да имају УВ заштиту. Исто тако, материјал бирајте у односу на то колико је ваше дете активно, колико времена проводи за телевизором или рачунаром, а колико за књигом, те колико времена током дана проводи у игри или спортским активностима.

Како да ношење диоптријских наочара детету буде „кул“?

Ако ваше дете добије дијагнозу кратковидности и мора да носи диоптријске наочаре, припремите се и на то да дете у почетку може осећати отпор према ношењу наочара. Ви сте ту да му покажете како то може бити кул.

Неколико савета који ће вам у томе помоћи:

 • Нека дете учествује у бирању оквира за диоптријске наочаре уз ваше сугестије јер ће се у том случају осећати како само доноси ову важну одлуку.
 • Будите стрпљиви и немојте губити живце ако дете не жели стално да носи диоптријске наочаре за вид. Водите се тиме да је боље да их носи повремено, него никако. За почетак, поставите кратке циљеве, нека их носи 15-20 минута дневно, па сваког дана по мало продужите време ношења. Наградите дете када достигне дневни или седмични циљ. Временом ће дете само схватити да су му диоптријске наочаре неопходне.
 • Стално их подсећајте и будите досадни, али на афирмативан начин.
 • Покажите детету неке познате фаце, ликове из филмова, серија и цртаћа који носе наочаре, познате научнике, књижевнике, музичаре, спортисте…
 • Повремено проверите да ли им наочаре за вид добро стоје, да ли су се негде олабавиле, искривиле, да ли жуљају или спадају и на време реагујте.

Аутор: др Бојан Козомара, офталмолог