Kako odabrati dioptrijske naočare za decu – reč oftalmologa

9 marta, 2021

Kratkovidnost kod dece je u poslednjoj deceniji postala česta pojava. Veoma je važno da roditelji u potpunosti budu upućeni sa svim detaljima u vezi kratkovidnosti i dečjih dioptrijskih naočara kako bi se njihovi mališani što jednostavnije i bezbolnije navikli na pomagalo koje će postati sastavni deo njihovih života.

Ako vaše dete dobije dijagnozu miopije, odnosno kratkovidnosti, to znači da su mu predmeti koje gleda sa određene distance, zamagljeni. Kratkovidnost se uglavnom može pogoršati tokom detinjstva i adolescencije, ali se, na svu sreću, može korigovati pomoću dioptrijskih naočara za decu. Ukoliko vaš mališan na vreme počne da nosi dioptrijske naočare za decu i nosi ih redovno, a dioptrija je precizno određena, vid deteta ne bi trebalo da se pogoršava.

Foto: Canva

Šta uzrokuje kratkovidnost kod dece?

Ako vaše dete ima miopiju to znači da mu je očna jabučica nešto duža od normalnog i da se zraci svetlosti koji omogućavaju da vidimo slike fokusiraju ispred mrežnjače, a trebalo bi da se fokusiraju direktno na mrežnjači. Kada se to desi, predmeti koje deca gledaju sa određene udaljenosti nisu oštri, već su zamagljeni.

Multifokalna kontaktna sočiva, dioptrijske naočare za decu ili kapi za oči koje propisuje oftalmolog, mogu usporiti progresiju miopije kod dece. S druge strane, stavljanje kapi klincima može biti neugodno, mogu postati osetljivi na svetlost ili mogu osetiti svrab ili neugodnost.

Kako znati da li su dečije dioptrijske naočare idealno rešenje za probleme sa vidom?

Problemi s vidom, kod dece, najčešće počinju između šeste i 12. godine života, a briga o vidu je veoma važna stvar tokom školovanja i zato je decu potrebno redovno voditi na preglede. Osim ako dete baš želi da nosi dečije dioptrijske naočare, što je retko, vaše dete vam najverovatnije neće samo reći da ima problem sa vidom. Upravo zato morate pratiti simptome koji ukazuju na to da su mu potrebne dečije dioptrijske naočare, a neki od njih su sledeći:

 • Dete drži knjigu, tablet ili svesku blizu lica
 • Sedi blizu televizora
 • Škilji ili zatvara jedno oko kada čita
 • Žali se na glavobolje
 • Suze mu/joj oči
 • Često trlja oči rukama

Ako dete naprasno popusti u školi ili postane lošije u vanškolskim aktivnostima, uzrok tome može biti pogoršanje vida. Ukoliko pita učiteljicu da sedi bliže tabli, to takođe može biti jedan od znakova koji upućuje na kratkovidnost i potrebu da se nose dečije naočare za vid.

Ako primetite neke od ovih simptoma obavezno zakažite pregled kod oftalmologa jer je jako važno da se kratkovidnost tretira što pre kako vid ne bi uticao na kvalitet života vašeg deteta. Kad su deca u pitanju, lekar će najverovatnije, za korekciju vida, prvo propisati dioptrijske naočare za decu. Iako su i kontaktna sočiva sasvim sigurna za decu, preporučuju se kasnije, kad roditelj proceni da je dete dovoljno zrelo da ih samo stavlja i održava.

Kako odabrati najbolje dioptrijske naočare za decu?

Kad su u pitanju dečje naočare za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari. Kupovina dečijih naočara može biti veoma izazovna jer je važno da kupite ono što zadovoljava medicinske i sigurnosne standarde, ali i da se vašem detetu sviđaju. Pre nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite, otkrijte šta je to što vaše dete želi, ali i koje su dečje naočare za vid po preporuci stručnjaka najbolje i pokušajte da pomirite te dve stvari.

Većina optika ima veoma veliki izbor dioptrijskih okvira za decu, a upravo to nekad može biti zbunjujuće jer većina roditelja kupi onaj koji se detetu najviše svideo izgledom, a to nije uvek najbolja opcija.

Stoga, kada kupujete dečje dioptrijske naočare vodite računa o nekoliko veoma važnih faktora:

 • Debljina okvira za dečje dioptrijske naočare. To je sigurno jedan od najvažnijih faktora koje je potrebno da imate u vidu pre kupovine okvira. Pre nego što počnete da tražite okvire za dečije naočare za vid, upoznajte optičara sa dioptrijom i debljinom stakala koje dete treba da nosi. Ukoliko su u pitanju deblja stakla, birajte manje okvire, jer će na taj način stakla izgledati vizuelno tanja.
 • Neka dečje dioptrijske naočare budu moderne i u trendu. Ne gledaju baš sva deca blagonaklono na nošenje naočara i zato je veoma važno da se detetu okviri svide kako bi lakše prevazišlo činjenicu da mora da ih nosi. Nemojte se fokusirati samo na jednobojne i neutralne okvire već detetu pokažite i one šarenije modele. S druge strane, jednobojni okviri za dečije dioptrijske naočare u nekim jarkim bojama poput crvene ili narandžaste mogu ulepšati lice deteta i imati pozitivan efekat da pokazuju svoje naočare s ponosom, a ne da stalno budu svesni kako ih nose, u smislu tereta.
 • Tip kože i oblik lica utiču na to koje ćete dioptrijske naočare za decu izabrati. Detalji na koje takođe treba da obratite pažnju jesu i tip kože vašeg deteta i naravno – oblik lica. Na primer, smeđe nijanse okvira, metalni okviri i tirkizne nijanse se savršeno slažu sa toplijim tonovima kože. Isto tako, verovatno ćete naići i na zanimljive okvire za dečje naočare za vid koji pašu različitim oblicima lica. U svakom slučaju važno je da dete proba što više stilova i oblika pre nego što se odluči za onaj jedan savršeni.
 • Materijal od kojeg su napravljene dečje dioptrijske naočare. Kad je u pitanju materijal koji se preporučuje kad je reč o manjoj deci, plastika je i dalje broj jedan, posebno ukoliko sadrži TR90 materijal – plastiku napravljenu po švajcarskoj tehnologiji koja omogućuje super-fleksibilne okvire koji su veoma otporni i ne gube oblik. Isto tako topla preporuka stručnjaka jeste da birate hipolaergene materijale. Velikom broju roditelja se sviđa ideja okvira za dečje naočare napravljenih od čiste gume jer su potpuno fleksibilni, ali nakon kratkog vremena može se desiti da stakla počnu ispadati, kao i da tokom toplijih dana okvir gubi svoj prvobitni oblik, što nije baš sjajna opcija.
 • Most koji savršeno prijanja. Okvir za dioptrijske naočare počiva na nosu i mora dobro da prijanja, da ne klizi i da ne žulja jer u suprotnom deca mogu imati problema sa vidom. Dakle, dioptrijske naočare za decu ne smeju da klize s nosa, ali isto tako, most ne sme biti previše usko postavljen kako naočare ne bi bile neudobne. Idealna opcija je odabrati okvir koji ima podesivi most kako bi dete samo prilagođavalo naočare za vid dok ih nosi. Isto tako, kako most stoji na nosu može imati uticaj i na to kako dečje dioptrijske naočare izgledaju na licu.
 • Zakrivljenost ručkica. Deo ručkica koji je blago zakrivljen iza ušiju deci omogućava udobnost nošenja naočara, a pored toga pruža im sigurnost da im dioptrijske naočare neće padati. I zato je veoma važno da ručkice prilagodite tako da budu zakrivljene kako bi deca nesmetano mogla da budu deca, da bezbrižno trče i igraju se bez bojazni da će im naočare ispasti. Postoji i opcija traka koje povezuju jednu i drugu ručkicu oko glave, ali to je namenjeno manjoj deci.

Kako odabrati prava stakla za dečje naočare za vid?

Kada je reč o materijalima od kojih su napravljena stakla za dečje dioptrijske naočare, najbolje je da se posavetujete sa optičarima koji će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše dete. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da su stakla za dioptrijske naočare za decu napravljena od materijala koji je otporan na udarce te da imaju UV zaštitu. Isto tako, materijal birajte u odnosu na to koliko je vaše dete aktivno, koliko vremena provodi za televizorom ili računarom, a koliko za knjigom, te koliko vremena tokom dana provodi u igri ili sportskim aktivnostima.

Kako da nošenje dioptrijskih naočara detetu bude “kul”?

Ako vaše dete dobije dijagnozu kratkovidnosti i mora da nosi dioptrijske naočare, pripremite se i na to da dete u početku može osećati otpor prema nošenju naočara. Vi ste tu da mu pokažete kako to može biti kul.

Nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći:

 • Neka dete učestvuje u biranju okvira za dioptrijske naočare uz vaše sugestije jer će se u tom slučaju osećati kako samo donosi ovu važnu odluku.
 • Budite strpljivi i nemojte gubiti živce ako dete ne želi stalno da nosi dioptrijske naočare za vid. Vodite se time da je bolje da ih nosi povremeno, nego nikako. Za početak, postavite kratke ciljeve, neka ih nosi 15-20 minuta dnevno, pa svakog dana po malo produžite vreme nošenja. Nagradite dete kada dostigne dnevni ili sedmični cilj. Vremenom će dete samo shvatiti da su mu dioptrijske naočare neophodne.
 • Stalno ih podsećajte i budite dosadni, ali na afirmativan način.
 • Pokažite detetu neke poznate face, likove iz filmova, serija i crtaća koji nose naočare, poznate naučnike, književnike, muzičare, sportiste…
 • Povremeno proverite da li im naočare za vid dobro stoje, da li su se negde olabavile, iskrivile, da li žuljaju ili spadaju i na vreme reagujte.

Autor: dr Bojan Kozomara, oftalmolog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama