Kaда и како наградити дете

јануар 28, 2017

Награда је брза поправна мера. Нуди инстант задовољење и тренутну сатисфакцију. Ефекти награде су свакако брзи али да ли су и ефикасни у психолошком развоју детета? Куповина ствари за децу их не учи вредносном систему. Чак и материјално награђивање позитивног понашања има ограничену моћ мотивације.
Мотивисање детета наградама (у облику поклона, новца … итд) може представљати и ризик. Дугорочно гледано, деца могу развити идеју да је пре свега важно представити своје заслуге на начин да се добије награда и неће научити да је потребно много радити и бити самодисциплинован да би се награда зарадила. Другим речима, деца ће одвојити своју мотивацију од задовољства за добро обављен посао. Постоји ризик да дете помисли: “Ако не добијем нешто за то, зашто то радим?” Таква деца ће радити нешто само да би добила награду. На крају може доћи време када он или она неће хтети ишта да покуша без ње.

Током времена, овај систем награђивања може донети жељу за све више и више награда. Нека деца ће почети да захтевају од себе превише, док друга могу постати непоштена у покушају да се постигне жељени циљ. Исто тако, велика очекивања неких родитеља који могу да понуде новац за боље резултате, доводе до поткупљивања, манипулације и утицаја да деца постижу циљеве у областима за које нису превише заинтересована. Неки родитељи могу да имају очекивања која су сувише висока и то може довести до тога да дете престане да покушава да постигне боље оцене, или још горе, напусти школу.
 
Али постоје и алтернативне награде…
Сва деца треба да буду награђени за добро понашање и добре оцене, али награда не мора да буде у форми новца или материјалне добити. Боље је да је похвалити дете за његова достигнућа него га наградити опипљиво, не постоји цена родитељског мишљења о детету И његовим резултатима. Истраживања показују да су суштинске награде, које развијају самопоштовање, дуготрајне и преносиве, а материјалне једнократног дејства и непреносиве..
Постоје многе друге суштинске награде које ће имати позитиван утицај на децу. На пример, дар времена је вероватно најдрагоценији. Бити активан, доступан, и спреман за комуникацију са својом децом ( као што је одлазак у биоскоп, парк, или прављење посебног оброка) је вероватно највећа и најразумнија награда. Такође, редовни разговори о школском животу су добродошла награда за већину деце.
У идеалном случају, похваљивати и награђивати треба редовно у кратким временским периодима. На пример, чекати цело полугодиште да би наградили децу, представља дуго време за њих, поготову за млађу децу.Дакле, речи, гестови, или изрази охрабривања у току школске године ће им помоћи да истрају у својим напорима и остану мотивисани у школи.
Ево неких облика награђивања које можемо користити а имају позитиван утицај на развој деце.
 
1. Наградите похвалом
Деци су, као и одраслима, потребне сталне похвале као вид охрабрења. Суштинске награде попут неколико једноставних речи хвале су награда за себе. Када ваше дете показује да се труди, похвалите га без обзира на крајњи резултат, на пример, “Баш си се потрудио, поносим се тобом!” Похвале и охрабрења су најефикасније награде које родитељи могу да користе.
 
2. Повремено наградите и опипљивом наградом
Док суштинске награде подстичу; повремене опипљиве награде су неопходне да би се детету указала посебна пажња у ситуацијама када је постигло резултат изнад уобичајеног, или уложило у нешто много већи труд него обично, или више него што су његове обавезе. Ове награде могу бити примерене када ваше дете показује да покушава да направи велики развојни скок или резултат. Учиниће да дете осети да је постиглоо позитивне резултате и на тај начин, ће га охрабрити да настави даље. Овакве награде се никада не нуде унапред.
 
3. Изненадите наградом
Када родитељи дарују неочекивано за посебна постигнућа или за велики труд, ова награда може бити врло ефикасно средство у јачању позитивног понашања. Повремено, када дете нешто добро уради, изненадите га наградом..
 
4. Избегавајте мито
Врло често се награда претвори у мито. Ми као родитељи увек желимо да купимо детету нешто за шта мислимо да ће га учинити срећним, и уместо да то купимо спонтано или изненадимо дете, често му награду обећамо под условом да уради нешто или поправи оцену.
Подмићивање никако није препоручљиво, јер нудимо детету купљену ствар у замену за поштовање, а можемо охрабрити дете да нам следећи пут каже “не”, без обзира што је то што од њега тражимо у замену за награду, његова обавеза. Ко нам је крив, погађали смо се.
 
5. Сведимо претње на минимум
Иако је претња, посебно тврдоглавом детету, део родитељске дисциплине, родитељи морају да буду веома одмерени када то чине. Претња тежи да потисне урођену жељу детета да се одговорно понаша, тако да сталне претње успоравају сазревање личности детета. Када кажемо “долази одмах или ћу те казнити,” дете ће најчешће послушати али само да избегне обећану казну.
 
6. Афирмишите добро понашање као облик самонаграђивања
Основно је да родитељ помогне детету да увиди користи од тога што се исправно понаша.
Кад кажете детету, “ Мислим да Павле воли да се игра са тобом и његова мама хвали твоје понашање, па вероватно због тога жели да се играте и сутра,” ви му помажете да размишља о сопственим поступцима, а не о ономе што ви захтевате.
Моје лично мишљење је да оцена не сме да буде разлог ни награђивању ни кажњавању. Важан је труд који је дете уложило да нешто постигне. Има много паметних малих лењиваца који лако постижу добре оцене, а има и деце која морају много да се труде за просечан успех у школи. Паметни мали лењивци ће кад-тад платити цену немања радних навика, а вредна деца углавном буду успешна у својим занимањима.
И није важно да ли ће наше дете постати “лекар, пекар, апотекар”, важно је да то што ради, ради добро. Афирмација у професији чини човека задовољним. Обућар који направи квалитетну ципелу је много задовољнији од нпр. инжењера који не успева да испуни своје задатке у задатом року.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама