Kада обоје имају мање од две године – када су деца скоро близанци

 
Ако је врло мали размак у годинама међу вашом децом, и даље ћете морати све време да пазите на старије дете јер деца млађа од две године захтевају стални надзор.

Ако је врло мали размак у годинама међу вашом децом, и даље ћете морати све време да пазите на старије дете јер деца млађа од две године захтевају стални надзор. После тога је обично безбедно да ви будете на спрату, а ваше дете доле и обрнуто.
С веома малом децом међу којом је мала разлика мораћете да пазите на обоје, што је очигледно веома тешко, неки би рекли чак и теже него пазити на близанце јер су они макар заинтересовани за исте ствари. Ипак, кад старије дете напуни две године, видећете да вам је далеко лакше да пазите на оба детета. Чак и кад пређу 18 месеци, живот може да постане мало једноставнији јер у том периоду деца почињу да развијају осећај за опасност и мања је вероватноћа да ће се повредити.
У међувремену се навикните на крш, збрку, препуне корпе веша и на то да нећете много шта постићи. То ће трајати само неколико месеци и ово је заиста период у ком ће родитељство бити најхаотичније (осим ако се не одлучите да имате још деце, разуме се!). У овој фази је најбоље да седнете на под и да се играте. Децу у овом узрасту је прилично лако усрећити и много је лакше постићи то задовољство него одржати дом уредним и организованим.
Једна од предности тога да су оба детета млађа од две године јесте у томе што ће обоје поподне спавати у исто време, што ће вам пружити мало времена за себе. Још једна предност је у томе што можете да их ставите у двострука колица и да одете у дугу шетњу која ће вам сачувати здрав разум.
И за крај, биће невероватно медена заједно. У суштини, имате малу бебу и велику бебу и веома је симпатично гледати их како комуницирају. Kад сте ван куће, наћи ћете се у центру пажње и, уз мало среће, наићи ћете на много подршке, и то често од потпуних странаца.
Одломак из књиге “Kада стигне друго”
 
Извор: Мојпедијатар