Када почети цртање са децом

Када је право време да почнем да учим дете да црта и како да га научим да држи правилно оловку…

crtez_coveka_deteta_od_tri_godine_927608070
Одлучили сте да се са малишанима играте игре цртања, запамтите да дете активно упознаје и открива свет око себе, па тако и цртање за њега постаје нека врста експеримента, игре, начин да реализује своје дечје фантазије.

Када је право време да почнем да учим дете да црта?
Занимање за цртање почиње веома рано, пре свега зато што виде да то раде старија деца и одрасли. Ако приметите да се дете занима за оловку, немојте чекати да вам је тражи, већ му пре тога предложите да нешто нацртате, јер ће му у почетку бити занимљиво само да гледа како ви то радите. Отприлике са две године ваше дете ће почети самостално да се игра са оловком и да жврља по папиру, али и пре тога га треба охрабривати да држи оловку. Наравно у почетку то радите заједно.

Са две-три године је право време да научите дете да држи оловку, да црта тачку, линију, круг, али и да боји слике у бојанци.

Зашто је цртање значајно за дете?
• У игри цртања дете развија моторичку способност и координацију руку, а то је у директној вези са развојем интелигенције. Дете ће научити да размишља логички, имаће боље памћење, пажњу и повезан говор.
• Цртањем дете припрема руку на писање.
• Кроз игру цртања дете учи да разликује боје, нијансе, али и величине и број предмета.
• Ако нису у стању да своја осећања изразе речима, деца ће кроз цртеже моћи да на тај начин изразе своја осећања и креативност.

Како научити дете да правилно држи оловку?
Правилно држање оловке са три прста треба да се учи постепено и може да се почне када дете почне да црта. Пре тога дете треба да се научи и савлада вештину да узима предмете са два прста (палцем и кажипрстом), а са учењем тога се може почети већ након десетог месеца. Постоји неколико игара које ће му бити од помоћи, прва је да на под ставите каменчиће рецимо, а да их дете ставља у кантицу. За другу игру су вам потребне штипаљке и предмети од картона (исеците картон у облику, сунца, дрвета…) и реците детету да ухвати штипаљком картон и закачи за обод корпе, канап и сл. Трећа игра је најзахтевнија и за њу вам је потребна пинцета којом ће дете премештати ствари (играчке рецимо) са једног краја на други.

Будите стрпљиви и немојте очекивати да преко ноћи савлада ову вештину, а када је добро савлада може се почети са учењем држања оловке.

За почетак му наместите правилно оловку у руци, али немојте бити наметљиви, јер то може изазвати отпор детета према цртању И писању.

Купите троугласту оловку јер је најлакша за држање. Деци је најтеже да држе округлу оловку, веровали или не, а најбоља за учење правилног држања је троугласта и краћа оловка.

Поред обичних графитних оловака, добар избор за прве цртеже су бојице или још боље фломастери који се перу водом како би избегли стрес и нервозу ако дете случајно пошвара нешто ван папира.

Шта деца обично цртају?
У почетку ћете морати да му помажете. Нацртајте нешто једноставно и познато, линију, кућу, облак, сунце. Дајте оловку малишану и охрабрите га да нацрта неколико тачкица и цртица, а потом обухватите његову руку својом и помозите му да нацрта неколико правих и таласастих линија и полако све сложеније облике. На тај начин ћете му помоћи да брже научи основне покрете.

Основна ствар коју треба да савлада дете су линије, равне, таласасте, а постепено те линије треба да иду у круг… Добра вежба је да му ставите неколико тачки које он треба да споји. Задатак временом треба да буде сложенији.

Друга вежба је доцртавање слике, тачније детаља који недостају. Нека у почетку то буду једноставне праве линије, рецимо стабло дрвета или зраци сунца. Или ви нацртајте облаке и капи кише, а дете нека црта траву…

За вежбу могу да послуже и разни шаблони, где дете треба да држи шаблон и црта по шаблону. На тај начин вежба координацију покрета и учи цртање не само линија, већ и облика.

На крају, имајте стпљења за ову врсту игре и не очекујте превише од првих “уметничких дела”, али ако приметите да дете има талента, усмерите га на прави начин и помозите му да свој дар развија.

Извор: uciteljskikutak