Када се код детета изграђују воља и дисциплина

11 децембра, 2016

Да би се потенцијали које сваки малишан поседује развили, неопходно је практично од рођења неговати их и подстицати дечју индивидуалност и самосталност.
DETE
Ево неколико савета да бисте то и постигли:
Нек се крећу слободно
Да би се правилно физички развијали, малишанима треба обезбедити слободу кретања, а то значи пустити их да до миле воље пузе, усправљају се, ходају… У столицама за храњење, дупковима, кревецима, колицима и оградицама треба да проводе што мање времена. Детету, почев од малих ногу, треба давати разне предмете сходно његовом узрасту, које ће да ређа, убацује их, избацује, носи, враћа…
Укључите их у кућне активности
Како би се неговала и подстицала самосталност, дете треба што је раније могуће само да се храни, облачи, брине о својим стварима. Већ од годину дана оно може да се укључи у ситне кућне послове, рецимо да се научи да баци отпатке у канту за смеће, а од треће године и да само опере неки суд који није тежак и лако ломљив. Тако се помаже развоју њихове моторике и радних навика.
Не тепајте
Правилном развоју говора код деце помаже се, између осталог, и тако што се детету обраћамо јасним и разумљивим говором, без тепања и имитирања његовог још неразвијеног говора. Прву реч дете изговара са око 12 месеци, а око друге године већ треба да влада великим бројем речи и склапа реченице. Било какво одступање од овог оптималног развоја знак је за узбуну. За развој говора добро је да деца слушају музику, како дечју тако и класичну, али и да некада у кући буде тишина.
Трећа година прекретница
Више од 50 одсто дечје интелигенције развије се до четврте године. Зато у том периоду дете треба пустити да слободно истражује чулима, дакле, да гледа шта му се гледа, додирује предмете, слуша звуке…
Боље је да има неколико дрвених дидактичких играчака и коцки за слагање него окружити га гомилом играчака са којима не зна шта би. Када се дете нечим бави, не треба га прекидати, а када му се нешто прича, не треба испричати све, већ оставити да и само нешто открије.
Родитељи би требало да знају да дете млађе од три године нема капацитет да послуша одраслог, а да се тек после трећег рођендана код њега изграђују воља и дисциплина.
Трећа година својеврсна је прекретница и у социјалном развоју. До тада је дете усмерено на сопствени развој и не треба од њега очекивати да дели играчке са другом децом. Јер, тек од треће године оно свесно гради социјалне односе с околином, који ће сигурно бити бољи ако је мајка била пажљива према детету у првим месецима његовог живота.
М. К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Када се код детета изграђују воља и дисциплина"

  1. Mira Milosevic каже:

    Volja i zdrava zelja su zivotna vertikala i dve najvaznije emocije mentalnog nivoa. Ovo po Sujok medicini. I mnogo je bitno da se ocuvaju u svojoj izvornosti, da se ne iskrive. Stoga je svaki savet u tom pogledu zlata vredan. Ipak, najcelovitije je znanje koje nudi Prof. Milica Novkovic, koje je inace naucno utemeljeno i potvrdjeno u praksi vec par decenija.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама