Како читање и причање бајки повећава IQ код деце

„Ако желите да вам деца буду интелигентна, читајте им бајке. Ако желите да буду још интелигентнија, читајте им више бајки.” – Алберт Ајнштајн

Foto: Canva

Животне лекције

Многе моралне лекције правих бајки су различите од њихових екранизација. Поука Мале сирене није како се удати за принца, већ спознаја да наша дела имају последице.   Johann Christoph Friedrich von Schiller је објаснио како дубље значење лежи у бајкама које нам причају у детињству него у било којој истини која се учи у животу. Бајке ће нас јако добро подучити како разликовати добро од зла, јер су њихове лекције јасне и дјеци.

Критичко размишљање

Бајке уче децу да размишљају критички тако што деци јасно показују последице одлука и дела појединих ликова.

Шта је могуће?

Бајке деци проширују видике. Додају виле, чаробњаке и дивове у “обичан” свет и подстичу их да размишљају како би то било да су стварни и шта би се догодило.

Културно уважавање

Најбољи начин да дјецу упознамо с одређеном културом је да им читамо њихове приче. Тако можемо читати нордијске митологије, афричке народне приче, Хиљаду и једна ноћ,…
Бајке уче дјецу о културним различитостима, уче их и заједничке основе митологија те им пружају богатије књижевно искуство.

Застрашујуће у сигурном контексту

Бајке помажу дјеци да се науче носити са застрашујућим ситуацијама. Мали читатељи се поистовећују с ликовима и суочавају се са застрашујућим ситуацијама кроз њихово искуство. Бајке могу штетити деци једино ако их одрасли плаше ликовима и догађајима из прича. Ако дете покаже да се боји бајке, немојте их читати неко вријеме. Погрешно је и разбијати илузију бајки, говорећи да је то све измишљено и да постоји само у причи. Радије укажите на срећан завршетак.

Тешке истине

Многе бајке садрже и истине које је тешко прихватити. Бајка понекад најбоље каже оно што се дјеци треба рећи. Јер живот нажалост не чине само сретни тренуци.
Читање и причање бајки повећава дететов IQ и на ове начине:
Развија пажњу ,концентрацију, памћење, способности закључивања ;
Развија мотивацију за причање и писано изражавање;
Унапређује дететову способност слушања ;
Подсиче препознавање и разумевање својих и туђих осећања ;
Помаже у стварању посебне емоционалне везе између детета и одраслог;
Потиче креативно мишљење;
Придоноси мотивацији за самостално читање и уживање у читању и књизи;
Помаже детету да заволи књиге;
Омогућује детету обогаћивање речника и развија дететове разнолике интересе;
Играђује критерије за препознавање квалитетне литературе (естетско васпитање);

Које бајке читати?

У одабиру бајке најважније је ослушкивати дијете: велика пажња при слушању бајке најбољи је показатељ да смо одабрали бајку примјерену дјететовим интересима и узрасту.Одличан избор су бајке браће Грим, у раном узрасту би требало избјегавати бајке Х. Ц. Андерсена јер су депресивне и немају сретан крај.