Научите дете да се носи са поразом

27 априла, 2014

Потпуно је нормално да дете буде разочарано када доживи пораз у нечему за шта је напорно радило, као што је изгубљена утакмица за коју је тренирало, али је важно да га научите да прихвати пораз, без осећања огорчености или смањеног самопоштовања. Дете, које не научи да добро прихвата пораз, имаће проблема у успостаљању пријатељстава и фрутстрирано због неуспеха. Ево неких начина на које можете ублажити неуспех.dete-poraz
Играјте на карту емпатије код детета
У овом узрасту дете почиње да развија способност да се постави на туђе место. Сада може да разуме да може да повреди осећања деце са којима се играла, уколико се љути када не побеђује. Питајте дете како би се осећало ако би се неко љутио када оно уради нешто због чега је поносно. Објасните детету да је у реду да буде тужно зато што је изгубило, али да треба да покуша да не повређује друге због тога.
Играјте тимске игре
Игре, које нису такмичарског дуга, елиминишу победу и пораз као категорију и помажу детету да учи како да постане тимски играч. Покушајте да се играте добацивањем балона или нешто слично. Како деца одрастају мораће да играју у тиму и постижу заједнички циљ, а тимске игре су одличан почетак за навикавање на то.
Ставите нагласак на напор, вештину и забаву
Објасните детету да није битно да ли побеђује или губи, већ је битно како игра. Ваш посао је да доведете дете до тога да ово схвати. Када се игра са другом децом немојте питати дете да ли је победило, већ га питајте да ли се лепо провело. Похвалите га за све што уради добро, без обзира колико то мало било. Што више дете усмерите да размишља о томе како да развија своје способности, без обзира на резултат, то ће победа бити мање важна.
Учите дете како да добро побеђује и добро губи. Покажите му шта значи бити добар победник и добар губитник. Реците му да се победници не хвале около својом победом и не ругају се способностима оних који су изгубили.
Делује тешко, али дете никада неће овладати овом вештином уколико не вежба. Најважније од свега је да не дозволите да вас дете не види да лоше подносите када изгубите. Увек честитајте победнику.
Ако дете редовно лоше подноси пораз, можда ћете морати да га у потпуности повучете из такмичарског играња. Усмерите га на друге области у којима ће се осећати добро. Учите дете да су грешке у реду и немојте да реагујете грубо када погреши. На пример, уместо да се љутите због лоше оцене у школи, попричајте са дететом и размотрите са њим како би могло да поправи оцену. Временом ћете видети напредак.

Извор: супердете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама