Kako da formirate i koristite naprednu digitalnu učionicu koja ima sve što vam je potrebno

16 aprila, 2020

Proteklih nedelja školovanje u našoj zemlji odvija se u vanrednim uslovima i pred učenicima, nastavnicima i roditeljima stoje izazovi obrazovnog procesa koji se odvija na daljinu. Ova potpuno nova i dosad nedoživljena situacija opteretila je sve učesnike u procesu. Nastavnici svakodnevno osmišljavaju veliku količinu nastavnih materijala. Učenici, sa svoje strane, moraju samostalno, bez živog učešća u dinamici stvarne učionice, savladavati često kompleksne sadržaje. Sve to dodatno opterećuje roditelje, koji često nemaju kompetencije potrebne da pomognu na adekvatan način svojoj deci. Istovremeno, platforme koje nastavnici koriste često su ispod nivoa potrebnog za istinsko i sadržajno održavanje nastavnog procesa na daljinu.

Zbog svega toga su mnogi izdavači udžbenika stavili na raspolaganje svoje materijale na digitalnim platformama. Među njima je i Izdavačka kuća Eduka, koja udžbenike ima na čak tri različite platforme: Mudl, EdukaDigital i Mozaik.

Ono što sve tri platforme odvaja od digitalnih okruženja koje danas koriste mnogi nastavnici u Srbiji, poput Gugl učionice, na primer, jesu naprednije funkcije sistema za upravljanje učenjem koje nastavniku omogućavaju da na njima formira svoje učionice, koristeći gotove, unapred osmišljene nastavne materijale, multimediju i interaktivne provere znanja. Sistem upravljanja učenjem (LMS – Learning Management System) predstavlja softver koji se koristi za elektronsko praćenje i upravljanje obrazovnim procesom. Gugl učionica, nažalost, nije sistem upravljanja učenjem, već rudimentarna veb usluga.  Sistem upravljanja učenjem omogućava nastavnicima da:

− u digitalnom okruženju obrazuju svoje odeljenje i da za svoje đake organizuju učenje na daljinu – kroz zadavanje domaćih zadataka, rešavanje kontrolnih zadataka, ocenu pismenih zadataka i to sve u realnom vremenu;

prate rad svakog učenika – u odnosu na njegov ili njen napredak u digitalnom udžbeniku, jer sistem prati količinu pređenih sadržaja, broj rešenih zadataka i stepen tačnosti i uspešnosti svakog učenika. Praćenje svakog učenika omogućava sam sistem, nema potrebe da to pojedinačno radi nastavnik, da pregleda svaki domaći zadatak ili proverava da li je učenik prešao određeni sadržaj, pročitao ga i odgovorio na pitanja tačno ili netačno – svi podaci su automatski vidljivi.

Na Edukinim platformama nalaze se udžbenici dostupni na svim uređajima i u svim operativnim sistemima i nije potrebna posebna instalacija softvera.

Svakodnevno kreiranje sadržaja za učenje na daljinu za nastavnike predstavlja veliku obavezu. Nemogućnost dobijanja povratne informacije o radu učenika u realnom vremenu predstavlja još jednu poteškoću. Sa gotovim materijalima na naprednoj platformi svi ti problemi se mogu uspešno prevazići. Iz video-tutorijala koje je Eduka pripremila saznajte kako da zasnujete svoju virtuelnu učionicu.

Pročitajte i pogledajte videa kako da se ulogujete na Edukine udžbenike na digitalnim platformama Mozaik, Mudl i EdukaDigital. U ovom trenutku one su potpuno besplatne. Udžbenici su odobreni od strane Ministarstva prosvete, u njima su zastupljeni interaktivni i multimedijalni sadržaji i naročito danas mogu biti od koristi u savladavanju nastavnih sadržaja.

Želimo vam uspešan nastavak školovanja u izmenjenim okolnostima, mnogo strpljenja, međusobnog razumevanja i solidarnosti koja nam je danas potrebnija nego išta drugo. 

Potražite svoju digitalnu platformu na https://www.eduka.rs/otvoreni-i-besplatni-digitalni-udzbenici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama