Како да научите свог трогодишњака да дели (и зашто је то БАШ важно)

Вештина дељења није нешто са чим се рађамо. Она се учи. А ако желите да и ваша деца немају проблем да са другарима у парку поделе играчку или кекс, онда им морате дати пример и указати им на позитивне последице дељења.

Foto: Canva

Пре свега, треба да знате да је сасвим нормално ако мала деца не желе да деле своје ствари. А ако су баш мали, није необично ни да верују да све оно што они пожеле – могу да добију, чак и ако није њихово. Не треба да мислите да вам је дете размажено или безобразно чак ни ако то своје право брани насиљем или одбрамбеним ставом. Али свакако треба да им покажете које су добробити дељења и зашто је и за њега самог (или њу) лепше да оно што има подели с другима.

За малу децу није лако да разумеју концепт давања и узимања. Посебно што не разумеју добро ни концепт времена. Рецимо, ако двогодишњаку кажете да ће му другар узети играчку али ће је за неколико минута вратити – то њему не значи ништа. Он зна само да играчку у том тренутку више нема.

Деца тог узраста су у егоцентричној фази развоја и препознају само себе као индивидуу која има и жели неке ствари. Они тек почињу да разумевају концепт поседовања, полазећи од себе. Али још им није јасно како то да ствари могу да припадају и другој деци или људима.

Добра вест је да, иако то није лако постићи, деца МОГУ научити да деле. Али вам за то треба стрпљења и искрена воља. Јер, има много оних родитеља који су потајно поносни кад се њихово дете бори да сачува нешто своје од других који би желели то да узму. Овај текст (вероватно) није за њих.

Како да научите децу да деле?

Концепт дељења деца почињу да разумеју негде око 3. године. Али, проћи ће још неко време док буду заиста спремни да деле. Иако у том узрасту почињу да развијају емпатију, умеју да сачекају свој ред, ипак нису још довољно зрели да одоле својим импулсима. Већина трогодишњака, па и четворогодишњака ће увек на прво место ставити своје тренутне потребе и жеље.

Мало дете, дакле, не може да разуме да, упркос томе што у том тренутку нема више ту своју играчу (која му можда до малочас није ни била интересантна), ускоро ће је опет имати. Али, упркос негодовању, плачу, побуни, њихова вештина дељења у тим моментима заправо сазрева испод површине.

Доносимо вам смернице које би требало да следите да би ваше дете научило да дели.

1. Будите пример

Ако желите да ваше дете научи да дели, поставите се као добар узор у том погледу. То можете урадити тако што ћете у паркићу другу маму понудити неком храном коју сте понели или тако што ћете понудити помоћ на неки други начин.

2. Немојте заборавити да су деци њихове ствари баш много важне.

Деци ствари које имају много значе. Ако их терате да деле онда кад то не желе, само ћете подстаћи њихову опсесију тиме да њихове ствари остану само њихове. Деца заправо морају да науче да делити није исто што и одрећи се ствари. То је једини начин да схвате да дељење игру заправо може учинити још забавнијом.

3. Посматрајте како користе ствари које други деле с њима

Када неко други дели играчке с вашим дететом, укажите му на то. Тако ће ваше дете видети шта се дешава кад други деле и како они заправо добију своје ствари натраг. Објашњавајте детету док игра траје колико је лепо играти се заједно. Дете ће то много лакше схватити ако дели туђу играчку, јер у тим моментима није опседнуто потребом да му се врати оно што је његово.

4. Обратите пажњу шта је то што дете не жели да дели

Ако дете генерално нема проблем да дели, али постоји та једна или две ствари које му посебно значе и које не воли да позајмљује – не инсистирајте. И, још боље, те ствари не носите у парк или било где где ће бити још деце.

5. Приметите и истакните кад ваше дете покаже вољу да дели

Макар то била и ситница, похвалите дете кад покаже вољу да дели нешто своје. Одајте му признање и покажите да сте приметили како је сад велики дечак или девојчица.

6. Будите стрпљиви

Некој деци је теже и треба им више времена да схвате да је игра забавнија онда кад се играчке деле. Али уз ваше разумевање и упорност ће и то доћи. Како дете буде развијало социјалне вештине и стицало пријатеље, биће спремније да прихвати идеју да је дељење заправо забавно.

Постоји још нешто што треба да знате о дељењу. То је вештина која се учи у детињству и скоро је немогуће одраслог човека научити да дели.

Знамо и то да ће неки рећи да није добро терати децу да деле јер, ни нас нико не треба да тера да делимо своје ствари. Управо зато је важно ову вештину стећи. Дакле, ако ваше дете не воли да дели, тачно је да не треба да га терате. Али никако није тачно да то треба да игноришете и чекате да воља да дели дође сама. Постоји шанса да се то никад неће десити. Зато послушајте наше савете и научите их радости дељења док су још мали.

Приредила: А. Цвјетић