Учинићу све да се моја деца зближе са децом мојих браће и сестара

Kад сам била дете, имала сам много рођака. Спавали смо једни код других, играли се сатима у задњој соби бабине куће, градећи тврђаве или се претварајући да смо кучићи. Заједно смо пливали у језеру, пецали и играли карте.

Живот је хтео да моја браћа и сестре живе у другим државама, али пре две године, заједно смо направили пакт да ће нам се деца познавати по сваку цену. На последњем породичном окупљању одлучили смо да ћемо се редовно посећивати упркос километрима који нас раздвајају, јер наша деца треба да одрастају у друштву својих рођака.

Kад сам била дете, имала сам много рођака. Спавали смо једни код других, играли се сатима у задњој соби бабине куће, градећи тврђаве или се претварајући да смо кучићи. Заједно смо пливали у језеру, пецали и играли карте. Неки рођаци били су истог узраста као ја а неки су били старији и чували су нас млађе. Све их веома волим.

Имам дивне успомене на породична окупљања на којима смо се сатима играли док су одрасли причали. Сећам се ноћних дружења приликом дужих међусобних посета. Имати рођаке је као кад имаш браћу и сестре, само не мораш да живиш са њима.

Они знају твоје тајне, и знају како је имати маму и тату скоро као њихове, али довољно другачије да би спавање у твојој кући било забавна промена окружења.

Kад имаш рођаке, то је као да те твој најбољи друг посећује у свим важим породичним приликама, па можете да се ишуњате и забављате док се одрасли упуштају у досадне разговоре.

Рођаци имају исти уврнути смисао за хумор и личе на вас. Довољно су вам слични да можете потпуно да се опустите крај њих, не осећајући се другачије или као чудак. Знају како је живети у врло гласној породици као што је ваша и смеју се свим вашим шалама јер су им блиске и разумљиве.

Нема већег уживање него проводити време са неким ко слично размишља и ужива у истим форама као и ви, али је таман довољно другачији да вам буде забавније друштво него ваша рођена браћа и сестре. Рођаци су узори и неко коме се поверавате, сестра коју никад нисте имали и пријатељ каквог сте одувек желели.

Сматрам да су рођаци нужан састојак срећног живота јер вас предано воле, сећају вас се као бебе и развесељавају вас кад одрастете. Заувек имате пријатеља у прикрајку, без обзира шта вам се дешава у животу.

Гледам како овакви одности бујају између моје деце и њихових рођака и уживам у призору. Мада не обожавам дугачка путовања која ова дружења захтевају, посматрање њиховог дружења и успомене о којима месецима касније причају надокнађују сав претрпљени труд.

Своје сестриће и нећаке волим колико се год могу волети деца која нису сопствена и велика је награда гледати како и моја деца према њима осећају исто.

Полазимо на пут јер знам да ће веза моје ћерке (која очајнички жели сестру) са њеном рођаком истог узраста трајати целог живота и делимично попунити ту празнину.

Гледам свог осмогодишњака и видим колико задовољства му причињава дружење са својим пар месеци старијим рођаком, са којим се по цео дан игра пластичним пиштољима и прича о Легу, Звезданим ратовима и осталим заједничким темама.браца сестре
Посматрам своје најмлађе дете и у његовим очима видим радост што може да проводи време са својим старијим рођацима који га укјучују у игру јер кад је фамилија у питању, нико није вишак.

Време када су рођаци живели на суседном ћошку је прошло. Али до дана данашњег, са својим рођацима редовно се чујем и размењујемо поруке, тако да се ништа није изменило. Скоро ми је 40 и своје рођаке сврставам међу највеће пријатеље у животу.

Желим да тако буде и са мојом децом. Можда их раздвајају стотине километара, али по сваку цену ћу се потрудити да се зближе за читав живот.

Последњи пут када смо сви били на окупу је било пре скоро две године, и моја деца још увек причају о том путовању и својим рођацима, као да је то било јуче. Зато се ове године опет окупљамо ради заједничког пливања, јахања коња и играња игрица пред спавање. Рачунам да ће деца и ово путовање памтити са истим жаром као и претходно, и да ће се радовати следедећем.

Рођаци ми представљају један од највећих благослова у животу. Учинићу све да и моја деца искусе овај благослов.

Превела: Јована Папан

Извор: Детињарије