Како да правилно изаберете дечије играчке према узрасту малишана

1 новембра, 2018

Није важно да ли су скупе или шарене, важно је да играчке подстичу дететова чула, његову машту и комуникацију.
Куповина играчака за децу је озбиљна ствар. Превише једноставна играчка ће брзо да досади детету. А ако је превише напредна за његов ниво, раздражиће га. Зато играчке бирамо у складу са узрастом, вештинама и интересовањима детета.
Дајемо вам кратак опис шта просечно дете може и шта га занима у одређеном добу, као и предлоге које су играчке тада најбоље за њега:

0-3 месеца

Прва три месеца од рођења, бебе не уочавају боје појединачно, већ само њихов контраст. Зато бирајте играчке јарких боја или оне које су црно-беле. Играчку треба ставити у равни са бебиним стомаком како би је боље видела.
Најбољи избор за ово рано доба су звечка или мања мекана пуњена лопта која може да се пере.

4-12 месеци

Беба сада осим видом испитује своје окружење и другим чулима као што су додир и слух. Да бисмо стимулисали сва ова чула, бирамо шарене играчке које она може лако да држи у ручици. Пожељно је да емитују звук или да су различитих текстура, јер беба сада често ставља ствари у уста. Такође, бебе воле и меке играчке за децу као што су, на пример, меде, зеке, итд.
Неке од најприкладнијих играчака у овом добу су музичке вртешке за креветац, звечке, глодалице, шушкалице, гимнастика за бебе, паметне интерактивне табле и мале пуњене лопте.

1-2 године

Беба је у овом периоду фасцинирана законом узрока и последице. Уживаће у играчки која од ње захтева да користи тек научене моторичке вештине. Такође, свака играчка која подстиче интеракцију је добродошла.
Зато ће се радо играти са лоптицом која се удара чекићем и другим играчкама чији део може да искочи. Волеће и музичке играчке као што је клавијатура са песмицама или бубањ. Исто тако ће се забављати са гуралицама и играчкама које се вуку и при томе испуштају звук или им се померају делови.
Низаће прстенове за слагање и посуде које стају једна у другу. Убациваће различите облике у сортер. Састављаће слагалице од 4-5 делова и играће се гуменим паткицама у води.

2-3 године

Фина моторика је овом периоду већ солидно развијена. Дете почиње да имитира људе из своје околине и бира дечије играчке које подражавају опонашање других.
Праве играчке за децу узраста 2-3 године су оне које испуштају звуке из стварног живота као што су телефон који звони или лутка која говори. Све се више развија „кобајаги” игра, па су добар избор и шољице за чај, кухињица или колица за лутку коју девојчице сада често хране. Дечаци воле да возе ауто који труби или камион с песком.
Деца у овом периоду уче да возе трицикл. И даље се доста занимају за музичке инструменте са мелодијом и светлом. Такође, слажу слагалице и воле играчке које треба да се склопе.

4-5 година

У овом добу дете когнитивно веома напредује. Жељно знања, лепо ће примити интерактивне играчке које га уче основним појмовима математике и језичких способности. Деца, такође, маштају да су неко други – полицајац, доктор, касирка, апотекарка, итд.
Идеалне дечије играчке за овај период учења су мали компјутери и гласовне табле, затим сет за цртање и сет за рукотворине. У стању су да прате једноставне друштвене игре као што је “Човече, не љути се”. Воле да слажу слагалице и лего коцкице.
Занимају их акционе фигуре и барбике, као и звучне играчке. Уживају у прерушавању, па су и костими за маскенбал добар избор за поклон. Такође дечаци често бирају различита превозна средства и пратећи аеродром, паркинг или железничку станицу. Лопта и бицикл са помоћним точкићима су међу омиљеним предметима за игру.

6-7 година

Дете сада учи од васпитача и учитеља, уз то развијајући властита интересовања. У овом узрасту пријатељи постају веома важни, па дете тражи играчку коју имају друга деца. Воли да уз помоћ одраслих изводи научне експерименте. Такође, ниже огрлице и игра се са луткама попут барбика.
Деца у овом периоду воле да играју компјутерске игрице, али и да проводе време напољу са другарима бавећи се неким спортом. Све више их занимају друштвене игре, карте и шах.
И даље су популарне музичке играчке, јер је свирање правих инструмената за већину деце тешко. Адекватне играчке за децу овог узраста су аутомобили на даљински, лего коцке, магнети, телескопи, сетови за експерименте и рукотворине.

8+ година

Деца у овом добу и даље воле да бораве напољу и баве се спортом. Стога је добро решење узети детету лопту, бицикл, тротинет, ролере или скејт. Осмогодишњаци имају веома развијен такмичарски дух. Пореде своје резултате у спорту или компјутерским игрицама са својим другарима, што их подстиче да и даље развијају своје вештине.
У овом периоду деца стичу интересовања која имају и одрасли, те почињу да сакупљају фигурице или неке друге предмете у колекције. У стању су да проведу више дана настављајући исту активност. Девојчице се и даље баве рукотворинама или пишу дневник.
Одличан избор за дечије играчке за осмогодишњаке су монопол, сет за моделирање, компјутерске игрице, научни сетови, опрема за спортове напољу, као и сложенији сетови за грађење.

Имајте на уму да је ова листа дата према способностима и интересовањима просечног детета; ипак, свако дете се развија по сопственом индивидуалном темпу. Док год су играчке за децу сигурне за коришћење, са њима може да се игра и мало старије или мало млађе дете од просека.
Ако мудро изаберете баш оне које одговарају дететовим тренутним вештинама и капацитетима, добићете задовољног малишана који ће бити у стању да се игра дуже време – да са њима учи, истражује и да у томе ужива.
Интернет продавница дечије и беби опреме Бебиндо у својој понуди садржи све што вам је потребно да испуните жеље својих малих јунака!!!
Аутор: Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама