Како да ваше дете заспи пре 9 сати увече (и зашто је то важно)

Ако сте родитељ, не би требало да толеришете касни одлазак на спавање. Пре свега, раст је битан део дечијих живота, а расту када спавају.
Када смо били деца, сви смо бар једном чули своје родитеље како кажу да деца треба да буду у кревету до девет сати. Како време пролази, навике су се промениле. И док су некад деца ишла на спавање после „Цртаног у 7.15“, сада деца одбијају да се обуку у пиџаму тако рано.
Ако сте родитељ, не би требало да толеришете касни одлазак на спавање. Пре свега, раст је битан део дечијих живота, а расту када спавају. Лучење хормона раста достиже свој врхунац у четвртом стадијуму спавања, око 30 минута после спавања. Ако је дете будно до касно и иде после поноћи на спавање, време за стварање хормона раста опада и дете можда неће порасти колико би требало, пише сајт Porquenosemeocurrio.com
dete spava
Осим тога, студије су показале да су деца која довољно спавају продуктивнија, фокусиранија, и способнија да уче и боље памте информације из школе. Такође, деца која имају здраве навике спавања имају мање шансе да развију Алцахајмерову болест касније као одрасли људи, јер, како кажу доктори, постоје само две ствари које могу да успоре прогресију ове болести: спавање и вежбање.

Прочитајте и Колико дуго дете треба да спава?

Како да промените навике ваше деце тако имају добар распоред спавања?
Ситуација би требало да буде промењена радикално. То значи да не треба само да дете да иде на спавање раније већ и цела породица треба да прати овај образац спавања. Ако дете, док је у кревету, види светло и чује родитеље како разговарају или гледају ТВ, оно ће аутоматски схватити да је време за игру, скакање, вриштање… било шта осим спавања.
Још једно решење јесте да укључите неке ритуале пред спавање у вечерњу рутину. На пример, можете да читате детету (деци) пре спавања. Након неколико дана читања, ваше дете навикнуће се на идеју да читање значи да је време за спавање.
Још један битан фактор који може да помогне детету да заспи раније јесте светло у спаваћој соби, односно у окружењу у којем дете треба да заспи. Верује се да пригушено жуто светло помаже да се тело опусти и припреми за спавање.
Угасите све своје уређаје (телефон, рачунар) пре него што одете на спавање. Или немојте да их користите пред дететом које треба да заспи. Када то радите дајете детету погрешан пример које може да опонаша ваше лоше навике.
Не заборавите вежбање, игру. Вожња бициклом или играње лоптом након вечере може да учини чудо и побољша сан.
Немојте игнорисати ова правила. Не само да ће када дете иде раније у кревет то имати боље тренутне резултате (за дете али и за вас), већ ће му и дугорочно донети бољитак.
Извор:  BIZLife