Kako da vaše dete zaspi pre 9 sati uveče (i zašto je to važno)

7 novembra, 2016

Ako ste roditelj, ne bi trebalo da tolerišete kasni odlazak na spavanje. Pre svega, rast je bitan deo dečijih života, a rastu kada spavaju.
Kada smo bili deca, svi smo bar jednom čuli svoje roditelje kako kažu da deca treba da budu u krevetu do devet sati. Kako vreme prolazi, navike su se promenile. I dok su nekad deca išla na spavanje posle „Crtanog u 7.15“, sada deca odbijaju da se obuku u pidžamu tako rano.
Ako ste roditelj, ne bi trebalo da tolerišete kasni odlazak na spavanje. Pre svega, rast je bitan deo dečijih života, a rastu kada spavaju. Lučenje hormona rasta dostiže svoj vrhunac u četvrtom stadijumu spavanja, oko 30 minuta posle spavanja. Ako je dete budno do kasno i ide posle ponoći na spavanje, vreme za stvaranje hormona rasta opada i dete možda neće porasti koliko bi trebalo, piše sajt Porquenosemeocurrio.com
dete spava
Osim toga, studije su pokazale da su deca koja dovoljno spavaju produktivnija, fokusiranija, i sposobnija da uče i bolje pamte informacije iz škole. Takođe, deca koja imaju zdrave navike spavanja imaju manje šanse da razviju Alcahajmerovu bolest kasnije kao odrasli ljudi, jer, kako kažu doktori, postoje samo dve stvari koje mogu da uspore progresiju ove bolesti: spavanje i vežbanje.

Pročitajte i Koliko dugo dete treba da spava?

Kako da promenite navike vaše dece tako imaju dobar raspored spavanja?
Situacija bi trebalo da bude promenjena radikalno. To znači da ne treba samo da dete da ide na spavanje ranije već i cela porodica treba da prati ovaj obrazac spavanja. Ako dete, dok je u krevetu, vidi svetlo i čuje roditelje kako razgovaraju ili gledaju TV, ono će automatski shvatiti da je vreme za igru, skakanje, vrištanje… bilo šta osim spavanja.
Još jedno rešenje jeste da uključite neke rituale pred spavanje u večernju rutinu. Na primer, možete da čitate detetu (deci) pre spavanja. Nakon nekoliko dana čitanja, vaše dete naviknuće se na ideju da čitanje znači da je vreme za spavanje.
Još jedan bitan faktor koji može da pomogne detetu da zaspi ranije jeste svetlo u spavaćoj sobi, odnosno u okruženju u kojem dete treba da zaspi. Veruje se da prigušeno žuto svetlo pomaže da se telo opusti i pripremi za spavanje.
Ugasite sve svoje uređaje (telefon, računar) pre nego što odete na spavanje. Ili nemojte da ih koristite pred detetom koje treba da zaspi. Kada to radite dajete detetu pogrešan primer koje može da oponaša vaše loše navike.
Ne zaboravite vežbanje, igru. Vožnja biciklom ili igranje loptom nakon večere može da učini čudo i poboljša san.
Nemojte ignorisati ova pravila. Ne samo da će kada dete ide ranije u krevet to imati bolje trenutne rezultate (za dete ali i za vas), već će mu i dugoročno doneti boljitak.
Izvor:  BIZLife

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Kako da vaše dete zaspi pre 9 sati uveče (i zašto je to važno)

 1. nisam dete kaže:

  Kako su ovde neke stvari tako pogresno napisane. Neko ko je po prvi put roditelj i poslusa vase savete moze da zavrsi veoma nesrecno. Ako dete cuje da ste vi budni, nece hteti da spava, mislice da je vreme za skakanje? Ma koga briga sta dete misli, ima da spava kad ga stavim da spava. Da ja ne smem nista da radim za sebe da bi dete zaspalo to je tako pogresno. Valjda i roditelji imaju zivot ne samo deca. Imam vec 10 godina decu i zna se kad se spava. Ide se u krevet u 19h i nista me ne interesuje sta oni hoce. Televizor je uvek ugasen, ceo dan, ali uvece cu ja da pustim sebi sta se meni gleda i provodicu vreme sa svojim muzem, a ne da idem u krevet kao da sam i ja dete.

  1. Tamara kaže:

   Tacno!

  2. Iva kaže:

   Blago Vašoj deci.

  3. Keka kaže:

   U 19 vam ide dete u krevet? Da niste malo preterali? Moja deca su do pola 7 u skoli. Kada vase dete ide u skolu? I leti vam dete ide u 7 u krevet??

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama