Како да запамтите много више приликом учења?

19 јануара, 2015

Већина нас мисли да има потешкоћа са памћењем. Али, прави проблем најчешће није у лошем функционисању нашег мозга, него у томе да имамо нереална очекивања од свог памћења.
images (2)
Велики број ученика не приступа учењу са стратегијом понављања градива и одбијају да прихвате да разумјети није исто што и запамтити.
Нове лекције треба да прегледате што је прије могуће, а понављање треба да вршите више пута између прве обраде лекције и завршног понављања градива за испит. Кључ за учење је понављање. Са сваким понављањем материје која се учи, расту шансе за њено перманентно усвајање.
Вишеструко понављање не само да ће омогућити утврђивање знања о већ усвојеним концептима, него ће и указати на концепте који су били погрешно схваћени. Додатни разлог за понављање градива је и то што природно заборављате чак и оне концепте које сте схватили. Дуг период без понављања и понављање тек пред испит је често отежано предиспитном нервозом и недостаком времена.
Постоји више техника за меморисање информација. Ово су најчешће примјењиване технике:
1. Акроними и акростихови
Акроними и акростихови служе за информације које се памте помоћу кључних ријечи. Акроним представља измишљену комбинацију слова, при чему свако од слова треба да подсјети на чињеницу коју треба запамтити. Нпр. ДОЦНИ је акроним за ред потеза код пуцања из пиштоља – Дишите, Опустите се, Циљајте, Нанишаните, Испалите.
Акростих је измишљена реченица у којој прво слово сваке ријечи треба да подсјети на идеју коју треба запамтити. Нпр. ЕФИКАСНО ГРАДИ ДУНАВСКУ БРАНУ је акростих који може послужити да се запамтите ноте на музичкој скали – Е, Г, Д, Б.
2. Локус метода
Локус метода се користи за памћење до двадесет појмова.
Поента ове стратегије је у сљедећем: треба да одаберете неко мјесто на коме проводите много времена (нпр. стан) и замислите себе како шетате и увијек примјећујете исте ствари истим редом – нпр. врата, фотеља, фрижидер итд. Даље треба да замислите како на сваком од ових мјеста стављате ствари које треба да запамтите. Потребно је да имате увијек исти правац кретања (врата – фотеља– фрижидер). Нпр. ако је потребно да запамтите имена астронаута који су путовали на мјесец (Гагарина, Армстронга, Олдрина), замислите да шетате станом и да се на вратима сударате са Гагарином, затим наилазите на Армстронга у својој фотељи, потом се окрећете ка фрижидеру, отварате га и у њему видите смрзнутог Олдрина. Слично је и са стварима као и другим појмовима.
3. Увезивање
Ово је тактика која се користи за листе са или без редослиједа. Од појмова које треба запамтити покушајте створити кратку причу у којој свака ријеч или идеја коју треба да запамтите асоцира на сљедећу ријеч или идеју. Ако неким случајем треба да запамтите ријечи: Черчил, уста, соба, преговори, можете смислити причу у којој Черчил своја уста држи отворена, у соби у којој се налази група људи са којом преговара.
4. Техника скраћивања
То је техника којом можете смањити број информација тако да добијете лако памтљиву цјелину. На примјер, скраћенице МЕРР (министарство економије и регионалног развоја), НСЗ (национална служба за запошљавање), АСУПИ (агенција за страна улагања и промоцију извоза). Ове скраћенице су настале узимањем првог слова појединих речи.
5. Техника повезивање ријечи у реченицу
Ова техника вам помаже да запамтите кључне речи. Овом техником слажете неповезане ријечи у једну логичку реченицу. На примјер, треба да запамитите ријечи бизнис, предузетник, идеја, тржиште. Можете их запамтити у облику реченице: За успјех у бизнису предузетник мора имати добру идеју која треба да буде прихватљива са аспекта тржишта.
6. Техника кодирања
Ова се техника користи када треба да запамтите неку формулу. На примјер, јачина дјеловања силе се добија када се помножи маса са убрзањем (Ф=м∙а) се може запамтити кроз реченицу: Био је фудбалер Милана и Ајакса.
7. Метода мјеста
Ова метода се заснива на томе да одаберете неки простор који често користите или кроз који стално пролазите, а затим одређене ствари или појмове из учења поредате визуелно на одређена места. Кад год погледате у то мјесто, знаћете на који појам се односи и увек ћете моћи да се подсетите пређеног градива. Тај простор може бити ваша соба, кухиња, читаоница…
8. Техника римовања
То је такође згодна техника за памћење формула, али и других ствари. Поента је направити неки стих, нешто што се римује. На примјер, формулу за акцелерацију можете запамтити кроз стих: Из физике је основно знање, сила кроз маса једнако је убрзање.
9. Метода просторног уређења странице
Ова методе подразумијева да ваше биљешке са предавања размјестите на странице претходно сажетог текста за учење. Тако ћете добити просторни распоред згодан за памћење.
Ако примијените свих ових девет техника, моћи ћете да повежете неповезано, већи број података свести на мањи број, направити смислено од бесмисленог, научити које знакове би ваљало употријебити да се присјетите нечега…
(Водич за учење / СТУДОМАТ.ба)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Како да запамтите много више приликом учења?

  1. Бане каже:

    Само што Гагарин није летео ни према, а камоли до Месеца, о слетању да не говоримо…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама