Како децу научити да штеде и кад је време за први џепарац (идеје за игру)

17 јуна, 2020

Како научити дете да управља новцем?

Често чујем ово питање, а ако имате децу, вероватно сте и сами више пута тражили одговор.

Током своје тридесетогодишње каријере радио сам као ревизор, инвеститор и финансијски консултант – и лично сам могао да видим последице финансијске неписмености код многих одраслих свих старосних група.

Foto: Canva

Није тако тешко научити дете како да поступа са новцем. Треба само да потрошите мало труда и времена. А ако сте спремни, што пре почнете, то боље. (Према студији са Универзитета у Кембриџу из 2013. године, деца су у стању да разумеју основне новчане односе већ са три године, а до седам година су већ развила навике управљања новцем.)

Како учим своју децу

Моја супруга и ја имамо двоје деце, обоје млађи од 14 година. Као и већина родитеља, не желимо да имају финансијских проблема када одрасту. А ми не желимо да они упадају у дугове и отплаћују их на терет наше пензије.

Баш као што их учимо да није у реду лагати, да треба рећи „хвала“ и „молим“, трудимо се и да им објаснимо важност новца: како није тако једноставно зарадити га, зашто нам је потребан и како њиме управљати.

Свему овоме их учимо их на једноставан начин

1. Играмо се у продавници.

Сва деца, па тако и моја, много брже и са више воље уче кад то раде кроз игру. У продавници смо се играли када су били у вртићу.

За почетак, направили бисмо мали супермаркет у нашој дневној соби, са касом играчака и одељењем воћа и поврћа од сета играчака. Благајна је имала дугмиће са бројевима, ладицу за новац и новац за играчке.

Моја супруга и ја бисмо поставили цене хране, а затим би једно дете куповало, а друго је стајало на благајни. Били смо ту да помогнемо и одговоримо на питања. Али с временом су почели да се сналазе и без наше помоћи.

Симулација куповине омогућила им је да науче основе рачунања и науче како да планирају буџет. Уз то, постало им је лакше да међусобно разговарају о новцу.

Foto: Canva

2. Играмо “Колико кошта?”

За вечером, наизменично, стављамо насумично одабране предмете у продају и нудимо могућност избора за њихову приближну цену.

На пример:

  • Боца воде: 50 рсд, 250 рсд или 600 рсд?
  • Карта за филм: 400 рсд, 1000 рсд или 4000 рсд?
  • Месечни телефонски рачун: 1200, 10000 или 40000 рсд?

Овакве игре помажу им да боље схвате релативну вредност различитих добара и услуга.

3. Не дајемо им новац на захтев

Једна од главних грешака коју примећујем код многих родитеља је та што деци дају неограничене количине новца за непотребне ствари.

Наша деца су почела да примају недељни џепарац када су имала шест година. Давали смо им 6 долара недељно и повећавали износ за један долар сваке године. Имали су могућност и да зараде више ако желе, тако што би, рецимо, урадили неки кућни посао који није иначе њихов.

Наравно, не постоје строга правила колико новца давати детету; зависи од ваших финансијских могућности и од финансијске одговорности коју сте спремни да на њега положите.

Већина родитеља прекасно схвата до чега доводи навика давања неограниченог износа новца деци за било какве трошкове (посебно након што су потрошили џепарац).

Ово доводи до тога да деца навикну да се ослањају на додатне изворе средстава и онда кад им реално то није неопходно – на пример, у облику дуга на кредитним картицама са високом каматном стопом.

4. Објашњавамо им процес прорачуна

Најлакши начин да научите децу како да планирају буџет јесте да то раде заједно.

На пример, кад иду на рођендан, дајемо им разуман буџет а они у оквиру тога калкулишу шта могу и желе да купе.

5. Показујемо им како да управљају својим уштедама

Када је моја најстарија ћерка сакупила довољно новца, пребацили смо цео износ из касице на банковни рачун.

„Честитам! Сада ће твој новац радити за тебе “, рекао сам.

Иако вам се овај процес чини очигледним, за неку децу је то превише апстрактна идеја. Зато је важно објаснити им (једноставним речима) како њихов новац доноси више новца (пасиван приход) и како ће овај додатни новац донети још више новца (сложене камате).

Ово знање и вештине служиће им целог живота.

6. Охрабрујемо их да чине добро са новцем

С времена на време, моја супруга и ја донирамо новац добротворним или непрофитним организацијама. Ово даје добар пример нашој деци и не подстиче себичност и похлепу у њима.

Кад деца скупе довољно уштеђевине, заједно гледамо листу добротворних организација и помажемо им да изаберу ону чији су им циљеви блиски.

Ово је сјајан начин да их научите како да деле, чине добро и разумеју како новац – било да је то 1 или 10 долара – може користити другима.

Аутор чланка: Џим Браун, финансијски саветник и оснивач Jim Brown Investing, са 30 година искуства у финансијском сектору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама