Како дете навести на добро понашање?

Када ваше дете руши ствари са полица у продавници или када се баца по поду јер није по његовом, тешко је знати како се поставити са његовим лошим понашањем које искључује викање, казну или ћушку по гузи. Како увести дисциплинске мере?

А са учењем почињемо од како се дете роди. Због тога психолози на питање “Када почети са васпитавањем?” умеју да кажу “Већ сте закаснили!”. А ми мислимо да смо све урадили како треба. Мислимо да је љубав коју смо му дали довољна да нам дете узврати лепим понашањем. Ха, варка! Наш посао је да их научимо.
Како дете навести на добро понашање?
Родитељи обично мисле да је дисциплиновање – кажњавање, али сврха речи је – учити.
Дете свакодневно помера наше границе и нисмо ни свесни када једног дана схватимо да смо попуштањем довели до тога да се наше правило измени и не само прилагоди детету, већ је постаје модификовано тако да се усмери искључиво ка дететовим жељама. А кад тога постанемо свесни, теже је исправити.
Зато са увођењем посебне стратегије треба почети већ код једногодишњег детета. Дисциплина која се може применити на тако мало дете требало би да буде у вези социјализације и учења граница које ми одређујемо. Код већег детета кораци су слични, само са појачаном дозом стпљења, јер смо му исте ствари већ сто пута рекли и показали, али се опет наметнуо исти проблем.
Ево неколико стратегија на који начин ћете уводити дете у основне кораке дисциплиновања:
1. Скретање пажње
Уместо забране и вике, што делује чак подстицајно на забрањену деловање, само га мирно померите на другу активност. На пример, ако се пење на сто, полако га узмите и померите на под, почните да му читате, голицате или му дајте неку играчку. Преусмеравање дететове пажње не само да брзо зауставља лоше понашање, него га и временом учи да су неке ствари офф лимитс.
2. Увек иста правила
Тиме што само једном дозволили детету да узме кекс пре вечере неће му нашкодити, али одступања од датих правила само обесхрабрује и збуњује дете следећи пут када му то бранимо. Важно је успоставити правила и држати их се чврсто. Рутина је важна од првог дана рођења детета, јер детету пружа сигурност и заштиту. Тако је и са правилима. Уколико један родитељ дозвољава нешто, а други не – исти је принцип. Слање различитих порука фрустрира и збуњује дете.
3. Будите позитивни
Ако говорите често “Не!”, дете може намерно почети да ради погрешне ствари како би привукло пажњу. Кажите “не” као наредбу када се односи на нешто што укључује његову сигурност (врућа рерна, прозор, струја, степенице…), али када понашање није опасно за њега користите позитивне реченице. На пример, уместо “Немој стављати ципеле на сто!”, кажите “Ципеле су прљаве, а на столу се држи храна, па није лепо да га прљамо.”
4. Показите детету како се ради
Детету је потребно више гледања него слушања како би се правилно понашало. Више праксе него теорије. Ако је дете сувише грубо са другим дететом, демонстрирајте жељено понашање. “Хајде да загрлимо Ану нежно.” и узмите његове руке и водите га до нежног загрљаја. Или ако имате потешкоће са прањем зуба, направите рутину, тако што ћете заједно прати зубе.
5. Пажња
Нека деца се намерно лоше понашају да би привукла пажњу. Због тога увек дајте до знања детету да сте задовољни кад уради нешто добро (рутина уласка у кућу: одлагање јакне и ципела, прање руку). Покажите јос већу пажњу него кад уради несто погрешно и то ће временом наводити дете да ради по правилима.

Извор: mamaidete.blogspot.rs