Kako dete navesti na dobro ponašanje?

18 aprila, 2016

 
Kada vaše dete ruši stvari sa polica u prodavnici ili kada se baca po podu jer nije po njegovom, teško je znati kako se postaviti sa njegovim lošim ponašanjem koje isključuje vikanje, kaznu ili ćušku po guzi. Kako uvesti disciplinske mere?

A sa učenjem počinjemo od kako se dete rodi. Zbog toga psiholozi na pitanje “Kada početi sa vaspitavanjem?” umeju da kažu “Već ste zakasnili!”. A mi mislimo da smo sve uradili kako treba. Mislimo da je ljubav koju smo mu dali dovoljna da nam dete uzvrati lepim ponašanjem. Ha, varka! Naš posao je da ih naučimo.
Kako dete navesti na dobro ponašanje?
Roditelji obično misle da je disciplinovanje – kažnjavanje, ali svrha reči je – učiti.
Dete svakodnevno pomera naše granice i nismo ni svesni kada jednog dana shvatimo da smo popuštanjem doveli do toga da se naše pravilo izmeni i ne samo prilagodi detetu, već je postaje modifikovano tako da se usmeri isključivo ka detetovim željama. A kad toga postanemo svesni, teže je ispraviti.
Zato sa uvođenjem posebne strategije treba početi već kod jednogodišnjeg deteta. Disciplina koja se može primeniti na tako malo dete trebalo bi da bude u vezi socijalizacije i učenja granica koje mi određujemo. Kod većeg deteta koraci su slični, samo sa pojačanom dozom stpljenja, jer smo mu iste stvari već sto puta rekli i pokazali, ali se opet nametnuo isti problem.
Evo nekoliko strategija na koji način ćete uvoditi dete u osnovne korake disciplinovanja:
1. Skretanje pažnje
Umesto zabrane i vike, što deluje čak podsticajno na zabranjenu delovanje, samo ga mirno pomerite na drugu aktivnost. Na primer, ako se penje na sto, polako ga uzmite i pomerite na pod, počnite da mu čitate, golicate ili mu dajte neku igračku. Preusmeravanje detetove pažnje ne samo da brzo zaustavlja loše ponašanje, nego ga i vremenom uči da su neke stvari off limits.
2. Uvek ista pravila
Time što samo jednom dozvolili detetu da uzme keks pre večere neće mu naškoditi, ali odstupanja od datih pravila samo obeshrabruje i zbunjuje dete sledeći put kada mu to branimo. Važno je uspostaviti pravila i držati ih se čvrsto. Rutina je važna od prvog dana rođenja deteta, jer detetu pruža sigurnost i zaštitu. Tako je i sa pravilima. Ukoliko jedan roditelj dozvoljava nešto, a drugi ne – isti je princip. Slanje različitih poruka frustrira i zbunjuje dete.
3. Budite pozitivni
Ako govorite često “Ne!”, dete može namerno početi da radi pogrešne stvari kako bi privuklo pažnju. Kažite “ne” kao naredbu kada se odnosi na nešto što uključuje njegovu sigurnost (vruća rerna, prozor, struja, stepenice…), ali kada ponašanje nije opasno za njega koristite pozitivne rečenice. Na primer, umesto “Nemoj stavljati cipele na sto!”, kažite “Cipele su prljave, a na stolu se drži hrana, pa nije lepo da ga prljamo.”
4. Pokazite detetu kako se radi
Detetu je potrebno više gledanja nego slušanja kako bi se pravilno ponašalo. Više prakse nego teorije. Ako je dete suviše grubo sa drugim detetom, demonstrirajte željeno ponašanje. “Hajde da zagrlimo Anu nežno.” i uzmite njegove ruke i vodite ga do nežnog zagrljaja. Ili ako imate poteškoće sa pranjem zuba, napravite rutinu, tako što ćete zajedno prati zube.
5. Pažnja
Neka deca se namerno loše ponašaju da bi privukla pažnju. Zbog toga uvek dajte do znanja detetu da ste zadovoljni kad uradi nešto dobro (rutina ulaska u kuću: odlaganje jakne i cipela, pranje ruku). Pokažite jos veću pažnju nego kad uradi nesto pogrešno i to će vremenom navoditi dete da radi po pravilima.
 
Izvor: mamaidete.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama