Како изгледа швајцарски образовни систем

31 јануара, 2019

 

Швајцарски школски систем је један од најбоље котираних у свету на основу статистике ОЕЦД-а.

Швајццарски образовни систем је децентрализован и аутономан. Службени језик одговарајућег кантона је и језик на којем се одвија настава у школи. Различите регије имају посебна обележја и правила везана за образовање. Основношколско образовање почиње од 4-6 година, зависно од кантона. Просечно траје 7-9 година, од којих први ниво траје 3-5 година, док други траје 3 или 4 године.

Избор школе зависи од узраста ученика, степена образовања, нивоа знања језика…

Деца у Швајцарској иду у школу пре и после подне. Што су старија, то је послеподневна школа дужа. У подне имају паузу за ручак (од 11:40-13:40).

Када то кажете пријатељима код нас питају вас: “Шта толико раде у школи?”, а када Швајцарцима кажете да деца иду код нас пре или послеподне у школу они питају: “Па шта толико раде код куће?” Среда после подне је слободна. Код мање деце до 5-6. разреда зна бити слободан још један дан после подне.

Деца чији родитељи раде могу већ ујутро у 7:00 да дођу у школу и имају доручак до 8:00, када почиње школа, а могу и остати у школи током подневне паузе када имају ручак (наравно уз материјалну надокнаду родитеља). Цена зависи од примања родитеља и они који имају мању плату плаћају мање, а који имају већу плаћају више. Нпр. за дете, које због посла родитеља мора остати у школи све до 18:00 у школи (има доручак, ручак, и ужину у 16:00) родитељ издваја више од 23 франака на дан. Ако дете борави краће, наравно цена се смањује.)

Ако дете ујутро не дође на наставу у предвиђено време (најчешће у 08:00), онда ће најкасније до 08:10 учитељ/ица из школе звати родитеље да питају шта је с дететом. И то сваки пут. Без изузетка.

Обавеза родитеља је да јаве пре 08:00 сати учитељу/ци или управи школе да је дете болесно, а то је уједно и једини разлог због којег дете може изостати из школе. Ако је дете више дана одсутно или ако би се изостанци дешавали често онда се може тражити да родитељи од лекара донесу потврду о нужности одсуства.

Током једног полугодишта родитељ има право да узме пола дана слободно за своје дете, уз претходну најаву. Или један цели дан током целе школске године. Свако дуже одсуство (осим тог слободног дана) не може учитељ одобрити, него директор школе или више инстанце.

Када дете долази у школу поздравља се и рукује са учитељем, а када одлази из школе исто тако. Од првих дана боравка у вртићу, а даље се подразумева, свако чисти иза себе и свако оставља иза себе учионицу онакву какву је затекао. Значи, све се врати на место где и како је претходно било.

На паузи и пре почетка часа нема велике галаме, нема ишараних зидова, столова,… Не можете наћи нити једну једину пацку на зидовима, паркету,… иако је школа стара можда и 100 година. Децу уче и у томе су бескомпромисни да је чување имовине школе и однос према томе на највећем нивоу.

Ако се деси проблем са неким учеником, а у вези понашања, његовог односа према колеги, учитељу,… или ако је његово понашање изван оквира прихватљивог – стекао сам утисак да постоји јако прецизан поступак шта треба урадити. Значи, учитељ тачно зна када и како треба реаговати јер је подучен/истрениран како да се понаша у кризним ситуацијама…од писменог евидентирања понашања ученика, обавештења родитељу да дође у школу у једном од понуђених термина, прикупљених доказа који се предоче родитељу и предлога решења актуелне ситуације, али и шта ће се десити ако се понови проблем… Тада је учитељ у пратњи директора школе који је подршка учитељу.

У оба полугодишта постоји по једна недеља у којој се родитељи позову да посете школу и присуствују настави. Могу одабрати дан и час или часове који им одговарају. Из искуства говорим да током наставе стиче се утисак да је сваки корак и у сваком сегменту испланиран и да нема импровизација.

Заједнички родитељски састанци су углавном за давање општих информација о школи, предметима, уџбеницима… Када је питање успеха детета онда су само учитељ, родитељ(и) и дете. Родитељ добије 15-ак термина и одабере све који му одговарају, а касније добије потврду који је одабран. Ти су састанци после наставе (после 17:00 сати и трају од 30 до 45 минута). Претходно родитељ добије неку врсту формулара да на њему он оцени своје дете, на иста питања одговори и дете, а онда и учитељ предочи своје ставове.

Никада не можеш да знаш за успех друге деце у разреду (осим ако ти дете приватно не каже или исприча о некоме исл.). Увек видиш оцене само свог детета, просек разреда и на којем месту у разреду је твоје дете (6. од 22 из математике, или 18. од 23 из енглеског). Све што учитељ има да изнесе је, на неки начин у писаној форми, и на крају се родитељ потпише са чим је био упознат и добије копију записника са родитељског састанка.

Плата учитеља према објављењим подацима из Контона Цирих износи 7398 франака (око 700.000 динара)

Извор: pcskolarac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Како изгледа швајцарски образовни систем

 1. Марко каже:

  Добар текст.
  Што се тиче организације и правила то чврсто верујем. У тексту хвали доста детаља око самог програма. Ја живим у Ш. већ неко време али ми деца још не иду у школу. Оно што сам ја проверено сазнао је а свакако треба напоменути да постоји и један врло озбиљан тест (озбиљнији од нашег пријемног за средњу па и за неке факултете) које дете ради са 12 година. Оцена са тог теста му малтене одређује његов живот јер се након тога врши класификација на 3 групе. Дружење деце из различитих група у будућности постаје сведено на минимум или га нема. Дете из најлошије групе нема никакву шансу да упише било какав факултет. Из средње може на економију а само у прву иду инжењери, доктори итд. Прилично сурово, зар не?
  Што се тиче плате мислим да не веома неумесно то претварати у динаре јер је једноставно неупоредиво. Пристојна је то плата, можда око 5200 цхф нето месечно. Али с обзиром да ће они овде платити стан од 1500-2500 месечно не могу баш да се расипају учитељи. А имају посла по цео дан, као што написасте.
  Све најбоље!
  Било би ми драго ако би могли извући неке детаље око школског програма итд.
  Ја не знам да ли је добар или лош систем али знам да су мене, из нашег система, купили овде. И да у мојој зграду ради 800људи од којих је јако мали број Швајцараца а има 60 различитих националности.
  Не би они довлачили баш толико људи да имају својих. Слажете се?

 2. Dragan каже:

  Tekst obradjuje mikroorganizaciju i kao takav je realno prikazan. Medjutim, sam sistem obrazovanja je kud i kamo interesantniji. Takodje postoji javna tajna da se deca domacina trpaju u bolje grupe dok se deca stranaca trpaju u lošije grupe. Znam primer gde je nas covek iz Kikinde sva 4 svoja sina ispisao iz skole, kupio kucu u BG… da tamo uce i studiraju. Danas su svi lekari koji sada rade, vidi cuda, u Švajcarskoj. A da su ovde zavrsili škole bili bi šegrti. Dakle nije ni ovaj sistem totalno imun na malverzacije, mada je u odnosu na Balkan kao nebo i zemlja

 3. Dragana каже:

  Surov sistem za senzibilnu decu. Takvoj deci je potrebna podrska roditelja i veliki rad sa njima. Tacno je da ako ne ides u gimnaziju bilo kog tipa, tesko ces na fakultet. Imaju sjajnu ponudu trogodisnjih studija. Odlicnu praksu. Nakbolje douniverzitetsko obrazovanje na nemackom jeziku je u kantonu Zug.

 4. Caca каже:

  Ovo deluje idilicno a nije bas tako. Bila, videla. Kao prvo vrtic je preskup, zavisi od primanja i nije ispod 1000chf mesecno. Da, deca imaju pauzu u skoli 2h ali ne smeju sama da idu, neko mora da ih dovodi i odvodi, dakle ili da jedan roditelj ne radi ili da placa dadilju. Ukoliko neko prodje lose na testu za srednju skolu ima pravo da ponavlja godinu ili da bude primoran da bude radnik, bez mogucnosti upisa fakulteta. Dualno srednje obrazovanje je dobra stvar, uci se kroz praksu i pri tom zaradjuje. Fakulteti su gotovo besplatni 500chf semestar ali ako padnes isti ispit 2 puta gubis pravo na studiranje 6 godina. Deca su svuda deca, cim zazvoni trce, skacu, vriste, nisu roboti. Svajcarci, ne migranti, jako malo vremena posvecuju svojoj deci i nisu vezani za njih na onaj nacin kako bi bilo psiholoski optimalno. Porodiljsko traje 4 meseca a onda ili dajete otkaz ili placate dadilju 25chf po satu dok ne upisete bebu u jaslice. Itd itd.

 5. Vladan Božović каже:

  Obratike pažnju na prvu i poslednju rečenicu.

  Švajcarski obrazovni sistem je decentralizovan i autonoman.

  Plata učitelja prema objavljenjim podacima iz Kontona Cirih iznosi 7398 franaka (oko 700.000 dinara)

  To je tajna uspeha uređenih i demokratskih zamalja.
  O decentralizaciji i autonomiji škola nema ni govora o ovoj autokratsko – diktatorskoj banana državi, gde je ministar prosvete umislio da je sultan, a presednik države da je faraon, a to što je plata, samo, 20 puta manja od Švajcarskih učitelja, je samo posledica njihove fenomenalne vladavine.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама