Како је обележен Дан интелигенције у једној школи (пример интегративне наставе)

19 октобра, 2020

Тијана Милисављевић, професор разредне наставе и мастер дефектолог-логопед, обележила је са својим ђацима други дан Дечје недеље у школи и као Дан интелигенције кроз реализацију мини пројекта: “Октобарска чаролија у мом крају”.

Ево шта су све тог дана радили.

Прва активност: кодирањем до загонетки

Прва активност била је да, захваљујући знањима и вештинама које су стекли из предмета Од играчке до рачунара, уз помоћ кодова, ученици пронађу две загонетке.

Ученици су добили кодове, а затим се поделили у две групе и након разговора и дискусије чему нас све учи кодирање (развијање логичког мишљења, систематичности, учење по корацима, комуникацију, сарадњу….) кренули су у потрагу за загонеткама. Како је решење једне загонетке октобар, а друге чаролија, ученици су брзо закључили да је тема интегративне наставе „Октобарска чаролија у мом крају“.

Загонетка Октобар: Лето лагано гасим, улице, пољане и куће све чешће квасим. Са собом носим палету раскошних боја, а плодови укусни радост су моја. Садржим седам слова, месец је загонетка ова.

Загонетка Чаролија: Имају ме све виле и чаробњаци, магијом правом називају ме ђаци. Ч је прво од осам слова, са собом носим безброј благослова. Римујем се са речју мудролија, зато укључи вијуге јер то је_____________________.

Друга активност: Чаробњак октобар

Друга активност је осмишљена је у циљу мотивације да ученици што боље напишу састав на тему „Октобарске боје у мом крају“ тако што су стекли утисак да је Чаробњак Октобар баш код њих дошао и испричао им причу. ( Учитељици је зазвонио телефон, и док се извињава ученицима због звона на часу ипак одлучује да се јави. Разговара са Чаробњаком Октобром, који јој даје упутства на који начин га прикључи на видео бим. Пушта видео причу)

Видео прича је била и више него успешна, мотивисала је ученике који су били одушевљени. Изненађени су били и сви наставници који су били у посети нашим часовима.

Трећа активност: Октобарска чаролија

Игрица се састоји од табле са 25 поља- квадрата обележених бројевима.

Правила игре:Сваки ученик бира цедуљу на којој је исписана или исцртана шема кодова. (исписани пример. Од поља старт крени два поља право, један лево и три напред) Тако стижу до одређеног поља означеног бројем. Узимају октобарски лист под тим бројем, читају питање и одговарају на њега.

Свако питање везано је за октобарске боје, а одговоре су писали на табли. На тај начин су исписали састав „Октобарске боје у мом крају“. Богатили су фонд речи и развијали усмену и писмену културу изражавања.

Четврта активност: Игрица Пликерс

С обзиром на то да је тема пројекта „Октобарска чаролија у мом крају“, ученици су у уводном делу активности одговарали на питања како се зове крај у коме живимо,  дискутовали о томе да ли се и на који начин разликује октобарска чаролија нашег краја од октобарске чаролије у Војводини, о климатским одликама Србије и рељефу. Након уводне дискусије систематизовали су знања о Србији уз помоћ апликације Пликерс.

Правила игре: На презентацији се налазе питања и четири понуђена одговора под а, б, ц и д. Само један одговор је тачан. Њихов задатак је да окрену поље са тачним одговором на својој картици према плафону. Чекају док својим телефоном скенирам њихове одговоре, анализирамо одговоре, потом прелазимо на следеће питање.

Након квиза, вршили смо евалуацију и самоевалуацију активности кроз питања – шта су могли боље, јесу ли савладали ову област, шта је потребно да још утврде код куће с обзиром на то да следећег часа имамо проверу знања. Анализирали смо и  апликацију Пликерс и закључили  да телефон уз помоћ кодова прикупља податке и обрађује их, а да је игра веома занимљива и корисна за утврђивање, систематизацију и проверу знања.

Пета активност: Математичка мозгалица и QR кодови

У уводном делу упоређивали су картице Пликерс из претходне  активности, а затим упоређивали површину Бруса и Крушевца.

Решавали су математичку мозгалицу уз помоћ које је требало да пронађу QR код, а када га учитају да реше задатке приказане на њему. Након урађених задатака, учитавали су решења задатака са QR кода и проверавали црвеном дрвеном.

Чаробна октобарскска математичка мозгалица:

Ако знате колико мој месец има дана, онда ће вам проналажење кода бити лако као лист што пада са грана. Крени од улазних врата, на дистанцу добро пази, читај упутство у неколико наврата и по учионици пажљиво гази. Од броја мојих дана одузми најмањи природни број. Размисли и прочитај пре него што предузмеш следећи корак твој. Затим најмањим двоцифреним бројем подели, не иди куда ти срце жели, већ толико корака удесно направи, не чекај да се код сам појави. Да би ти још ближе био код, приђи месту где креде стоје и погледај испод. . Кад код учитате, појавиће се задаци, решићете их брзо, јер ви сте моји најбољи ђаци!

У завршном делу активности присетили смо се шта је Танграм и састављали различите фигуре.

Ученици су кроз игру стицали, обнављали, системтизовали и утврдили знања и уживали у октобарској чаролији.Развијали су  говорну и писмену  културу, способности посматрања, запажања и описивања  природе. Проширивали су фонд речи. Развијали су радозналост, интересовања и способности за активно упознавање окружења. Уочавали су  површине фигура, одређивали појам  „површ“; упоређивали  површи различитих величина. Развијали су алгоритамски  и логички  начин размишљања, усвајала основне вештине кодирања и оспособљавали се за решавање логичких задатака из свакодневног живота. Што је најважније, у свакој активности су уживали, остварили циљ и све очекиване исходе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Како је обележен Дан интелигенције у једној школи (пример интегративне наставе)"

  1. Марија каже:

    Шта рећи, осим свака част!!! Ретко ко се у овој мери и на овај начин посвећује деци! Браво!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама