Kako je obeležen Dan inteligencije u jednoj školi (primer integrativne nastave)

19 oktobra, 2020

Tijana Milisavljević, profesor razredne nastave i master defektolog-logoped, obeležila je sa svojim đacima drugi dan Dečje nedelje u školi i kao Dan inteligencije kroz realizaciju mini projekta: “Oktobarska čarolija u mom kraju”.

Evo šta su sve tog dana radili.

Prva aktivnost: kodiranjem do zagonetki

Prva aktivnost bila je da, zahvaljujući znanjima i veštinama koje su stekli iz predmeta Od igračke do računara, uz pomoć kodova, učenici pronađu dve zagonetke.

Učenici su dobili kodove, a zatim se podelili u dve grupe i nakon razgovora i diskusije čemu nas sve uči kodiranje (razvijanje logičkog mišljenja, sistematičnosti, učenje po koracima, komunikaciju, saradnju….) krenuli su u potragu za zagonetkama. Kako je rešenje jedne zagonetke oktobar, a druge čarolija, učenici su brzo zaključili da je tema integrativne nastave „Oktobarska čarolija u mom kraju“.

Zagonetka Oktobar: Leto lagano gasim, ulice, poljane i kuće sve češće kvasim. Sa sobom nosim paletu raskošnih boja, a plodovi ukusni radost su moja. Sadržim sedam slova, mesec je zagonetka ova.

Zagonetka Čarolija: Imaju me sve vile i čarobnjaci, magijom pravom nazivaju me đaci. Č je prvo od osam slova, sa sobom nosim bezbroj blagoslova. Rimujem se sa rečju mudrolija, zato uključi vijuge jer to je_____________________.

Druga aktivnost: Čarobnjak oktobar

Druga aktivnost je osmišljena je u cilju motivacije da učenici što bolje napišu sastav na temu „Oktobarske boje u mom kraju“ tako što su stekli utisak da je Čarobnjak Oktobar baš kod njih došao i ispričao im priču. ( Učiteljici je zazvonio telefon, i dok se izvinjava učenicima zbog zvona na času ipak odlučuje da se javi. Razgovara sa Čarobnjakom Oktobrom, koji joj daje uputstva na koji način ga priključi na video bim. Pušta video priču)

Video priča je bila i više nego uspešna, motivisala je učenike koji su bili oduševljeni. Iznenađeni su bili i svi nastavnici koji su bili u poseti našim časovima.

Treća aktivnost: Oktobarska čarolija

Igrica se sastoji od table sa 25 polja- kvadrata obeleženih brojevima.

Pravila igre:Svaki učenik bira cedulju na kojoj je ispisana ili iscrtana šema kodova. (ispisani primer. Od polja start kreni dva polja pravo, jedan levo i tri napred) Tako stižu do određenog polja označenog brojem. Uzimaju oktobarski list pod tim brojem, čitaju pitanje i odgovaraju na njega.

Svako pitanje vezano je za oktobarske boje, a odgovore su pisali na tabli. Na taj način su ispisali sastav „Oktobarske boje u mom kraju“. Bogatili su fond reči i razvijali usmenu i pismenu kulturu izražavanja.

Četvrta aktivnost: Igrica Plikers

S obzirom na to da je tema projekta „Oktobarska čarolija u mom kraju“, učenici su u uvodnom delu aktivnosti odgovarali na pitanja kako se zove kraj u kome živimo,  diskutovali o tome da li se i na koji način razlikuje oktobarska čarolija našeg kraja od oktobarske čarolije u Vojvodini, o klimatskim odlikama Srbije i reljefu. Nakon uvodne diskusije sistematizovali su znanja o Srbiji uz pomoć aplikacije Plikers.

Pravila igre: Na prezentaciji se nalaze pitanja i četiri ponuđena odgovora pod a, b, c i d. Samo jedan odgovor je tačan. Njihov zadatak je da okrenu polje sa tačnim odgovorom na svojoj kartici prema plafonu. Čekaju dok svojim telefonom skeniram njihove odgovore, analiziramo odgovore, potom prelazimo na sledeće pitanje.

Nakon kviza, vršili smo evaluaciju i samoevaluaciju aktivnosti kroz pitanja – šta su mogli bolje, jesu li savladali ovu oblast, šta je potrebno da još utvrde kod kuće s obzirom na to da sledećeg časa imamo proveru znanja. Analizirali smo i  aplikaciju Plikers i zaključili  da telefon uz pomoć kodova prikuplja podatke i obrađuje ih, a da je igra veoma zanimljiva i korisna za utvrđivanje, sistematizaciju i proveru znanja.

Peta aktivnost: Matematička mozgalica i QR kodovi

U uvodnom delu upoređivali su kartice Plikers iz prethodne  aktivnosti, a zatim upoređivali površinu Brusa i Kruševca.

Rešavali su matematičku mozgalicu uz pomoć koje je trebalo da pronađu QR kod, a kada ga učitaju da reše zadatke prikazane na njemu. Nakon urađenih zadataka, učitavali su rešenja zadataka sa QR koda i proveravali crvenom drvenom.

Čarobna oktobarskska matematička mozgalica:

Ako znate koliko moj mesec ima dana, onda će vam pronalaženje koda biti lako kao list što pada sa grana. Kreni od ulaznih vrata, na distancu dobro pazi, čitaj uputstvo u nekoliko navrata i po učionici pažljivo gazi. Od broja mojih dana oduzmi najmanji prirodni broj. Razmisli i pročitaj pre nego što preduzmeš sledeći korak tvoj. Zatim najmanjim dvocifrenim brojem podeli, ne idi kuda ti srce želi, već toliko koraka udesno napravi, ne čekaj da se kod sam pojavi. Da bi ti još bliže bio kod, priđi mestu gde krede stoje i pogledaj ispod. . Kad kod učitate, pojaviće se zadaci, rešićete ih brzo, jer vi ste moji najbolji đaci!

U završnom delu aktivnosti prisetili smo se šta je Tangram i sastavljali različite figure.

Učenici su kroz igru sticali, obnavljali, sistemtizovali i utvrdili znanja i uživali u oktobarskoj čaroliji.Razvijali su  govornu i pismenu  kulturu, sposobnosti posmatranja, zapažanja i opisivanja  prirode. Proširivali su fond reči. Razvijali su radoznalost, interesovanja i sposobnosti za aktivno upoznavanje okruženja. Uočavali su  površine figura, određivali pojam  „površ“; upoređivali  površi različitih veličina. Razvijali su algoritamski  i logički  način razmišljanja, usvajala osnovne veštine kodiranja i osposobljavali se za rešavanje logičkih zadataka iz svakodnevnog života. Što je najvažnije, u svakoj aktivnosti su uživali, ostvarili cilj i sve očekivane ishode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako je obeležen Dan inteligencije u jednoj školi (primer integrativne nastave)"

  1. Marija kaže:

    Šta reći, osim svaka čast!!! Retko ko se u ovoj meri i na ovaj način posvećuje deci! Bravo!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama