Како модерна стоматологија побеђује страх од зубара – “гас смејавац” као најбезбеднија и изузетно ефикасна метода

Страх од стоматолошких интервенција, познат и као дентална фобија, често представља озбиљан изазов за пацијенте и стоматологе. Управо је тај страх разлог одлагања посета стоматолoгу без обзира на неопходност потребне интервенције. Срећа је то што стоматологија као наука стално напредује, па и за страх од стоматолога сада постоји решење. Инхалациона седација један је од најбезбеднијих и ефикасних метода седације који пружа пацијентима могућност да превазиђу анксиозност и добију неопходну стоматолошку негу.

Шта је инхалациона седација?

“Инхалациона седација је техника која се користи за опуштање пацијената током стоматолошких захвата. Овај метод представља удисање азота и кисеоника, тзв. “гаса смејавца”. Ова метода омогућава пацијентима да остану свесни током процедуре, али истовремено и да се осећају опуштено и мање осетљиво на бол.” – каже за наш портал специјалиста оралне хирургије Дубравка Јовановић и наглашава да је ова метода једнако безбедна за децу и одрасле.

Предности инхалационе седације су бројне, истиче др Јовановић. Поред тога што је потпуно безбедна, ова метода има и друге бенефите:

Брзо деловање гаса и брза елиминација страха

Инхалациона седација делује брзо, пружајући тренутно олакшање од анксиозности. Ово је од суштинског значаја у ситуацијама где пацијенти доживљавају изузетно велики страх од стоматолошких интервенција.

Будни сте, очувана је комуникација са доктором

Пацијенти су свесни своје околине, али се осећају опуштено и мање осетљиво на стресне околности.

Бржи опоравак од седације

За разлику од интравенских седација после чега вам је потребно неколико сати опоравка, инхалациона седација омогућава да након изласка из седације управљате моторним возилом, јер је у питању гас који се брзо елиминише из организма.

Могућност прилагођавања дозе

Стоматолози могу лако прилагодити дозу инхалационе седације према потребама пацијента. Ово омогућава прецизну контролу нивоа седације током целе процедуре.

“Гас смејавац можете користити када год пожелите да се опустите, а нарочито у дуготрајним стоматолошким интервенцијама (када се вади или бруси велики број зуба, када желите да поправите више зуба у једној посети, када уграђујете имплантате, вадите умњак и сл.), јер баш те дуготрајне стоматолошке интервенције, због којих се и најстрпљивији унервозе, могу бити изузетно захтевне за пацијенте.” – каже др Дубравка Јовановић, оснивач ординације Дентал Вортекс.

Наравно, један од најважнијих индикатора је, према њеним речима – страх. Било да је реч о одраслој особи или детету, инхалациона седација се препоручује свима којима је тешко да победе страх од зубара.

“Коришћење инхалационе седације у овим случајевима помаже да останете опуштени током целе процедуре и резултат тога је боља сарадња између стоматолога и пацијента, што олакшава рад нама стоматолозима и доприноси ефикасности самог поступка.” – истиче наша саговорница.

Она наглашава да је важно имати на уму да инхалациона седација није чаробни штапић који решава све изазове денталне фобије.

“Кључ успеха лежи у изградњи поверења између доктора и пацијента. У нашој ординацији осим што пружамо техничку стручност, посветимо посебну пажњу емоционалним потребама пацијената. Комуникација, емпатија и пажљиво ослушкивање пацијента и његових жеља и потреба играју кључну улогу у стварању поверења. Пацијенти често доживљавају страх због непознатог или претходних негативних искустава. Зато смо ми, стоматолози, ту да активно радимо на изградњи поверења стварајући атмосферу где пацијенти осећају да су саслушани и подржани. Инхалациона седација, као део овог холистичког приступа, постаје средство које доприноси осећају безбедности, али не може заменити топлу и подржавајућу везу између стоматолога и пацијента.” – наглашава др Дубравка Јовановић, која је међу својим пацијентима позната као изузетно нежна и стрпљива.

Интеграција инхалационе седације са пажљивим приступом и осећајем поверења омогућава пацијентима не само да превазиђу страх од стоматолошких интервенција, већ и да изграде дугорочно поверење према свом стоматологу. Када се ова хармонија постигне, стоматолошки третмани постају не само медицинска нега већ и позитивно искуство које подстиче редовне посете и бригу о оралном здрављу.

Др Дубравка Јовановић је специјалиста оралне хирургије, тренутно на субспецијализацији из имплантологије. Дипломирала је 2008. године на Стоматолошком факултету у Београду. Након основних студија завршила је са највишом оценом специјалистичке студије из Оралне хирургије. Члан је Међународног удружења имплантолога (ИТИ – International team gor implantology), Српског лекарског друштва и Стоматолошке коморе и оснивач ординације Дентал Вортекс. Њихове радове можете погледати и на Инстаграм профилу ординације.