Kako moderna stomatologija pobeđuje strah od zubara – “gas smejavac” kao najbezbednija i izuzetno efikasna metoda

Strah od stomatoloških intervencija, poznat i kao dentalna fobija, često predstavlja ozbiljan izazov za pacijente i stomatologe. Upravo je taj strah razlog odlaganja poseta stomatologu bez obzira na neophodnost potrebne intervencije. Sreća je to što stomatologija kao nauka stalno napreduje, pa i za strah od stomatologa sada postoji rešenje. Inhalaciona sedacija jedan je od najbezbednijih i efikasnih metoda sedacije koji pruža pacijentima mogućnost da prevaziđu anksioznost i dobiju neophodnu stomatološku negu.

Šta je inhalaciona sedacija?

“Inhalaciona sedacija je tehnika koja se koristi za opuštanje pacijenata tokom stomatoloških zahvata. Ovaj metod predstavlja udisanje azota i kiseonika, tzv. “gasa smejavca”. Ova metoda omogućava pacijentima da ostanu svesni tokom procedure, ali istovremeno i da se osećaju opušteno i manje osetljivo na bol.” – kaže za naš portal specijalista oralne hirurgije Dubravka Jovanović i naglašava da je ova metoda jednako bezbedna za decu i odrasle.

Prednosti inhalacione sedacije su brojne, ističe dr Jovanović. Pored toga što je potpuno bezbedna, ova metoda ima i druge benefite:

Brzo delovanje gasa i brza eliminacija straha

Inhalaciona sedacija deluje brzo, pružajući trenutno olakšanje od anksioznosti. Ovo je od suštinskog značaja u situacijama gde pacijenti doživljavaju izuzetno veliki strah od stomatoloških intervencija.

Budni ste, očuvana je komunikacija sa doktorom

Pacijenti su svesni svoje okoline, ali se osećaju opušteno i manje osetljivo na stresne okolnosti.

Brži oporavak od sedacije

Za razliku od intravenskih sedacija posle čega vam je potrebno nekoliko sati oporavka, inhalaciona sedacija omogućava da nakon izlaska iz sedacije upravljate motornim vozilom, jer je u pitanju gas koji se brzo eliminiše iz organizma.

Mogućnost prilagođavanja doze

Stomatolozi mogu lako prilagoditi dozu inhalacione sedacije prema potrebama pacijenta. Ovo omogućava preciznu kontrolu nivoa sedacije tokom cele procedure.

“Gas smejavac možete koristiti kada god poželite da se opustite, a naročito u dugotrajnim stomatološkim intervencijama (kada se vadi ili brusi veliki broj zuba, kada želite da popravite više zuba u jednoj poseti, kada ugrađujete implantate, vadite umnjak i sl.), jer baš te dugotrajne stomatološke intervencije, zbog kojih se i najstrpljiviji unervoze, mogu biti izuzetno zahtevne za pacijente.” – kaže dr Dubravka Jovanović, osnivač ordinacije Dental Vorteks.

Naravno, jedan od najvažnijih indikatora je, prema njenim rečima – strah. Bilo da je reč o odrasloj osobi ili detetu, inhalaciona sedacija se preporučuje svima kojima je teško da pobede strah od zubara.

“Korišćenje inhalacione sedacije u ovim slučajevima pomaže da ostanete opušteni tokom cele procedure i rezultat toga je bolja saradnja između stomatologa i pacijenta, što olakšava rad nama stomatolozima i doprinosi efikasnosti samog postupka.” – ističe naša sagovornica.

Ona naglašava da je važno imati na umu da inhalaciona sedacija nije čarobni štapić koji rešava sve izazove dentalne fobije.

“Ključ uspeha leži u izgradnji poverenja između doktora i pacijenta. U našoj ordinaciji osim što pružamo tehničku stručnost, posvetimo posebnu pažnju emocionalnim potrebama pacijenata. Komunikacija, empatija i pažljivo osluškivanje pacijenta i njegovih želja i potreba igraju ključnu ulogu u stvaranju poverenja. Pacijenti često doživljavaju strah zbog nepoznatog ili prethodnih negativnih iskustava. Zato smo mi, stomatolozi, tu da aktivno radimo na izgradnji poverenja stvarajući atmosferu gde pacijenti osećaju da su saslušani i podržani. Inhalaciona sedacija, kao deo ovog holističkog pristupa, postaje sredstvo koje doprinosi osećaju bezbednosti, ali ne može zameniti toplu i podržavajuću vezu između stomatologa i pacijenta.” – naglašava dr Dubravka Jovanović, koja je među svojim pacijentima poznata kao izuzetno nežna i strpljiva.

Integracija inhalacione sedacije sa pažljivim pristupom i osećajem poverenja omogućava pacijentima ne samo da prevaziđu strah od stomatoloških intervencija, već i da izgrade dugoročno poverenje prema svom stomatologu. Kada se ova harmonija postigne, stomatološki tretmani postaju ne samo medicinska nega već i pozitivno iskustvo koje podstiče redovne posete i brigu o oralnom zdravlju.

Dr Dubravka Jovanović je specijalista oralne hirurgije, trenutno na subspecijalizaciji iz implantologije. Diplomirala je 2008. godine na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Nakon osnovnih studija završila je sa najvišom ocenom specijalističke studije iz Oralne hirurgije. Član je Međunarodnog udruženja implantologa (ITI – International team gor implantology), Srpskog lekarskog društva i Stomatološke komore i osnivač ordinacije Dental Vorteks. Njihove radove možete pogledati i na Instagram profilu ordinacije.